WĄTEK PATRIOTYCZNY.
strona 40/49
16 lutego 2025, 18:12 / niedziela
@Predator
Bardzo trafnie, obrazowo i po prostu fajnie to opisałeś.
Moja historia jest chyba jeszcze grubsza. Starsi kibice ją po części pewnie znają.
W 2007 roku głosowałem na PO. W 2011 zacząłem pisać felietony kibicowskie na GW, bez żadnej kasy, po prostu chciałem pokazać prawdziwy obraz kibicowskiego życia, odkłamać przekaz medialny, a że wtedy ocierałem się o komplety wyjazdowe to jakiś obraz miałem.
Początek był super, felietony niemal wszystkie były w top 10 poczytności, szybko zaczęły trafiać z regionalnej na główną stronę GW. Udało się np mocno wpłynąć na nazwę ulicy nowego stadionu czyli Pokoleń Lechii Gdańsk i że tak powiem przemycić kilka tematów. Kluczem dla mnie było jednak pisanie prawdy, więc jak zaczęto się kretyńsko czepiać grafitti Wrzeszcz nie lubimy obcych , że rasizm, homofobia i inne takie bzdury to oczywiście stanąłem w jego obronie. To już zaczęli ze mnie robić homofoba i rasistę. Gwoździem do trumny był felieton, po aresztowaniach kibiców za Donald Matole, o tym że robi z Polski Białoruś, dziś to nie do wyobrażenia ale zanim go skasowali to był kilka godzin na główne stronie GW. Oczywiście to był koniec mojej "kariery" a początek zaznajamiania się z prawdziwym obliczem uśmiechniętych. Policja pod domem, wjazdy tejże o 6 rano na chatę, 7 kontroli wszelkich możliwych instytucji w firmie w ciągu pół roku. Taka mocna kuracja bym powiedział. Mentalni komuniści, gnoić wszelkimi metodami za prawdę.
Wiem natomiast, że od wczoraj zbierają szczęki z podłogi, zostali zdeptani i to wyjątkowo brutalnie. Muszą wymyśleć bardzo szybko odpowiedz którą kupią ich opętani wyznawcy, obawiam się że to faktycznie może być dla Polski bardzo niebezpieczne, ale gdyby tam kogoś interesowała Polska to powinni czym prędzej wycofać tęczowego Rafałka i pozwolić by Polskę w relacjach z USA reprezentował ktoś kto nie będzie dla nich uosobieniem lewackiego pajaca, tylko co ich Polska obchodzi?
Czasy się zapowiadają tak trudne jak i ciekawe.
20 lutego 2025, 17:36 / czwartek
Co do tego że Europa potrzebuje przebudzenia, że skręciła w głupie i zbyt skrajne projekty dotyczące zarówno ekologii jak i szeroko rozumianego sposobu redystrybucji jak i dyrdymałów ideologicznuch na temat pierdiliarda płci , idiotycznie rozumianej poprawnosci itd zgadzam się w stu procentach. Ale to nie zmienia faktu że Trump to małpa z brzytwa, mówienie że Ukraina sprowokowała ruskich to jakiś kosmos.. tak samo ich sprowokowała jak my w 1920 czy 1939 chcąc być wolnym narodem. A Putin gomora jak gówniarza w za krótkich portkach .. przynajmniej tak to wygląda na dziś niestety..
20 lutego 2025, 19:14 / czwartek
Zwolennicy Trumpa mają na pewno jakieś przemyślenia na ten temat.
Można jednak zauważyć, że
nie wszyscy politycy Partii Republikańskiej zgadzają się ze słowami Donalda Trumpa, który sugeruje, że to Ukraina rozpoczęła wojnę. Cytuję :
Do prezydenta USA zwrócił się m.in. Mike Pence, wiceprezydent w pierwszej administracji Trumpa.
Podobnie Liz Cheney (córka byłego wiceprezydenta Dicka Cheneya za rządów George'a W. Busha), która w latach 2017-2023 zasiadała w Izbie Reprezentantów z ramienia Republikanów, zwróciła uwagę, że Donald Trump "ze swoim oddaniem Putinowi, porzuceniem Ukrainy i kłamstwami na temat historii - jest antytezą wszystkiego, za czym opowiadał się Ronald Reagan"
20 lutego 2025, 19:54 / czwartek
Trump szedł do wyborów z hasłem MAGA i ratowanie jednego z najbardziej skorumpowanych krajów jakim jest nazistowska Upadlina nie jest jego celem. Tym bardziej, że 1/3 pomocy USA dla Ukrainy (100 mld dolarów została rozkradziona). Ma ważniejsze tematy dla Stanów jak sytuacja z Rosją i przede wszystkim Chiny. Kieruje się tylko interesem Amerykanów a nie jak pisowsko -platformerskie sieroty po Kiszczaku na zmianę niszczą ten nasz Kraj służąc bezinteresownie innym państwom. Poza tym Ukraina nie ma szans wygrać tej wojny co każdy normalny wiedział od początku. A trwający nadal konflikt pogarsza sytuację czerwono - czarnych i zwiększa ilość niepotrzebnych ofiar. Nie bronię Rosjan ale po traktatach lizbońskich w 2010 roku ustalono, że Ukraina pozostaje we wpływach Rosyjskich z dala od NATO. Jednak lewak Obama postanowił "podpalić" Ukrainę finansując ich Majdan. Potem dziwne jest, że akcja rodzi reakcję....
