TRANSFERY III
strona 34/35
2 stycznia 2026, 20:19 / piątek
A mnie brak ruchów czy pogłosek w ogóle nie martwi. To jest już któreś z kolei okienko z Urferem u władzy i historia pokazuje, że jeżeli działo się coś ciekawego to raczej pod koniec okienka, a nie na jego początku. Jeżeli teraz mieliby dojść jacyś mierni piłkarze na ławkę, albo trybuny, to osobiście wolę poczekać na co najmniej dobrego wyrobnika, a jeszcze lepiej solidne wzmocnienie jak np Rodin. Po za tym jak napisał chyba Moderator wolę przeczytać o podpisanych kontraktach, a nie pogłoski jaki to kozak nie był przymierzany do naszej Lechii, a ostatecznie lądował u konkurencji.
3 stycznia 2026, 17:06 / sobota
Ani szejk ani inny megakot.
Podobno Zonda wskakuje na przód koszulki
3 stycznia 2026, 18:49 / sobota
Tego niestety się spodziewałem, pewnie jak niejeden z forumowiczów. Słaba zagrywka, niepotrzebna. Tak naprawdę niewiele się zmienia, może zonda da parę złotych więcej i to tyle. Niepotrzebne dmuchanie balonika, chyba że jednak na Trójmiasto.pl mają złe info, choć nie liczyłbym na to. Tak naprawdę kolejne rozczarowanie dla kibiców.
4 stycznia 2026, 12:26 / niedziela
Miłoszek do Tychów. Oby to podpisał
4 stycznia 2026, 14:00 / niedziela
Olsson - Wieczysta , Kałahur albo Śląsk albo Tychy , Brzęk (?) - wszystko prawdopodobnie wypożyczenia wg jednego z portali piłkarskich. Jeśli dojdą do skutku to raczej dobre ruchy out , być może to miejsce pod nowe transfery.
4 stycznia 2026, 15:37 / niedziela
Albo LVT Xudo, to też potentat nie jest.
5 stycznia 2026, 13:06 / poniedziałek
Brzęk prawdopodobnie kierunek Olimpia Grudziądz, i razem z nim może pójść Adam Kardaś.
5 stycznia 2026, 13:26 / poniedziałek
A Szczepankiewicz wypożyczenie do Sokoła Kleczew podobno.
Ten ruch mi się podoba, wydaje mi się że są w nim same plusy: chłopak zbierze doświadczenie, przed chwilą tam odszedł podstawowy defensywny pomocnik - większa szansa na grę, poziom nie najniższy, bo II Liga, do tego jakby grał to wreszcie wpadłyby punkty do tego Młodzieżowca 2.0.
Jeszcze tylko Głogowskiego jakby dali radę szybko wypożyczyć do I Ligi to byłoby świetnie.
5 stycznia 2026, 14:01 / poniedziałek
Wg. Transferfeed Bobcek łączony z Sunderlandem...
Tomáš Bobček Transfer from Lechia Gdańsk to Sunderland - TransferFeed
odnośnik
5 stycznia 2026, 20:41 / poniedziałek
Prezes oczekuje za Tomasa 15mln euro. No no, to dopiero byłby interes.
5 stycznia 2026, 21:47 / poniedziałek
Mam nadzieję że za mniej niż 10 milionów go nie oddadzą
5 stycznia 2026, 21:57 / poniedziałek
Nie oddadzą bo żadnej oferty nie ma i raczej nie będzie.
6 stycznia 2026, 11:13 / wtorek
Śląsk chce się pożegnać z Piotrem Samcem-Talarem z powodów finansowych, może to byłaby jakaś opcja dla nas na rozegranie, w miejsce wysoko grającego Neugebauera? Mam wrażenie że to taki "rozwinięty Głogowski", gdyby znalazł się chętny na wypożyczenie Michała to może byłoby nas na Piotrka stać?
Myślałem też o potencjalnej obsadzie bramki, bo jeżeli pożegnamy Bodzia (a chyba obie strony tego chcą, i kibice raczej też), na koniec sezonu skończy się wypożyczenie Paulsena, szukałem w Ekstraklasie potencjalnego następcy, mimo całej sympatii do Wejsona. Do głowy wpadł mi Rafał Mamla z Korony. Mamla jest naturalnym kandydatem do wejścia do bramki po transferze Dziekońskiego, którego póki co ciągle nie widać - i to z naszej perspektywy może być plus. Młody (22 lata), wysoki (195cm), i zdążył się już pokazać na poziomie Ekstraklasy, zagrał prawie całą wiosnę poprzedniego sezonu. Minus jest taki, że trzeba będzie w niego zainwestować, Transfermarkt wycenia go na 400 tysięcy (Weirauch 500), ale myślę że potencjał ma na topowe go bramkarza na poziomie Ekstraklasy, z perspektywą sprzedaży gdzieś później - więc fajnie wpisywałby się w obiecaną filozofię Urfera.
