Gdańsk: czwartek, 12 września 2024

Arka - Lechia, 20 czerwca 1984, zdobycie górki

strona 2/3

13 stycznia 2009, 18:16 / wtorek
No mówiąc o honorze nikt nie nagina faktów, ale akurat nie o to mi chodziło. Dobra, mniejsza z tym. Nie chce mi się drążyć tego tematu.

Korupcja a myślisz że Lechia nie kupiła ani jednego meczu?? Mi jakos sie nie chce wierzyć... dużo różnica między gdybaniem a dowodami, ale ta afera jest tak gruba, że chyba każdy zespół był zamieszany mniej lub bardziej. Koniec. AVE LECHIA!
13 stycznia 2009, 18:51 / wtorek
jezeli moge dodac cos do ich historii,to rozmawialem pare lat temu z wieloletnim trenerem,dzialaczem Arki sw pamieci J.Barbachenem(sory jezeli nazwisko napisalem z bledem)powiedzial mi ze on po 2 wojnie przyjechal z Krakowa na wybrzerze i osiedlil sie w Gdyni po jakims czasie wraz z kolegami zalozyli Arke ,nie znam dokladnego roku ale po 2wojnie swiatowej
13 stycznia 2009, 20:07 / wtorek
Unknown przeczytałem sobie ten odświezony wątek i chce ci coś powiedzieć. Tobie chodzi o to że, w tylu wpisach jest manifestowana nienawiść do śledzi, obrażanie i wyśmiewanie ich. I to jest wg ciebie niepotrzebne i bez sensu. Masz prawo mieć swoje zdanie ale nie podobają mi się twoje argumenty np.:
o zmianach nazwy i dacie założenia: "Kto wie jak będzie za 20 lat.... nazwa się zmieni ale klub nie."
o korupcji: "a myślisz że Lechia nie kupiła ani jednego meczu?? Mi jakos sie nie chce wierzyć... " itp.
Nie pisz takich głupot na własny klub. Zastanów się skąd się wzieły te wszystkie wpisy na arke o braku honoru, złodziejstwie, kłamstwach itd. Gwarantuje ci, że nikt nie robi tego z nudów. Chłopaki piszą to ostrymi słowami, czasem żartem ale pisza prawdę.
I na koniec twoje słowa: "A najwięcej jak zwykle mają do powiedzenia ci co tylko o tym gdzieś słyszeli" - czy przypadkiem nie zaliczasz sie do nich?

-------====== arka to stara kurwa ======-------
13 stycznia 2009, 21:08 / wtorek
W sprawie korupcji - nie chodziło mi absolutnie o to aby w jakiś sposób obrazić Lechię. Sam wiesz jak ta afera jest gruba i gdzie sięga. Nie wierze że jakikolwiek zespół nie był w tym umoczony. Lechia, Arka, Legia obojętnie.... każdy klub maczał w tym palce, tak myślę.
Nie podważam tego że pisanie o braku honoru, złodziejstwie to brednie. Wręcz przeciwnie. Ale żeby nie móc napisać normalnego zdania bez wspominki o tym? Ja sam nie raz im to wypominam ale bez przesady... Żyję z miłości do Lechii a nie z nienawiści do śledzi. Coś w stylu "lepiej budować swoje, niż burzyć sąsiada"

masz racje - zaliczam sie do ludzi, którzy tylko o tym słyszeli i to na dodatek w przeróżnych wersjach, dlatego nie brnę w ten temat, bo nie wiem jak było.
14 stycznia 2009, 03:03 / środa
unknown wez sie ogarnij chlopie,przemysl dobrze wszystko jeszcze raz,moze bylo by lepiej gdybys tylko czytal forum a nie sie udzielal rece opadaja czytajac co ty wypisujesz w tym temacie i w temacie zgód
14 stycznia 2009, 09:42 / środa
Unknoł czyli że według Ciebie pisanie prawdy to "napinka"??? To czym w takim razie jest prawdziwa napinka??:))). Mam podobne podejście do tematu śledzi jak Ty- żyje z miłosci do Lechii a nie z nienawiści do arki. I tu koniec podobieństw.