20 lutego 2025, 21:02 / czwartek
Filet9 myślę, że oszołomów nie przekonasz. Tak ich kształcą media popisowskie przez wiele lat Ale moim zdaniem, to nie Rosja ma jakieś roszczenia terytorialne wobec Polski, ale upadlina jak najbardziej. Nie żebym bronił Rosji, ale mamy bliższego prawdziwego wroga za miedzą. I to nie jednego, tylko na zachodzie też. Który robi wszystko, żeby nam zaszkodzić przy pomocy rudych i pinokiów. A polizai niemieckie jeździ po naszym kraju jak chce i kiedy chce. Szkoda, że nawet w naszej Lechii kibice z kolebki, też takich oczywistych sprawach nie chcą pamiętać. Trzeba koniecznie pogonić czerwonych bydlaków i zrobić Polskę wolną. Taką gdzie żaden obcokrajowiec nie wjedzie i będzie nam pluł w twarz czerwonymi kalinami (hymn banderowców) i flagami czerwono-czarnymi (barwy banderowców). A inni każą nam, największym ofiarom wojny wypłacać sobie odszkodowania za holokaust, którego nie popełniliśmy. Tak tylko pobieżnie nakreśliłem sytuację w naszym kraju. Nie wspomniałem o zboczeniach i nauce 8-latków jak nakładać prezerwatywy itp. Dość tego bandyctwa. Wolna Polska Niepodległa. TLG
20 lutego 2025, 21:09 / czwartek
Niestety pewnie dużo w tym prawdy.
Krótko mówiąc, Putin od lat twierdził, że Ukraina nigdy nie była prawdziwym państwem i nie godził się, żeby wyszła ze strefy ich wpływów ( aż dziw, że nie pluł się wtedy do Polski... teraz za to, to robi). Przejebane dla Ukrów, którzy mogli zobaczyć, jak można, mimo wszystko, żyć lepiej.
Pomarańczowa rewolucja w Ukrainie była punktem zwrotnym. Zachód, wspierając prozachodnie aspiracje Ukraińców, zaczął angażować się bardziej aktywnie w regionie i to wywołało reakcję Rosji.
20 lutego 2025, 21:13 / czwartek
Jak nie ma roszczeń, do Polski, jak ma... posłuchaj Sołowiowa.
20 lutego 2025, 23:06 / czwartek
W ogóle nie podniecałbym się tym przemówieniem Vance’a. Oczywiście powiedział prawdę i za to mu chwała, ale czy to ruszy otępiałe społeczeństwa Europy Zachodniej, Wschodniej i nasze? Wątpię. Biden był wykorzystywany do zideologizowania współczesnego świata poprzez lewackie dyrdymały, przez co rzeczywiście przyspieszał degradację USA i ich zejście do poziomu lokalnego mocarstwa, takiej współczesnej Rosji. Na kontynencie będą mogli czuć się bezpiecznie, nikt ich nie ruszy, ale w świecie niech nie podskakują już. Trump jako amerykański patriota, dostrzega zagrożenie ze strony Chin i stara się utrzymać pozycję USA jako supermocarstwa. Do tego potrzebuje obwarowanie się na kontynencie amerykańskim ( stąd marzenie o zjednoczeniu z Kanadą, przejęcie Grenlandii i zabezpieczenie Kanału Panamskiego) a ponadto dba o obronę Tajwanu i jego krzemowych cudeniek przed przejęciem ich przez Chiny, obronę Morza Południowochińskiego ( Filipny ) i pustego dolara ( utrzymanie $ jako waluty w handlu ropą). Dlatego chce przerwać zacieśnianie sojuszu państw antyamerykańskich, przede wszystkim Rosji I Chin. Wolałby, aby wojna się skończyła, bo to ona pcha Rosję w objęcia Chin, więc odda im… Ukrainę ( to symptomatyczne, bo przecież jej nie ma) tak jak Roosewelt oddał Polskę, bo nic go to nie kosztowało a utargował Austrię, Bornholm i zachodnią część Berlina. To jest pragmatyzm wielkich mocarstw i urok bomb atomowych, dzięki czemu, nie mamy dużej wojny w Europie od 80 już lat. I chyba tylko to jest jakimś pocieszeniem dla nas, bo o własną zamożność i siłę trzeba samemu dbać. Trump będzie wygadywał przenajróżniejsze głupoty, jeśli tylko będzie to dobrze przyjmowane przez Ruskich. Cieszmy się, że na razie stoimy z boku. Możemy mieć wątpliwości tylko, czy jeśli uda mu się sprzedać Ukrainę, to w czymś nam pomoże. Jak na razie we współpracę rosyjsko-amerykańską trudno mi uwierzyć. Kogo by tu następnego połozyć na jej ołtarzu? Litwę, Łotwę, Gruzję może Kazachstan? Polskę raczej nie, przynajmniej nie w najbliższej przyszłości.
1 marca 2025, 12:43 / sobota
Wiele wątków przynosi ta pierwsza sobota miesiąca, między innymi nabożeństwo do Niepokalanego Serca Najświętszej Maryi Panny. Dla nas Polaków to również Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Cześć i chwała bohaterom!
