Gdańsk: wtorek, 10 lutego 2026

WĄTEK PATRIOTYCZNY.

strona 44/52

26 maja 2025, 23:11 / poniedziałek
#castorp - skąd Ty bierzesz takie wiadomości? A Kopernik była kobietą:-)
26 maja 2025, 23:13 / poniedziałek
Pytaj jejo
27 maja 2025, 07:00 / wtorek
Czasami mam wrażenie, że jakby PiS wystawił trynkiewicza to też uzbierałby 45%. Wszystko kłamstwa, oszczerstwa, a Karol taki dobry był przecież mówił 'Dzień dobry'. Te wybory niestety mają dwie chujowe opcje. Z jednej strony człowiek z którym w większości się nie zgadzam, a z drugiej człowiek, który nie jest formatem na prezydenta. Zbyt barwną przeszłość ma by inni tego nie wykorzystywali.
27 maja 2025, 07:30 / wtorek
Większej bzdury jak bycie formatem na prezydenta przez kacyka peowskiego, jedynego z bardziej zakłamanych politruków partyjnych, zastępcę ryżego, dawno nie czytałem. Natomiast co z tej barwnej przeszłości drugiego kandydata jest prawdą a co fake newsem stworzonymi przez usłużne pełno dziennikarzyny to inna kwestia. Kluczowe jest to,czy w sposób bezskrepowany ma dalej rządzić pełno , ograniczać wolność słowa (co otwarcie deklaruje jej kandydat), sprowadzać imigrantów pod dyktat UE, zmieniać nasz bezpiecznym kraj w państwo, gdzie wieczorem nie będzie można wyjść z domu.
27 maja 2025, 09:30 / wtorek
wszystko co zle o Nawrockim to fake... najnowszy raport NIK o zarzadzaniu IPN to tez fake? przypominam ze kieruje ta instytucja krysztalowy pancerny Marian z nadania PiS... czy jego tez Tusk zmusil?

Mysle ze worek po ziemniakach by zdobyl 30 proc w kazdych wyborach jakby Prezes tak uznal... bo by sie okazalo ze to nasz worek, narodowy, na wlasnej ziemi i krwi wyhodowany

Usta pelne frazesow, hasel o niezaleznosci itd... a idzie taki na spotkanie do drugiego kandydata i nie ma zadnego wlasnego zdania i na wszystko sie zgadza i obwinia srodowisko swoje za wszystko co zle... sukces jak kiedys 27 do 1... dac mu kwiaty na lotnisku....
27 maja 2025, 09:32 / wtorek
Głosuje nie na Nawrockiego, a przeciwko Trzaskowskiemu.
Karol - Rafalala 2:0
27 maja 2025, 09:49 / wtorek
Maruda, Polakowi byłoby wstyd wygrać 27:1, a ten jeden mieć od swojego kraju. Folksdojcz z dziada pradziada był zachwycony. ZORRO!
27 maja 2025, 09:53 / wtorek
Ja się w 100 proc. zgadzam z punktami Mentzena, co nie znaczy, że zgadzam się na wszystko i nie mam własnego zdania, lecz że moje zdanie pokrywa się z poglądami Mentzena. Tęczur w zasadzie nie miał ani jednego punktu wspólnego w 100% z Konfą, bo przy 4 punktach , z którymi jakoby się zgadzał, było jakieś ale. Nie dziwię się temu, bo tęczur to kandydat lewactwa i skrajnego lewactwa. Elgiebeciarz to przeciwnik wolności słowo i zagrożenie dla wolności słowa.
27 maja 2025, 09:56 / wtorek
Kibice folksdojcza tzw POlactwo są proniemieccy, zawsze się cieszą z porażek Polski. To akurat nie dziwi . Współczesna wariacja goralenfolk.
27 maja 2025, 10:21 / wtorek
Ja tam się nie ciesze z Polskich porażek jakichkolwiek... wręcz przeciwnie, wbrew temu co Ci się wydaje nie jestem gorszym Polakiem niż Ty, i nawet niemieckim językiem się nie posługuje. Kto Ci w ogóle nadal prawo do decydowania kto jest lepszy a kto gorszy? Bo mam inne poglądy? Dla Ciebie pojęcie wolności się kończy w momencie gdy ktoś ma inne zdanie od jedynego słusznego zgodnego z Twoim?
