Gdańsk: czwartek, 9 lutego 2012
|
Podstrony:
|
Hasło niezgodystrona 1/1"105 lat Lechii w Polsce i futbolu w Gdańsku" - za sprawą tego, nowego hasła na koszulkach Lechii rozgorzała gorąca dyskusja. Czy hasło nawiązujące do tradycji dwóch innych klubów: Lechii Lwów i FC Gdańsk, założonych w 1903 roku, powinno znajdować się na koszulkach zespołu ?
1 19 marca 2008, 08:13 / środa O tym, że nasza kochana Lechia ma bardzo starą historię wiedziałem od pół wieku. Ale czasy nie sprzyjały, aby tą prawdziwą historię ujawnić i poznać. Nie wiem, o czym tu w ogóle dyskutować: Lechia Gdańsk jest w prostej linii kontynuatorem i spadkobierca tradycji Lechii Lwów, dokładnie tak samo, jak Polonia Bytom oficjalnie nawiązuje do tradycji innej lwowskiej druzyny. Dopiero teraz jest dla mnie jasne, dlaczego wokół Lechii zawsze gromadziło się bardzo patriotyczne środowisko i dlaczego Lechia nigdy nie należała do pupilków komunistycznego reżimu. Wierzę, że 105 rocznicę powstania klub uświetni powrotem do I ligi. Pozdrowienia Waldemar Rekść 21 marca 2008, 16:33 / piątek BOP to było Biuro Odbudowy Portów – instytucja z siedzibą w Gdańsku zajmująca się organizacją i odbudową wszystkich polskich portów morskich po zniszczeniach dokonanych w II wojnie światowej. 24 marca 2008, 16:10 / poniedziałek DO autora artykułu: cytat z artykułu: "Jednakże, jak pisze Michał Jerzyk w swojej historii Lechii Gdańsk, niedługo po tym fakcie okazało się jakie są rzeczywiste intencje czwórki, która wyniosła się z Wybrzeża i już po kilku dniach reprezentowała barwy Łódzkiego Klubu Sportowego" Z całym szacunkiem ale Pan Michał Jerzyk nie napisał "swojej" historii, lecz przepisał. Pozdrawiam 24 marca 2008, 22:03 / poniedziałek Późno, bo późno ale poprawiłem błędy. Dzięki panowie, Pozdrawiam 1 |