1 marca 2025, 13:23 / sobota
CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM.
1 marca 2025, 14:36 / sobota
Lewacki koalicjant twierdzi że świętowanie tego dnia to...farsa w której nie zamierza uczestniczyć. Tak rzecze miedzy innymi Trela, że są inni bohaterowie do czczenia. Ciekawe jacy? Różanski, Humer albo Stefek Michnik z Wolińską? I takie skurwysyny są teraz w rządzie.
I tu pytanie do ich wyborców z tego forum, nieważne że nie na Lewicę. To wasi koalicjanci.
Popieracie to?
1 marca 2025, 16:40 / sobota
@d.g. przystawki tuska jak i sama folksdojcz partai to te same kurwy co wczoraj pp wyjebaniu ćpuna w dresie z Białego Domu wypisywali na X "slava wukrainu". Wypisywali to banderowskie hasło dokładnie w rocznicę wymordowania i spalenia Huty Pieniackiej. Hasło z którym ta turańskia dzicz mordowała Polaków. Czego można oczekiwać od tych śmieci? Upamiętnienia walczących z żydokomuną której te "elity" są spadkobiercami ?
1 marca 2025, 19:03 / sobota
Niestety zaangażowanie naszych trybun w akcje patriotyczne jest mizerne i z roku na rok coraz gorsze. Kiedy był Bastion, a dziś na palcach jednej ręki można nas policzyć na placach może dwóch rąk.
1 marca 2025, 19:05 / sobota
Przeprszam za błedy wyżej
Niestety zaangażowanie naszych trybun w akcje patriotyczne jest mizerne i z roku na rok coraz gorsze. Kiedyś był Bastion, a dziś można nas policzyć na placach może dwóch rąk.
9 marca 2025, 17:52 / niedziela
Inny koniec świata obecnie więc przez chwile inna perspektywa, chcąc nie chcąc sporo wokół wyznawców Donalda T, ale tego naszego. I gadki ze pod żadnym pozorem nie wysyłać wojsk do Ukrainy.
Potem patrzę 86% Polaków nie akceptuje takiego planu.
Pytam więc ponad partyjnie jaki to ma sens i wytłumaczenie. Skoro Unia przygotowała budzet wojenny na 800mld euro bo Ruscy zaatakują. Skoro w Polsce trwa licytacja czy wpisać 4 czy 5% pkb na budżet bo ruscy zaatakuja. No to niezaleznie od pogladów pytam Was czy nie lepiej bić sie potencjalnie z tymi ruskami na terytorium Ukrainy niz czekać by zaatakowali i niszczyli nasz kraj. Zwłasza w sytuacji ze spora częsc Europy chce jakies tam wojska posłać, u nas wybory wiec dobro Polski każdy jeden ma w dupie, a wszyscy wiemy ze zazwyczaj to te 8% ma racje anie te 94%. Tu jest sporo osób których zdanie szanuje, dlatego pytam o Wasze odczucia? Bez napinania
9 marca 2025, 22:33 / niedziela
Ja Ci napiszę...Tak z mojej perspektywy.
Jako potomek Polaków mieszkających w WMG, w tym mojego pradziadka, który 1 września 1939 roku był przetrzymywany w Victoriaschule, przeszedł obóz w Stutthofie a zginął w Dachau w 1941 r.
Jako były żołnierz zawodowy i rezerwista... myślę tak.
Nikt normalny nie chce wojny.
Putin wg. CIEBIE chce wojny, czy jej nie chce?
Trump chyba 3 dni temu zaskoczył, że zmusi Rosję sankcjami. Ruscy zaraz odpowiedzieli, że oni mają swoje cele do zrealizowania na Ukrainie. Ich nic nie odwiedzie od dalszego eskalowania konfliktu i zabijania. Nie mam pojęcia, jak miałby wyglądać ten rozejm
Ruscy od paru lat mają gospodarkę przestawioną na wojenną. Ulżenie im w różnych sankcjach, to dla nich handicap i dodatkowy czas na przygotowanie kolejnych akcji.
Co do pytania zasadniczego... wysyłania naszych żołnierzy. Faktem jest, że nasi byli np.w Iraku czy Afganistanie. Czy te nacje jakoś nam zagrażały? W pierwszym odruchu myślę, że nasi nie powinni tam być. Ale wszystko dzieje się tak blisko nas. Dosłownie dziś Rubio powiedział, że to tylko dzięki USA jeszcze nie mamy ruskich przy swoich granicach. Tak więc może nasi powinni być częścią takiego kontyngentu?
Ale to jest mega nierealne. W ogóle stworzenie takiego ugrupowania, mającego znaczenie militarne.
Przy takiej długości granicy to i 100 tysięcy armii to mogłoby być za mało. Co dalej... Nawet gdyby, to na pewno miałoby miejsce dziesiątki ruskich prowokacji. Co by się działo? Ruscy zabiją np. 30 Holendrów, przeproszą... itd. Ogólnie przejebane.
Nie wierzyć ruskim w niczym. W żadne słowo.
Pamiętasz ... że Ruscy tłumaczyli najazd na Ukrainę istnieniem rzekomych tajnych laboratoriów amerykańskich? I co? Już nikt o tym nie wspomina.