27 maja 2025, 10:50 / wtorek
Sam sobie je uzurpowałem, a co, kto mi zabroni. Dla mnie pojęcie wolności kończy się tam,gdy czyjeś decyzje zagrażają mojej i Polaków wolności i sprowadzają zagrożenie na moją rodzinę i mój naród. Dla zła nie ma wolności działania i być nie może. To nie kwestia poglądów,ale sprawa fundamentalnie egzystencjalna. Nikt mi nie zabroni oceniania, kto jest lepszym,kto gorszym Polakiem, kto służy ojczyźnie i dobru wspólnemu,a kto szkodzi, wysługuje się obcym interesom, kto chce zachować Polskę jaka była i jest, a kto chce ją zniszczyć i zmienić na gorsze.
27 maja 2025, 10:52 / wtorek
ty maruda jesteś ewidentnie leming i lewus, to nie obraźliwe, to stwierdzenie faktów
27 maja 2025, 11:07 / wtorek
Taka postawa, w podejściu do świata, drugiego człowieka nie odbiega od przedstawicieli systemów totalitarnych którzy też zawsze potrzebowali wroga i tzw wyższej konieczności aby swoje łajdactwa usprawiedliwiać przed światem i samym soba. W momencie gdy zło zwalcza się złymi metodami niczym się od tego zła ten walczący nie różni, staje się nim… możesz mnie wyzywać, obrażać.. to świadczy o Tobie i twoim człowieczeństwie, kulturze. Do tego poziomu się nie zniżę i inwektyw pod twoim adresem kierować nie będę.
27 maja 2025, 11:14 / wtorek
Maruda. Minister popieranego przez Ciebie Rządu napisał " – Ja jestem radca prawnym, więc najbardziej profesjonalnie jak potrafię powiem, że nie pozwałbym, pozwanie Onetu w trybie wyborczym byłoby błędem. Raz, że istnieją orzeczenia Sądu Najwyższego, które mówią, że materiały dziennikarskie nie są materiałami wyborczymi i jako takie nie powinny być rozpatrywane w trybie wyborczym. A dwa, że ten materiał jest tak napisany, że tam w zasadzie nie ma punktu zahaczenia. Jest punkt zahaczenia do powództwa o ochronę dóbr osobistych, do prywatnego aktu oskarżenia, ale zdaje się, że to Nawrocki zrobił. Natomiast w trybie wyborczym to by się przed sądem nie ustało. Oczywiście taki wniosek złożyć można, ale ze świadomością, że się przegra, a to Nawrockiemu nie jest potrzebne – wskazał wiceminister cyfryzacji.
27 maja 2025, 11:21 / wtorek
O Tym że jest sutenerem mówili już wszyscy politycy nie przychylni Nawrockiemu, są wpisy twitterowe itd… jest mnóstwo pkt zaczepienia .. poprostu nie chce tego zrobić.. a czemu ? To już pozostawiam waszej ocenie.. dziś raport NIK pokazał skalę niegospodarności na miliony.. też wina pismaków? Tam też się uwzięli na niego? Facet dla mnie jest skrajnie nie wiarygodny. Dla Was tak? Ok, głosujecie zgodnie z własnym sumieniem i poglądami. Wasze święte prawo
27 maja 2025, 11:29 / wtorek
maruda, rzecz w tym, że to ty jesteś zwolennikiem pójścia państwa polskiego w kierunku państwa mafijno-totalitarnego pod obcą kontrolą, brukselskiego kondominium. Czy to nie twoja partia dąży do ograniczenia wolności słowa, ścigania za myśli, cenzury. Czy to nie twoja partia chce zbudować łamiąc praworządność monopol władzy wykonawczej, ustawodawczej, sądowniczej i medialnej. Chce wbrew Polakom pod dyktando innych państw kolonizować polskie państwo obcym rasowo, religijne, kulturowo elementem.Czy to nie w twoim państwie pod rządami twoich wybrańców morduje się bezkarnie dziecko w łonie matki będącej w dziewiątym miesiącu ciąży. Twierdzisz, że stoisz po stronie wolności. Wręcz przeciwnie, zła i fałszu, postępującego ograniczania wolności jednostki i narodów, postępującego rozkładu rodziny, moralności i społeczeństwa.