W przeciwieństwie do Ciebie uważam, że o pewnych rzeczach wręcz trzeba mówic i nie ma to nic wspólnego z napinką. I najważniejsze w tym wszystkim jest to, ŻE TO MY, JAKO JEDYNI W POLSCE MAMY DO TEGO MORALNE PRAWO. Nawet siląc się na mega obiektywizm o tym jak to "każdy jest upaprany" My zaczęlismy wszystko od początku!!!
14 stycznia 2009, 14:52 / środa
Unknown - muwisz masz. zajrzałem dzisiaj do słownika. dobrze ci jusz?
16 stycznia 2009, 21:52 / piątek
Wpis został usunięty ze względu na złamanie regulaminu forum.
16 stycznia 2009, 22:12 / piątek
viking - jusz ci dobże? to teraz umyj monitor ...
co za forum - wszyscy chcą sobie robic dobże
16 stycznia 2009, 22:15 / piątek
Ta, cały stadion spierdalał przed garstką rybaków i hodowców pyr. A teraz wróć do rzeczywistości odłuszczania ryb.
16 stycznia 2009, 22:19 / piątek
16 stycznia 2009, 22:22 / piątek
22 stycznia 2009, 13:55 / czwartek
arka----Slask z Lechia 2002 rok.Ostatni mecz gdzie Lechia weszla wraz ze zgoda na stadion bezdomnych.W trakcie zadymy duzo ludzi z Gdanska i Wrocka nie weszlo jeszcze na stadion,ehhhhhhh konkretna ekipa z Gdanska wtedy pojechala:) odnośnik
22 stycznia 2009, 14:13 / czwartek
Ostatni mecz,gdy Lechia weszła ze zgodą na stadion w Gdynii to mecz Arka-Wisła w PP(na tym meczu karierę zakończyła flaga "Rewa")...
22 stycznia 2009, 14:18 / czwartek
A czy przypadkiem rewa nie spłonęła na derbach w Gdansku zaraz po wladcach ??
22 stycznia 2009, 14:31 / czwartek
Zgadza sie Rewa zostala spalona na derbach u nas razem z wladcami i chylonia. Na mecz Arka - Wisla w pp. splonela nastepna zdobycz mala ARKA z jakims chopem z bejzbolem :D Tyle tego bylo, ze kazdy moze sie pomylic.
22 stycznia 2009, 22:27 / czwartek
verde
5 października 2005, 11:50 / środa
(...)mam gdzieś z początku lat 80 proporczyk Arki (a co ? ? ;-) )
zbliżony do obecnego z datą wypisaną na nim 1972
może uda mi się go na dniach sfotografować (...)

Moje pytanie brzmi, czy się udało ?

Dla chętnych lektura całego wątku:
odnośnik
23 stycznia 2009, 14:55 / piątek
Tak jest,pojebało mi się,spłoneła mała flaga Ary,z rybakiem pośrodku

Tyle tych flag im walimy,że już mi sie w głowie pierdoli :P
23 stycznia 2009, 16:53 / piątek
Witam!!!
Romano napisał:
...Szczególnie w pamieci utkwiła mi grupa kolesi w niemieckich hełmach pomalowanych na biało-zielono:))...

Miedzy innymi ja mialem taki hełm z II W.Ś., wermahtowski caly zielony, z pomalowanym krzyzem na bialo od gory na boki, oraz gwiazdami bialymi po bokach, z przodu napisem LECHIA a z tyłu GDANSK (S bylo napisane w stylu SS-partii SD)!!!
JOHN 3-16 napisał:
....A wystąpili w nich moi ziomale z Kościerzyny ,Bliźniaki :Darek i Krzychu oraz jegomość o imieniu Sławek zwany Bigusem!!.....