10 marca 2025, 00:58 / poniedziałek
Nie neguje nic z tego co napisałeś. Nadal sedno jest takie że wojna to decyzja ruskich, wiec jak ma być to lepiej by pierwszym placem była Ukraina, „nie chcemy wojny” to bylo juz kiedys, brak działań to czysta zachęta
10 marca 2025, 09:33 / poniedziałek
NIGDY WIĘCEJ WOJNY - takie hasło pamiętam z dzieciństwa.
Jeśli istnieje choć cień szansy na uniknięcie wojny to należy się go trzymać. Gdy WP pojedzie na ukrainę walczyć z ruskimi to na 100% wojna dosięgnie terytorium Polski. NATO nas nie obroni bo to my będziemy agresorem.
Natomiast gdy WP zostanie na granicy, to istnieje tylko domniemanie że ruscy do nas wejdą, a wg mnie tak sie nie stanie.
10 marca 2025, 10:58 / poniedziałek
@MSZE
Nikt normalny nie chce wojny.
Nikt nie mówi żeby wychodzic przed szereg i bic sie z Ruskimi. Mowa o uczestnictwie w misji zabezpieczajacej ewentualny rozejm wraz z innymi krajami Europy.
Putin sie boi takiego rozwiązania jak diabeł wody święconej a to zapewne dlatego że liczy że będzie odrywać kolejne kawałki Europy a ta będzie się patrzeć by go nie sprowokować. Coś to przypomina mocno. Mam wrażenie że takie międzynarodowe wojsko między nami a Ruskami leży głęboko w naszym interesie.
10 marca 2025, 11:33 / poniedziałek
@MSZE... ale ruska swołocz już przecież zaregowała
odnośnikTo rozwścieczyło rosyjskie władze. BBC za oficjalną rosyjską agencją prasową TASS cytuje wypowiedź ministra spraw zagranicznych Rosji Siergieja Ławrowa: "Obecność kontyngentu wojskowego UE na Ukrainie będzie oznaczać bezpośrednią wojnę krajów europejskich z Rosją. Rosja będzie traktować obecność sił pokojowych UE na swoim terytorium tak samo, jak obecność NATO
10 marca 2025, 11:38 / poniedziałek
W tym kontekście, ruskim to lata, czy my tam będziemy czy nie.
Cytuję :
Wysłanie kontyngentu do Ukrainy może mieć znaczące konsekwencje dla relacji NATO z Rosją. Propozycja rozmieszczenia do 30 tysięcy żołnierzy ( śmieszna liczba wg.mnie ) z Europy w Ukrainie, opracowana przez Wielką Brytanię i Francję, ma na celu nadzorowanie zawieszenia broni i zapewnienie ochrony. Wsparcie ze strony USA obejmowałoby utrzymywanie w gotowości amerykańskich myśliwców i pocisków rakietowych.
Jednakże, taki ruch może prowadzić do napięć z Rosją, która mogłaby uznać to za eskalację konfliktu. Niektóre kraje, takie jak Niemcy, Hiszpania i Włochy, sprzeciwiły się wysłaniu wojsk do Ukrainy. Istnieje również możliwość, że taka misja wymagałaby dyskusji na temat art. 5 Traktatu Północnoatlantyckiego, który mówi, że atak na jedno z państw członkowskich NATO jest traktowany jako atak na cały Sojusz.
10 marca 2025, 12:28 / poniedziałek
A dlaczego wojska rozjemcze muszą być europejskie, czy też z państw NATO? Inne kraje też mogą to zrobić i np. pod flagą ONZ byłoby to bardziej wskazane.
Czy rozmawiamy o rozejmie i w konsekwencji pokoju, czy o eskalacji tej wojny?
10 marca 2025, 12:40 / poniedziałek
Czy uważasz że Rosjanie chcą trwałego rozejmu w sytuacji gdy rozbudowują armie a gospodarka działa w trybie wojennym? Jakie jest prawdopodobieństwo że ten rozejm będzie trwały?
Czy jeśli nasptępna bedzie np Estonia a Nato nie kiwnie palcem (rozleci sie bez USA) to co wtedy? Czekamy dalej na naszą kolej? Czy rzeczywiscie ma jakiekolwiek znaczenie co sie ruskom podoba a co nie? Czy nie drażniąc ich jak sobie tego życzą nie gramy pod ich i nutę i w konsekwencji dla nich?
10 marca 2025, 13:00 / poniedziałek
Dokładnie Edwin.
@ MSZE... bardzo dobre pytanie. Inne wojska. Gdzieś padło stwierdzenie, że mogliby być to... Chińczycy.
Co ruscy na to?
Tak czy inaczej brak wsparcia dla Ukrainy TERAZ, jest bardzo groźny dla nas.
Na 24-25 czerwca jest zaplanowany szczyt NATO w Hadze. Już pojawiły się głosy, że powinien odbyć się prędzej...bo potrzeba natychmiastowych działań, wobec tego co zrobili Amerykanie.