27 maja 2025, 11:31 / wtorek
Maruda, Wojciech Sumlinski napisał książki "Niebezpieczne związki Donalda Tuska" i ostatni hit "Niebezpieczne związki Rafała Trzaskowskiego". Czy panowie wnieśli już pozwy przeciwko autorowi? Tam są bardzo konkretne zarzuty.
27 maja 2025, 11:31 / wtorek
Obiektywizmu Banasiowego NIK względem kandydata PIS nie podlega watpliwosci. Maruda, ty z twymi lewackimi poglądami nie tylko jesteś żałosny,ale dodatkowo śmieszny.
27 maja 2025, 11:33 / wtorek
NIK. Czyli udajesz, że nie wiesz, że to prywatna wojna Banasia z Kaczorem. Pokazujesz, że wiesz bardzo mało albo źródła masz ograniczone. To bardzo nie dobrze i stajesz się niewiarygodnym partnerem do dyskusji. Jak zawsze, pozdrawiam.
27 maja 2025, 11:46 / wtorek
To już mi Pan Castorp wytłumaczył że nie ma dla Waszej opcji nic wiarygodnego i liczy się tylko przeświadczenie o własnej nieomylności i jedynie słusznej prawdzie wynikającej z własnego ja. Więc rozumiem że nie ma takiego dowodu który by to zmienił. Nie zależnie od tego kto wpuścił najwięcej emigrantów, (wywiad z ministrem czaputowiczem w rządzie poprzednim warto przypomnieć) , kto zgodził się na zielony ład itd.. słowa i czyny się rozmijają a tu i tak winny Tusk czy inny leming… bo moje ja właśnie mi tak mówi. Przypomnę tylko że 8 lat Kaczor rządził i nic na Tuska nie znalazł.. bo nie wierzysz chyba że gdyby znalazł to by tego nie wykorzystał. Dlatego zawsze staram się w naszej rozmowie rozmawiać o faktach, oceniać czyny nie słowa i naprawdę unikam jak tylko się da używania argumentów personalnych i wyzwisk bo można się różnić ale szacunek się należy i Wam jak i mojej skromnej osobie
27 maja 2025, 11:58 / wtorek
A co by mu dało, gdyby znalazł. Skoro nagraną na gorącym uczynku Sawicką uniewinniono? Skoro babcia elgiebeciarza z Warszawy za atak na policjantów jest uniewinniona. Skoro uniewinniono aktywistę bandytę, który zaatakował i pobił kierowcę furgonetki antyaborcyjnej. Natomiast skazano za rozbój i kradzież nastolatkę, która wyszarpała tęczową torbę od pedałówki w trakcie marszu dewiantów. Naiwny czy zakłamany jesteś, maruda.
27 maja 2025, 12:10 / wtorek
Podejrzewam ze dlatego się Sawicka wywinęła... "Prowokacja nie może inicjować przestępstwa, a jedynie stanowić włączenie się do już rozpoczętej inicjatywy przestępczej" wiec ktoś tu spartolił policyjna robotę.
27 maja 2025, 12:11 / wtorek
Nie ma takiego dowodu, który by prawdę zmienił. Prawdę w nieprawdę zmienia kłamstwo, fałsz. Są rzeczy ewidentnie dla ludzi mądrych jak występowanie grawitacji, śniegu zimą w górach, upału w lipcu na Lazurowym Wybrzeżu, braku polityczniej wiarygodności ryżego herszta. Ale świat jest złożony i są też rzeczy arcytrudne i bardzo skomplikowane, jak znalezienie wspólnego mianownika pomiędzy mechaniką kwantową a teorią względności, poznanie, czym jest ciemna materia i ciemna energia, albo jak wyjaśnić paradoks Olbersa, parowanie czarnych dziur, efekt Casimira. Ale akurat obiektywizm Banasia wobec PiS z pewnością nie zalicza się do tego rodzaju kategorii.
27 maja 2025, 12:28 / wtorek
Tak tu się z Tobą zgodzę , prawdę w nieprawdę zmienia kłamstwo... Obiektywizm Banasia to rzecz wtórna, ze akurat teraz ten raport ujrzał światło dzienne. Nie mam zludzeń ze to jest przypadek. Nie zmienia to faktu ze każdy audytor działa tylko na podstawie istniejących dokumentów i je analizuje, nie tworzy nowych, może być mniej lub bardziej dociekliwy i upierdliwy ale działa na podstawie danych do których ma dostęp. Więc albo ma szefostwo IPN bajzel w papierach i jest brak udokumentowania jakiś wydatków i poświadczenia działania zgodnego z prawem i procedurami albo działało z rozmysłem. Jedno i drugie jest mocno obciążające. Bo efekt jest taki ze na dziś wywiało wg tego raportu bez sensu prawie 30 baniek z naszych pieniędzy.