Nie do konca fakt, "blizniacy" (gorąco ich pozdrawiam) mieli kaski budowlane pomalowane bardzo ladnie na bialo-zielono, jedynie "Bigus" mial helm wermahtowski rowniez w bialo-zielone barwy...
z takim helmem pojechal zdobywac gorke rowniez Marek zwany "Czarnym" (kiedys Przymorze, teraz Osowa) on to pare lat temu rozpoczal wielka akcje Aleji Gwiazd i wielu innych super akcji upamietniajacych wazne wydarzenia dla LECHII GDANSKIEJ!!!
Utkwily mi dwa wydarzenia z 20 czerwca roku pamietnego:
wysiadamy (malo powiedziane) zalewamy peron w Gdyni-Witominie jest nas TYSIACE, zomowcy staraja sie nie wpieprzac, jedynie sokisci cos prubuja przy zejsciu schodami na dol i wtedy ja i Czarny wyskakujemy na przod w tych helmach (tu zaznacze, ze moj mial dodatkowo przymocowana oslone bramkarza hokejowego-dostalem od kuzyna, gral wtedy w Stoczniowcu), sokisci zdezorientowani, jeden gubi palke reszta ucieka, a chcieli tylko zatrzymac tlum bo cos tam im nie pasowalo!!!
Pozniej przemarsz przez gdynie, ludzie zdezorientowani i zaskoczeni, tylko "tajniacy" robili nam calej tej grupie w helmach i kaskach zdjecia, ale zaden z zomowcow nie wazyl sie nam ich zabrac... oni na prawde sie nas wszystkich bali, mieli w dupie MEGA STRACHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nawet przy zdobyciu "górki" antyterrorka, a byli w czarnych uniformach nie podjeli proby interwencji, stali po drogiej stronie boiska i sie tylko przygladali calej tej wielkiej zadymie, gorka zdobyta, flagi spalone, wrog przegral, uciekl, NIE ISTNIAL... a Jurek swymi golami niosl NAS w niebiosa, bylo BOSKO!!!
P.S.
Wtedy mialem przez kilka lat dziewczyne z Witomina z ulicy Widnej, Anie... juz wtedy jezdzilem na motocyklu- mialem czerwona MZ-tke, dzien po meczu pojechalem jak zawsze do niej na tym ze motorze, "sledzie" przebili mi wtedy pierwszy raz obie opony, z zemsty (wiedzieli ze z Przymorza i ze za Lechia jestem)....
ale i tak to ja czulem sie zwyciesko, MY BYLISMY WTEDY PANAMI TROJMIASTA i tak jest po dzis dzien!!!
Pzdr Zolw z LechiiStanu
23 stycznia 2009, 17:06 / piątek
P.S. do wpisu mego po wyzej:
w pierwszej polowie ktos ze "sledzi" z za plotu rzucil petrda-silny gaz lzwawiacy, i bylo troche zamieszania, ale to i tak huja dalo, bo nikt nas z tamtad nie byl wstanie wykurzyc...
po latach w knajpie Duet na Zaspie ś. p. "Dufo" robil jedna z pierwszych imprez do nagrywania podkladu pod pierwsza plyte Lechii Gdansk, byl wtedy znany zespol rockowy- oni dawali muze, my podklad czyli wycie i takie tam...
wtedy ostani raz te helmy znow sie pojawily "Czarnego" bo byl i moj!!!
Po ostaniej przeprowadzce helm mi zniknal, bardzo zaluje bo mega pamiatka i kilka chwil z nim przezylem i kibicowsko i na motocyklu...
Pzdr Zolw z LechiiStanu
20 maja 2009, 21:46 / środa
śledzie tesz wspominajom odnośnik
20 maja 2009, 23:47 / środa
arka gdynia--wejherowo hehehehe odnośnik patolo 100 %
20 maja 2009, 23:50 / środa
akcja przed ich kasami :) wrzuccie HQ wysoka rozdzielczosc,bedzie lepiej slychac:)
22 maja 2009, 17:44 / piątek
Zolw21! Zgadza się !!! Bliźniaki mieli ,,nakrycia głowy" budowlane (Budowlany Klub Sportowy w końcu :)) Bigus zaś hełm wehrmahtu .Wazne , że jeszcze ktoś to pamięta . odnośnik
odnośnik
22 maja 2009, 19:35 / piątek
Najlepsze że nigdy wcześniej ani nigdy póżniej tyle ludzi nie siedziało na górce:)
Ciekawe czy zachowały sie jakies zdjecia górki biało-zielonej
22 maja 2009, 20:36 / piątek
Szkoda że nie było mnie wtedy jeszcze na świecie ;]
22 maja 2009, 21:08 / piątek
Pan Żłów napiał;
"(S bylo napisane w stylu SS-partii SD)!!!"