10 marca 2025, 13:51 / poniedziałek
Czy wy już jesteście tak tą propagandą telewizyjną opętani? No ludzie, zastanówcie się. Nic Ruskie do nas nie mają. Prawdę mówiąc to angole, Ameryka, Niemcy, Francja chcą nas wepchnąć w wojnę, która kompletnie nie jest nasza. A czemu Rosja ma się nie zbroić skoro nato pcha się z butami w ich strefę wpływów. Nie dajcie się przerobić. To jest wojna zachodu Bajdena (na szczęście już kretyn nie jest prezydentem) z Rosją na terenach obcych państw. Na razie Ukrainy, a jeśli tuski i to całe badziewie nas do wojny wprowadzą, to będziemy faktycznie zamieszani w tą pojebaną wojnę. I pójdą Polacy walczyć za naszą i waszą wolność jako mięso armatnie. I ginąć dla interesów Niemiec, Anglii i reszty tej angloprzymieżowej bandy. Znów nas wmanewrują w nie naszą wojnę. Opamiętajcie się. Nie dla wojsk Polskich na Ukrainie. I za kilkanaście lat znów będziemy prosili o następne ekshumacje, ale jak zawsze ich nie dostaniemy. Ludzie chcą żyć w pokoju, czy to w Polsce, Ameryce, Francji, Rosji. To politycy pchają światy do wojny. I nie ciśnijcie mi, tylko zacznijcie myśleć. Tak pokojowo myśleć. I nikogo z was nie obrażam. Apeluję tylko o trochę zdrowego rozsądku i spojrzenie na tą całą sytuację z innej strony. Tylko Lechia Gdańsk
10 marca 2025, 14:06 / poniedziałek
@rynio
-Większosc świata odwiedziłem w tym Rosje i nie ma drugiego tak antypolskiego kraju jak Rosja.
-pytanie klucz czy Rosjanie nie uważaja nas za swoją strefe wpływów?, wedlug mnie zdecydowanie tak
10 marca 2025, 14:09 / poniedziałek
Ps. I nie przypadkiem Rubio wczoraj napisał że gdyby padła Ukraina mielibyśmy Rosjan u granic już teraz, my możemy się mylic ale sekretarz USA raczej powinien znać rzeczywiste intencje Rosjan?
10 marca 2025, 14:19 / poniedziałek
Zgadzam się z Ryniem. Ruscy mieli nas w garści przez tyle lat a mimo to nie zdecydowali się pozbawić nas państwowości. Nie jest to miłe sąsiedztwo, ale nawet Białoruś ma spokój. W kolejce są też inni ( Kazachstan, Gruzja, Mołdawia, może i wspomniana Białoruś, Estonia, Łotwa ). Po co się pchać przed nich?
Kiedy słyszę o francusko-brytyjsko-polskim przymierzu skierowanym przeciwko Rosji, to
zgłaszam swój sprzeciw. Nie wiem, ile w tym prawdy, że Radek jest agentem brytyjskim a Donek niemieckim, ale najbardziej potrzeba nam teraz takich, którzy potrafią być asertywni i wyłączyć nas z prowokacji antyrosyjskich. Tzw. Europa oburza sie na słowa Trumpa, że powstała, aby wyrolowac Stany. Według mnie jest w tym wiele prawdy; po to powstał sojusz francusko-niemiecki. Jedni i drudzy chcieli ponownie stać się podmiotem politycznym a przegrana II wojna światowa zredukowała ich znaczenie. Teraz jest oburzenie, bo Stany chcą wg mnie wrócić do podziału świata między supermocarstwa. Chcą sie sami okopać na kotynencie amerykańskim i zachować swoich dotychczasowych sojuszników , Rosji zostawić obszar ZSRR a ... no właśnie, co z Chinami. Podejrzewam, że wygra pragmatyzm. Chiny dostaną pewnie prędzej czy później ( raczej później) Tajwan, ale przedtem przeniosą produkcje chipów do USA. A Europa może się bujać z takimi przywódcami, jakich miała ostatnio.
10 marca 2025, 14:19 / poniedziałek
@rynio61... nic ruskie do nas nie mają?
Strefa wpływów... Wiesz co ten eufemizm dla ruskiej swołoczy znaczy?
Nic nie chcesz przyjąć do wiadomości z tego co wyżej napisano. Ok, Twoja sprawa.
Jaka propaganda tv? Chyba ruska, w osobie Sołowjowa, który napierdala na nas bezustannie.
10 marca 2025, 14:38 / poniedziałek
Armie walczące w tym konflikcie wg oficjalnych danych to około mln po każdej stronie. Jak 30tys kontyngent ma zapewnić rozejm?
Nawet jeśli te dane są kilkukrotnie przesadzone, to ja tego nie widzę.
10 marca 2025, 15:10 / poniedziałek
Wierzycie że Unia pod niemiecka hegemonią nie wykona resetu z Rosją? Prawda jest taka, ze Europa ze swoja kretyńską polityką klimatyczną sama skazała się na uzależnienie od surowców ruskich. Przebierają nóżkami żeby znowu zacząć oficjalnie interesy na wielka skalę. Bo nieoficjalnie nadal prowadzą. Hipokryzja jak chuj kiedy oburzają się słowami Trumpa a zapomnieli jak Scholtz i Macron wydzwaniali do Putina? W interesie Niemiec jest wypchnięcie USA z Europy i ich wojsk. Zwłaszcza tych umieszczonych od 1945 roku w Niemczech. Wypchnięcie Amerykanów z Europy jest w interesie Niemiec i Francji ale nie naszym. Chcecie IV Rzeszy i Polski jako Guberni pod protektoratem? Chcecie przelewać znowu polska krew w imię obcych interesów jak to wiele razy bywało w naszej historii?