27 maja 2025, 12:49 / wtorek
Nie bądź śmieszny..By zrozumieć mechanizm obejrzyj sobie na Kanale Zero jak Stanowski wyjaśnił Człuchowskiego z GW, który zarzucał Stanowskiemu przytulnie miliona od PiS. Banaś to taki Człuchowski do entej potęgi, jego raport kosza na śmieci nie jest wart.
Żałosnym jesteś człowieczkiem skoro naprawdę przywiązujesz wagę, wierzysz w takie kampanijne rewelacje z dupy wyjęte.
27 maja 2025, 12:52 / wtorek
Szkoda w ogóle czasu na gadki z wierzącymi w rzetelność i obiektywizm Banasiowych raportów, wyznawcami uczciwości i krystalicznego charakteru Sawickiej.
27 maja 2025, 13:09 / wtorek
akurat kryształem to był Banaś nazywany tak przez marszałka Karczewskiego który i o Łukaszence mówił ze to ciepły człowiek. A wystarczyło wybrać kandydata który by był porostu uczciwy i już byłoby po wyborach tak na prawdę... ale na to Prezes nie mógł się zgodzić bo uczciwego człowieka nie jest łatwo kontrolować... jeszcze by zaczął myśleć samodzielnie...
27 maja 2025, 13:16 / wtorek
mówisz o przewodniczącym PO co od kandydatów na posłów lojalek aborcyjnych wymagał, łamiąc ich sumienia. To są posłowie niezależni, niekontrolowani i cnotami moralnymi świecący. Gdyby inwigilował Banasia, co dowodzi, że tego nie zrobił przed, nie wysunąłby go na to ważne stanowisko. Pomylił się co do człowieka.
27 maja 2025, 13:18 / wtorek
Banaś ma teraz nowych panów, którym wiernie służy i odwdzięcza się za pozostawienie go na stołku, wybronienie, no bo PiS chciał go odwołać. Taki niezależny i obiektywny urzędnik.
27 maja 2025, 13:29 / wtorek
Aby mieć posłów niezależnych musiałbyś mieć jednomandatowe okręgi wyborcze, a tak póki partia decyduje czy Cie wystawi w takim a takim okręgu na takim a takim miejscu na liście masz co masz... bo jest różnica czy ktoś Z PO dostanie jedynkę w pomorskim czy 15 na Podkarpaciu... i w druga stronę w PiS to samo... jedynka na Podkarpaciu czy 15 w pomorskim... to jest taki bat ze wszyscy chodzą na pasku szefa.
27 maja 2025, 13:32 / wtorek
ale tylko w jednej partii łamane są kręgosłupy moralne i naginane sumienia
27 maja 2025, 13:37 / wtorek
identycznie jak w partiach komunistycznych, POstkomuna zblatowana z PZPRowcami, kiedyś bezkrytyczni wyznawcy ZSRR, dziś UE. Zawsze na czele postępowej ludzkości.
27 maja 2025, 13:51 / wtorek
ale mieszasz pojęcia... porównujesz narzucona obecność we wschodnim bloku wbrew naszej woli, po wojnie z armia czerwona jako zarazą która jak wiemy ma taka tradycje ze gdzie wlezie nawet przejazdem tam jej nie można łatwo usunąć ... z dobrowolnym przystąpieniem do UE po ogólnopolskim referendum...
27 maja 2025, 14:05 / wtorek
Taka sama czerwona zaraza bez względu na tryb wstąpienia, nie do takiej organizacji Polska wstępowała
27 maja 2025, 14:35 / wtorek
wlasnie do takiej, w ktorej decydujaca role maja Ci najwieksi, gdzie aby ugrac swoje trzeba sie wykazac sprytem, umiejetnoscia zawierania kompromisow budowania sojuszy i czasem twardego stanowiska w sprawach dla sie fundamentalnych... pretensje do calej klasy politycznej ze sa partaczami i dra ryje na uzytek wewnetrzny a kiedy przychodzi do decyzji potulnie sie na wszystko zgadzaja.