Drogi Panie,
SS nie była partią (Partią było NSDAP). SS, to sztafety ochronne AH... SD była zaś służbą bezpieczeństwa III Rzeczy, oczywiście ściśle podległą SS. Powiązana przedewszystkim przez HH, czy RH (do jego śmierci).
23 maja 2009, 15:26 / sobota
widzę, że tu wszystko kurwa musi być PDK, KMWTW czy inne CHWM...

pozatym, którego RH?

zresztą, wiadomo chyba, że chodzi o tych, no, speców od energetyki
24 maja 2009, 13:39 / niedziela
Chodzi o Reinharda.
20 czerwca 2009, 01:03 / sobota
mam pytanie tam sie hanba okryl wrog
20 czerwca 2009, 01:07 / sobota
napinacze odezwac sie
20 czerwca 2009, 04:40 / sobota
Qrfa kidy DERBY AAAAAAAA BUZAŁa DIABEŁ hes strach sraka w gaciach odnośnik
20 czerwca 2009, 12:57 / sobota
Jakieś fotki z tego meczu poprosze.
20 czerwca 2009, 13:09 / sobota
Do poczytania odnośnik
20 czerwca 2009, 15:47 / sobota
tak tak panowie z Gdyni,to co Lechia zrobila z wami i z wasza gorka to byla czysta poezja!....ale czemu tu sie dziwic,skoro do waszego miasteczka wjechala prawdziwa bialo-zielona armia i zrobila tego dnia to o czym wszyscy pewnie juz wiedza!....PRZEJELISMY W DZIECINNY SPOSOB GORKE!..Mialem wtedy siedemnascie lat,i z przyjemnoscia z bracmi z bialo-zielonymi szalikami na szyjach ganialismy was po lesie....
20 czerwca 2009, 19:57 / sobota
odnośnik

Historia ..

Nazwy historyczne klubu

1929 KS Gdynia
1934 KS Kotwica Gdynia Koło Sportowe przy Urzędzie Morskim i Administracji Portowej
1937 KS Gdynia *rozwiązanie klubu*
1946 KS Kotwica Gdynia odrodzenie po II wojnie światowej

yhm.. to chyba 1946 powinna być datą powstania klubu .. ?

To tak jak byśmy mieli przywłaszczyć sobie datę Lechii Lwów ..

I rzeczywiście 2 razy byli "wchłonięci" przez KS Budowlanych ..
22 czerwca 2009, 04:02 / poniedziałek
zgadza sie zdobycie nastąpiło po drugim szturmie ja miałem wtedy 16 lat i mogłem podziwiać to wszystko W&L !
22 czerwca 2009, 04:59 / poniedziałek
Byłem tam , pamiętam , szanuję ! W&L
22 czerwca 2009, 06:42 / poniedziałek
Nie byłem tam. Ale chciałbym tam być, ale nie mogłem tam być bo mnie nie było.
Szacunek dla zdobywców i zwycięzców za piękną kartę w hisorii Lechii Gdańsk
Jakiś obelisk czy coś tam należy postawić.
22 czerwca 2009, 10:51 / poniedziałek
jeszcze na starej "lechia.gda.pl" bylo multum wpisow na ten temat, czy nie daloby tego odtworzyc i wkleic tutaj?
28 czerwca 2009, 16:00 / niedziela
Gdzieś spotkałem godną uwagi inicjatywę. Oto ona:

Uważam, że powinniśmy w jakiś sposób wynagrodzić kibicom Arki krzywdy, jakich doznali od Lechistów 25 lat temu.
Ufundujmy Pomnik ku czci Wypędzonym ze stadionu a.d. 1984.
Ta piękna inicjatywa z pewnością zostanie powitana wśród mieszkańców Gdyni z wdzięcznością.
Pomoże choć w części zmazać nasze winy i rozbudzi w ich sercach sympatię do naszej Lechijki i naszego Gdańska.
Koledzy Lechiści, wznieśmy się ponad codzienne uprzedzenia, zakopmy topór wojenny ten jeden raz i rozpocznijmy zbiórkę pieniędzy.
Wy, koledzy arkowcy, wskażcie nam tylko miejsce w Gdyni, gdzie stanąć by miał obelisk.
Będzie nam miło, jeśli arkowcy zaproszą nas na jego uroczyste odsłonięcie np. w 26 rocznicę pamiętnych wydarzeń.
28 czerwca 2009, 17:43 / niedziela
To jest słuszna koncepcja!!!

i jeśli Stoważyszenie Lwy Północy nie przejmie inicjatywy w tym wątku to ja mogę się podjąć realizacji. Musimy tylko przedyskutować to ci ijak.
Ja tak to widzę: mój pomysł-

----,,Kamień przepędzonych'' --Kamień bo to kamienie odegrały główną rolę w zdobyciu górki.
lub ,,Kamień Pojednania'' lub ,,Kamień od Lechii'' albo
Jak pomysł wypali to się zrzucam setkę daje, chyba że ktoś posiada jakiś fajny kamień i mógłby go odstąpić.
Pozostaje kwestia gdzie ma stanąć i dogadać się z władzami miasta.
28 czerwca 2009, 18:37 / niedziela
Miejsce już jest.

odnośnik

TU, jak mówią historycy,pierwszy odważny, obrócił się za siebie i dał komendę do powrotu na stadion. Jego odwagę, inni kibice postanowili upamiętnić i tak właśnie nazwali ów skwerek.
Niektórzy podają, że stało się to po 1929 metrach, inni, że dopiero przy skwerze Kościuszki. Nikt nie wie, lub nie chce powiedzieć, jak dokładnie było, bo bieg trwał bardzo krótko, choć dystans był znaczny.
28 czerwca 2009, 20:01 / niedziela
trampi - głupoty opowiadasz, nie obrócił się (no niech Ci będzie może i ktoś tam się obrócił),
przede wszystkim spora część z nich zatrzymała się w tym miejscu na czerwonym świetle, gdyby nie ono prawdopodobnie biegliby do dzisiaj,
3 lipca 2009, 00:16 / piątek
BYLO EKSTRA WIDOK NIEZTEJ ZIEMI WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO ZOKAZJI ROCZNICY DLA TYCH CO TAM BYLI POZDROWIENIA STARE MIASTO
19 czerwca 2010, 11:44 / sobota
Jutro rocznica gdzie składać kwiaty w hołdzie wypędzonym ?
19 czerwca 2010, 12:10 / sobota
Nigdy nie zapomnę tego meczu jeden z najlepszych na którym byłem. Mam gdzieś w albumie fotki z tej imprezy postaram się niebawem zamieścić.
20 października 2010, 23:22 / środa
co z tym pomnikiem?
25 maja 2014, 22:45 / niedziela
To już 30 lat.

Na tę okoliczność wznieśmy pieśń (kto zna, niech dokłada kolejny wers):

Jest gdzieś lecz nie wiadomo gdzie,
klub, w którym...
26 maja 2014, 00:53 / poniedziałek
Jest gdzieś lecz nie wiadomo gdzie,
klub, w którym w dupy wszyscy ruchaja sie.
Malenka anka...
Copyrights lechia.gda.pl 2001-2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.
kontakt | 0.021