10 marca 2025, 15:13 / poniedziałek
Co do meritum i pytania Edwian to generalne się z nim zgadzam a szczególnie z teza ze jak juz musimy się napierdalac to lepiej na nie naszej ziemi a jeszcze lepiej nie naszymi ludźmi...problem tkwi w szczegółach potem się do tego odniosę bo nie mam teraz czasu...Czytam tu pewne wpisy i oczom nie wierze....ciepło dziś ..to trochę kolegów usprawiedliwia...ale już czytając to zdanie to pierdykłem i szklankę po kawie jeszcze zbieram :..." Ruscy mieli nas w garści przez tyle lat a mimo to nie zdecydowali się pozbawić nas państwowości. Nie jest to miłe sąsiedztwo, ale nawet Białoruś ma spokój."....kurwa naprawdę..???? 44 lata komuny i nadzoru wielkiego brata było Oki?? ?????...przypomnę jeszcze bardzo popularne powiedzenie od lat w wielkiej rosji :Kurica nie ptica, Polsza nie zagranica... dla nie znających rosyjskiego tłumacze : „kura nie jest ptakiem, a Polska nie jest zagranicą”... z Bialo -Zielonym pozdrowieniem
10 marca 2025, 15:31 / poniedziałek
D.g co ty za bzdury wypisujesz...cała Europa sra w gacie bo wujek Sam zagroził mniejsza pomocą militarna Europie i państwom które nie dają odpowiedniej kwoty pkb na obronność. A niemcy są na czele tych państw i siedzą cicho jak mysz pod miotłą aby tylko nowa amerykańska administracja nie wzięła ich na celownik...a wujek Sam wcale nie chce opuszczać Europy bo ktoś musi tu pilnować amerykańskich i starszych w wierze braci interesów...może przeniesie z Niemiec cześć jednostek na wschód albo na Węgry ale bardziej to wygląda na negocjacje cenowe i obniżenie kosztów pobytu amerykańskich chłopców na europejskiej ziemi..
10 marca 2025, 15:40 / poniedziałek
D.g co ty za bzdury wypisujesz...cała Europa sra w gacie bo wujek Sam zagroził mniejsza pomocą militarna Europie i państwom które nie dają odpowiedniej kwoty pkb na obronność. A niemcy są na czele tych państw i siedzą cicho jak mysz pod miotłą aby tylko nowa amerykańska administracja nie wzięła ich na celownik...a wujek Sam wcale nie chce opuszczać Europy bo ktoś musi tu pilnować amerykańskich i starszych w wierze braci interesów...może przeniesie z Niemiec cześć jednostek na wschód albo na Węgry ale bardziej to wygląda na negocjacje cenowe i obniżenie kosztów pobytu amerykańskich chłopców na europejskiej ziemi..
10 marca 2025, 15:57 / poniedziałek
przepraszam za 2 krotny wpis...
10 marca 2025, 16:03 / poniedziałek
@misiu67 Ameryka ma pilniejsze sprawy z Chinami i Tajwanem...ale niech będzie bzdury...przekonamy się. Wy w tej waszej walczącej demokracji wszystko wiecie lepiej a reszta to bzdury. Rozumiem sam pierwszy dasz przykład i ruszysz na Moskala?
10 marca 2025, 16:33 / poniedziałek
i tu masz racje ....chiny to jest to co spędza sen z powiek USA co do reszty to Ameryka twierdzi ze opuści Europę i wyjdzie z nato ..daj mi przykład ze jest inaczej ze ktoś wyrzuca Amerykanów ???? nie wiem co to walczaca demokracja i do niej nie naleze ...jezeli napisalem za mocno i cie to urazilo to nie mialem takiej intencji....mam nadzieje ze ani ja ani ty ani nasze dzieci i wnuki nie będą musiały przelewać pot krew i łzy za naszą Ojczyznę ...pozdrawiam
10 marca 2025, 16:56 / poniedziałek
Dyskusja ma sens tylko wtedy gdy się pojawiają odmienne opinie. Budujące jak mimo różnic w ocenie sytuacji potrafimy ze sobą rozmawiać.
Co do meritum z uwagą przeczytałem Wasz wpisy ale jednak nadal mi się wydaje że w sytuacji gdy 20państw wyraza gotowosć uczestnictwa w takiej misji pokojowej wbrew grozbom ruskich to nasza nieobecnośc bedzie(jest) odbierana jako bojazliwosc, taki papierowy tygrys regionu. Problem w tym że nasi decydenci kierują się slupkami poparcia przed wyborami a nie dobrem kraju. I tu muszę zaznaczyć ze jak to się zaczeło w 2022roku to postawa zdecydowana i odważna postawa Pisu bardziej do mnie mnie przemawiała niż to dzisiejsze lelum polelum serwowane przez koalicje. Sposób (nie)korzystania z prezydencji w UE jest dramatycznt, sami spychamy sie na margines i prosimy o to by decydować za nas nad naszymi głowami
10 marca 2025, 17:55 / poniedziałek
@misiu67 jasne bez urazy...pozdrawiam!