oczywiscie zawsze mozna sie obrazic, nikt tam na sile nie trzyma... tylko jaka masz alternatywe... znowu trafic w objecia niedzwiedzia ze wschodu? nie jestesmy zjednoczonym krolestwem, dawna potega kolonialna z bronia atomowa ktora moze sobie pozwolic a wiecej.
27 maja 2025, 14:51 / wtorek
Sorry,ale powalasz naiwnością, czy naprawdę jesteś aż takim ignorantem geopolitycznym, by wierzyć, że UE daje Polsce jakiekolwiek gwarancje bezpieczeństwa militarnego przed imperializmem Rosji? Polska powinna zabiegać o pozostanie USA w Europie, zacieśnić współpracę w ramach NATO, z tymi krajami, które mają realne możliwości i są równie zagrożone (Szwecją, Finlandią, Rumunią, Turcją). Natomiast oczywiście jednym skutecznym, pewnym środkiem bezpieczeństwa byłoby pozyskanie przez Polskę broni atomowej. To by definitywnie zamknęło Rosji drogę do zaatakowania Polski
27 maja 2025, 15:01 / wtorek
Niestety Polska przekazała w ostatniej dekadzie blisko 700 ton wysoko wzbogaconego uranu, z którego możnaby zrobić ok 30 prostych bomb (z mechanizmem odpalania na zasadzie działa - kompresja masy krytycznej), czyli takich jak amerykańska Little Boy. Rok pracy zespołu naszych fizyków i inżynierów w zamkniętym osrodku. Środki przenoszenia, proszę bardzo zrzut po podwieszeniu na F-16, , F-35. Efekt odstraszający byłby oczywisty i gwarantowany.
27 maja 2025, 15:23 / wtorek
Teraz Ty się wykazujesz naiwnością myśląc że świat na czele z USA by nam pozwolił broń atomowa zbudować. Broni się tego kogo się opłaca bronić… albo trzeba bo Cię trzyma za gardło. USA broniły Kuwejtu z miłości do demokracji Kuwejtu czy ze względu na swój interes?? A Izrael dozbrajają bo chcą czy dlatego że finansowo na wall street ich za jaja trzymają w uścisku?? Nikt nie kiwnie palcem dla idei.. jeżeli koszty braku pomocy będą większe niż pomoc to Ci pomogą.. inaczej skończy się tylko na oburzonym komunikacie dyplomatycznym. Dlatego trzeba być jak najbardziej zintegrowanym gospodarczo, trzeba być ważnym podmiotowym partnerem.. nasz upadek musi boleć.. wtedy Ci pomogą.. inaczej co najwyzej podświetla wieżę Eiffla lub statuę wolności w kolor flagi i radź sobie
27 maja 2025, 15:35 / wtorek
Izrael,RPA, Korea Płn, Szwecja (która miała na ukończeniu swój program), Japonia (która potrzebuje ok 1-mca, do dokręcenia kilku śrubek) nie pytały się nikogo lub nie będą się pytały. Co Ameryka by nas najechała, Niemcy? Integracja gospodarcza nie zapewnia bezpieczeństwa, przykładem Nord Stream. Tylko twarde, konkretne militarne argumenty i realny sojusz z państwem, które ma realne zdolności do ekspozycji siły. Kraje UE, z wyjątkiem Francji, takimi nie są.
27 maja 2025, 15:46 / wtorek
Takie typowe dla eurolemingów ten brak wiary we własne siły polskie, niemożność owo patrzenie przerażonym wzrokiem na zewnątrz, proszenie się łaskawe o protektorów, ochronę ze strony rzekomo tych lepszych,silniejszych, tych z zachodu. Przejaw typowego kompleksu niższości u lemingów, którzy muszą mieć mentorów, latarników i protektorów, by czuć, że nie błądzą, by czuć się bezpiecznie. Technologia z połowy lat 40-tych jest leży bez problemu w granicach polskich naukowców. Surowiec mieliśmy. Ludzie odpowiednich też. Trzeba było szybko, bez rozgłosu, w rozproszeniu zbudować komponenty i niczym się nie przejmować, ani głosami oburzenia, podejrzeniami, groźbami.
27 maja 2025, 17:10 / wtorek
Proponuje obejrzeć wywiad Rymanowskiego z Tuskiem w Polsacie. Sondaże wewnętrzne muszą wyglądać znacznie gorzej dla Trzaska niż to się podaje oficjalnie. Roztrzęsiony i spanikowany rudy kłamca pierdoli jak potłuczony, jąka się i lawiruje. No a Rymanowski po prostu mi zaimponował. Jakby nigdy nie pracował w TVN...merytorycznie punktował kłamcę i zagonił do narożnika. Ten wywiad przejdzie do historii...
27 maja 2025, 17:33 / wtorek
Oglądałem i uważam że Tusk wypadł mocno średnio , szczególnie że akurat ma umiejętność rozmowy z mediami. A wracając do tematu. Castorp. Mierz siły na zamiary.. a budowanie sojuszy nie oznacza braku w myśli pracy u podstaw budowy swojej własnej siły, gospodarczej, naukowej i militarnej. Ale tu trzeba inwestycji w edukację, szerszego planu niż życia od kadencji do kadencji, od sondażu do sondarzu. A także zakończenia wojny polsko polskiej w myśl mojsza racja bardziej patryjotyczna a każdy kto myśli inaczej to zdrajca, osioł, popapraniec itd..
27 maja 2025, 19:17 / wtorek
Dla ryżego oszusta i jak się okazuje oszczercy wierutne bzdurny, pomówienia zmyślone przez patola , kryminalistę z wyrokami, znanego z pomawiania innych, wiarygodnym źródłem informacji na temat przeszłości Prezesa Instytutu Pamięci Narodowej, wiarygodniejsze niż weryfikacje służb przeprowadzane kilkakrotnie od 2009. Polecam wywiad Romanowskiego i Winnickiego w Radiu Wnet
27 maja 2025, 19:17 / wtorek
A żeby to się stało w niedzielę należy nie pozwolić PO na monopol, a max za dwa lata ignorować wszystko co związane z PO-PIS
27 maja 2025, 19:35 / wtorek
W niedzielę pełna mobilizacja, pomóżmy starszym ludziom, rodzicom,dziadkom, wujkom, sąsiadom, znajomym dojechać do lokali. Nie brać zadeklarowanych lemingów i marudopodobnych. Rozstrzyga się przyszłość naszych dzieci, czy będą żyć w bezpieczeństwie i dobrobycie, wolni od lewackiej indoktrynacji, w kraju, gdzie jest wolność słowa i szanuję się tradycję i wiarę przodków. Marudy, lewusy idta do tęczowego sektora.
27 maja 2025, 19:48 / wtorek
Tego chłopa najbardziej cenie, zgadzam się w 100% natomiast on to idealnie ilustruje i dobiera w słowa odnośnik
27 maja 2025, 20:05 / wtorek
Pójdę przeciwko tęczowemu
27 maja 2025, 20:31 / wtorek
Witam wszystkich.
To się nam forum się obudziło:-) aktywność wzrosła. Chyba przed wyborami.
Każdy kto kocha swój kraj i w sercu ma dobro umiłowanej ojczyzny. Jest Prawy i Sprawiedliwy w swoim życiu to będzie głosował na Pana Rafała Trzaskowskiego. Dla dobra kraju, dla dobra dla nas i naszych dzieci i na dalszych naszych pokoleń. Jest gwarantem dobrego rozwoju i dobrobytu w kraju. Tak nam dopomóż Bóg.

Dla moich szanownych adwersarzy (#castorp - przestań już tutaj pisać te swoje wypociny i kocopoły) co za chwilę będą odsądzać mnie od czci i wiary mam wiersz Juliana Tuwima odnośnik

Po wysłuchaniu można hejtować:-)
27 maja 2025, 20:36 / wtorek
Nie będe Cię hejtował nie chce byc jak oni(wy) odnośnik

Myślisz że by głosował za Polską Sznepfa? Kolejne pokolenia po dwóch stronach barykady, o tym te wybory.
27 maja 2025, 20:37 / wtorek
Boga nie łącz z osobnikiem,co krzyże każe zdejmować,ateuszem i elgebeciarzem..Marsz do sektora tęczowego, gdzie swoje modły będziesz odprawiać..Tylko z daleka od dzieci.
1 ..... 42 43 44 45 46 ..... 52
Copyrights lechia.gda.pl 2001-2026. Wszystkie prawa zastrzeżone.
kontakt | 0.472