10 marca 2025, 20:56 / poniedziałek
@rynio61
Z całym szacunkiem, Rosjanie do nas nic nie mają? Serio?
- 1920
- 17.09.1939 Zaatakowanie Polski pod pretekstem ochrony ludności, kresów już nie odzyskaliśmy.
-03.04.1940 do maja 1940 Zbrodnia Katyńska
-1939-1945 masowe zsyłki, ilu naszych rodaków straciło życie nigdy się nie dowiemy.
-1945-1991 armia wyzwolicieli krzewiła jedyną słuszną ideę na naszych ziemiach.
-10.04.2010, no ale to zależy od politycznej opcji
A wogule to obecny prezydent Rosji to ogólnie spoko gościu...no przynajmniej tak może się wydawać, bo przecież również obecny prezydent USA, ma do niego słabość a on nie może się mylić.
10 marca 2025, 21:24 / poniedziałek
Drogi kolego, dokładnie to samo możemy powiedzieć o Niemcach, Słowakach, Litwińcach, Ukraińcach. Różne mieliśmy koleje losów w historii. Ale to nie znaczy, że dzisiaj mamy pchać nasze wojska na front na Ukrainę, na życzenie Anglików, Francuzów i tej całej pseudo demokratycznej bandy, której tak bardzo marzy się wojna. Szkoda, że te Tuski, Makrony i pozostali osobiście nie pójdą wdeptywać Putina w ziemię. Ale wy jeśli chcecie to idźcie, walczcie i zostawiajcie swoje ciała zdeformowane na frontach ukraińskich. Tam nie ma litości. Ruskie dysponują taką siłą zbrojną, zapleczem wojskowym, że my w europie możemy się jedynie pomodlić i konać. Pamiętajcie Polski żołnierz będzie mięsem armatnim i niczym innym. Ale, gdyby Ruski uderzył na Polskę bez naszego udziału, to wtedy na pewno i ja i tysiące Polaków staną i będą bronić naszej ojczyzny. Jeśli nie poślemy tam wojsk, to jestem pewny, że nic nam nie grozi. Nie udała się plandemia, to chcą wojną. Depopulacja trwa w najlepsze. TLG.
10 marca 2025, 22:27 / poniedziałek
Rynio tak żeś postraszył tymi ruskimi ze spać nie będę mógł......ku podniesieniu morale i samopoczucia pamiętam za komuny gdy wszyscy zadawali sobie pytanie czy Polska będzie wolna i niepodległa taki wierszyk :
Jak powiedział stary góral,
Polska będzie aż po Ural,
Za Uralem będą Chiny,
Was nie będzie, sk***ysyny.
oraz taki dowcip :
Carter i Breżniew poddają się hibernacji. Po X latach budzą się i czytają gazety. Władca Rosji śmieje się po przeczytaniu "W USA panuje komunizm", a chwilę później prezydent USA po przeczytaniu swojej gazety zwija się ze śmiechu. Breżniew sie pyta hej Jimi co cię tak rozbawiło nic weselszego niż to co przeczytałem już nie ma a Carter łkając ze śmiechu mówi : tu wszystkie gazety piszą : "Na granicy polsko- chińskiej nadal spokój"...no cóż miłej nocy panowie...
11 marca 2025, 09:07 / wtorek
Niestety, ale to nie jest prawda. Nie o wszystkich nacjach, które nas niszczyły możemy powiedzieć to samo.
Oczywiście ciężko licytować się cierpieniem naszych rodaków...
Ale skala okrucieństw ruskiego ścierwa jest bez wątpienia największa. A przede wszystkim czas trwania tych wszelkich zbrodni.
Wywozili naszych rodaków na Sybir, czy inne dalekie krainy już od XVI wieku. Dziś na pewno są też gotowi to robić.
Tłumili nasze powstania narodowe, dokonywali rozbiorów, mordowali skrycie i jawnie. Zapytaj przeciętnego ruska o deportacje Polaków po 17 września 1939 roku... przecież wg.nich oni nas uratowali!?
Nie dalej, jak wczoraj ten oszołom Sołowjow znowu nas straszył :
"Każda wojna z Rosją kończy się kilkoma oczywistymi skutkami – rozbiorem Polski".
Historia uczy, że nic nas nie uczy?
11 marca 2025, 10:37 / wtorek
@balshoy Niemcy nic nie lepsi od ruskich.Polska od początku istnienia była im kością w gardle. Nie wyrażali się o nas inaczej jak "słowiańskie psy". I zawsze z ruskimi szli ręka w rękę żeby nas podporządkować albo zniszczyć. Teraz są tak samo niebezpieczni bo udają sojuszników. Są tacy co w to wierzą...ruski i szwab to to samo zło dla nas. Amerykanie nie są idealni, to wyrafinowani gracze bazujący na swoich interesach ale dla nas nadal najbardziej wiarygodny sojusznik...wiara w to że tylko Zachód nas obroni to naiwność. Silna armia i gospodarka, zręczna dyplomacja(nie taka jak na X Sikorskiego czy Tuska) i wtedy będą się z nami liczyć. Jednak widząc co się dzieje w naszym bantustanie jestem pesymistą.
11 marca 2025, 12:04 / wtorek
@ Edwin świetny temat rzuciłeś, fajnie się to czyta.
W naszym interesie jest (słaba!) Ukraina jako sąsiad, a nie agresywny rosyjski niedźwiedź.
Co do wysyłania wojska to jeśli już, wyślijmy cwaniaków pokroju były konferansjer z telewizji dla słabo myślących, który obecnie udaje Marszałka Sejmu (obraża dla godności i rozumu!). On tam coś wspominał o wbijaniu Putina w ziemię.
Ale ja nie o tym chciałem..
Wątek nasz zszedł na dyskusję, kto gorszy dla nas Niemiec czy Rusek. I tu chcę się z wami podzielić moimi spostrzeżeniami.
Przypomnijmy sobie poprzednie rządy Tuska i jego plan na ewentualny atak ze strony Rosji, bronimy się na linii Wisły (zdrada!).
Przypomnijmy sobie sprawę Gonzaleza vel Rubcowa i to jaki był nad nim zachwyt obecnie rządzącej ekipy i całego salonu liberalno-lewicowego. I jaki był krzyk , gdy został aresztowany. Facet miał dostęp do wielu tajnych materiałów. Jego kochanica do dziś bierze udział w konferencjach Ministra Sprawiedliwości (!).
No i teraz sprawa z ostatnich dni, jak się okazało ruch ośmiu gwiazdek, czyli Jeb** PiS był inspirowany przez rosyjską agenturę i przez nią finansowany. Pal sześć bananową młodzież, pal sześć celebrytów ( Kurdej-Szatan, Makłowicz, Saleta, obecny prezydent Krakowa -Miszalski), ale to pokazuje nam, że obecna koalicja 13 grudnia jest tu nie tylko dla realizacji wytycznych Berlina i Brukseli, ale i Moskwy...
A to już bardzo, bardzo źle rokuje.
Przechodzę na odbiór.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich braci po szalu, również tych zwiedzionych propaganda liberalno lewicowa.
Błogosławionych owoców Wielkiego Postu.
Z Panem Bogiem!
11 marca 2025, 13:59 / wtorek
Co do Rubcowa zgoda, co do drugiej kwestii... nie tyle wymyśliła to hasło Rosja a raczej wykorzystała istniejący antypisowski sentyment. (Niedawno złapali też i kacapa, tzn.deportowali z Bośni i Hercegowiny niejakiego Aleksandra B. przypuszczalnie agenta GRU, który działał w Warszawie).
Tym niemniej to pokazuje, że ruscy cały czas działają.
W ogóle ruskim jest na rękę, żebyśmy byli skłóceni, my Polacy. To samo Panowie dotyczy naszego stosunku do Ukraińców, itd. itp. Są badania, skąd
wypływa ten przekaz, co to za konta.
Poza tym naprawdę nie zdajemy sobie skali działania ruskiej propagandy w mediach społecznościowych.
"Platformom internetowym nie udało się wdrożyć tych środków ( złagodzenia kremlowskiej propagandy) na poziomie systemowym. Niezablokowane dotąd konta wspierane jawnie przez Kreml mają łącznie min. 165 mln subskrybentów. W niecały rok od wybuchu wojny ich treści wyświetlono co najmniej 16 mld razy.
A mowa tylko o kontach bezpośrednio związanych z Kremlem. Poza nimi istnieją też konta udostępniające rosyjską propagandę, ale niemające z nią jawnych instytucjonalnych powiązań. Od początku wojny zasięg takich profili wzrósł niemal dwukrotnie ".
To się po prostu dzieje.
11 marca 2025, 17:13 / wtorek
Jedno łączy nas wszystkich i nie mam tu wątpliwości
odnośnik
30 marca 2025, 19:30 / niedziela
My tu gadu gadu o Urferze i w ogóle a tymczasem dziś uroczyste zakończenie Ramadanu w oliwskim meczecie. Tłumy tak tłumy wyznawców i zablokowana przez policję ul. Abrahama bo juz nie mieszczą się w meczecie i modlą się na ulicy. Do Wrocławia dziś tez przybyły duże grupy inżynierów i specjalistów do ośrodka integracji...trzeba będzie więcej meczetów zacząć budować ale to dobrze bo będzie więcej pracy dla imigrantów...
30 marca 2025, 19:42 / niedziela
Więcej głosować na popis i przylepe pisowską Mentzena półgłówka. Plan mają jak najbardziej rozpisany. Już Pani Ewa Zajączkowska mówiła, że migracja tak, ale legalna. Więc zwroty nam zrobią legalne. Nawet o mieszaniu krwi wspomniała z emigrantami, czy zwiększeniu dzietności. Mentzen będzie kontynuował politykę śmiesznego Dudy. Wipler o popieraniu pisu, jeden z nich nie pamiętam który o popierani koalicji. No i tak to się kręci. Cały czas ci sami u władzy, a Polakom coraz gorzej. Wolna Polska Niepodległa. TLG. Lechia Gdańsk bastion prawicy. Prawdziwej prawicy. Tylko Grzegorz Braun.
31 marca 2025, 14:56 / poniedziałek
Brud rozmaity przybiera na sile, a więc trzeba się szykować!