6 stycznia 2026, 13:04 / wtorek
Z tym Talarem taki byłby problem, że pewnie tani by nie był, a w związku z tym powinien grać na wiosnę, tylko gdzie? Głównie grał na prawym skrzydle, a tam gra Mena. W środku też czasem grał, ale ja bym tu widział częściej Sezonienkę, jak już ma być granie bardziej ofensywne.
Ale i tak to są lepsze propozycje, niż to co przeczytałem, tu, na tej stronie, gdzie redakcja portalu proponuje Kowalczyka, który w Stanach zarabiał 40 tysięcy dolarów miesięcznie albo 33-letniego Parzyszka, który w dodatku jest napastnikiem...
6 stycznia 2026, 14:10 / wtorek
Już i tak update, bo wg sportowych faktów to Klub nie planuje żadnych wzmocnień zimą. Co według mnie jest bardzo dziwnym ruchem, zwłaszcza w kontekście odesłania Olssona na wypożyczenie.
6 stycznia 2026, 15:45 / wtorek
@plum1killer. Też przeczytałem artykuł Galińskiego i jak na początku mnie zmroził, tak po chwili doszedłem do wniosku, że plany planami, życie życiem. Poczekamy, zobaczymy na koniec okienka, myślę, że pomimo info płynącego z klubu dwie, trzy nowe twarze zobaczymy. Ciekaw jestem też reakcji Carvera, prawdziwej nie tej dyplomatycznej z artykułu, przecież ciągle powtarza, że zespół nie wzmacniany nie rozwija się. Pozdro kolego
6 stycznia 2026, 16:32 / wtorek
Oddajemy gromadę młodzieży, do drużyny dołączy tylko Wendt wracający z wypożyczenia, oprócz tego wyskakuje Olsson. Czy my zaraz znowu nie będziemy na granicy wypełnienia ławki?
6 stycznia 2026, 16:56 / wtorek
Piłkarze Lechii Gdańsk wrócili do treningów po przerwie świątecznej. Razem z drużyną do rundy wiosennej przygotowuje się Igor Bambecki, zawodnik trzecioligowej Polonii Nysa. Niewykluczone, że będzie to jedyne zimowe wzmocnienie klubu.
odnośnik
6 stycznia 2026, 17:00 / wtorek
Największym wzmocnieniem , będzie brak wzmocnienia , i utrzymania podstawowego składu , bez nagłych ofert na zasadzie nie do odrzucenia
Jeśli coś pozytywnego się wydarzy w sensie przyjść , nie pogardzić
Chuchać i dmuchać na zawodników pierwszego wyboru , kontuzje karki itp...
I to wystarczy na ...najwyższe cele które są przed nami
6 stycznia 2026, 17:31 / wtorek
Dokładnie jak piszesz czarny66. Utrzymać stan posiadania i dalej stabilizować finanse.
Jakich Wy chcecie transferów? Przecież jeszcze kilkanaście tygodni temu nie było pieniędzy na wypłaty i dowalili nam specjalny nadzór finansowy. Zresztą jak ktoś wcześniej pisał dobre transfery lubią ciszę.Jak coś wypali będzie miła niespodzianka. Za naprawdę dobrego piłkarza trzeba dobrze zapłacić. Chcecie obciążania listy plac kolejnymi przeciętniakami czy odpadami z innych klubów?
6 stycznia 2026, 18:26 / wtorek
Ja nie oczekuję, że oni by sprowadzili jakiegoś kozaka za miliony do pierwszej jedenastki, bo sam widzę, że to nie jest potrzebne. Potrzebne natomiast jest uzupełnienie tej kadry, bo przypominam oddali Olssona, co oznacza że zostają z 3 nominalnymi stoperami, z których ciągle gra 2. Wystarczy że Pllana naciągnie mięsień, a Diaczuk w tym czasie dostanie 4. żółtą kartkę. Co wtedy? Wracamy z Żelizką do obrony? Nawet jak jednego zabkrani z powodu kartek to zostanie tylko 2, którzy będą musieli grać. Chyba, że planują kogoś z Akademii do jedynki przesunąć, ale patrząc na statystyki u-19 (41 bramek straconych w 16 meczach, to jest jeszcze gorszy bilans niż pierwsza drużyna!) to chyba się rwać do tego nie będą. Potrzebny jest tu czwarty stoper, jakikolwiek, może być sprowadzony po taniości.
No i po prawdzie to jeszcze jakiś pomocnik by się przydał, bo całą rundę grali trzema środkowymi i nawet nie miał kto ich zastępować (tak, będą dostępni Wendt i Carenko, ale nie wiem czy to nie są bardziej skrzydłowi niż środkowi pomocnicy, już nie wspominająć że nawet jeśli, to są ofensywni, a przydałby się defensywny).
Jeszcze to gdzie ja bym widział zmiany to lewa obrona, nie jestem fanem gry Kałahura (a nawet może i hejterem), ale on przynajmniej jest, więc jak już bardzo nie chcą nikogo sprowadzać, to niech już zostanie (aczkolwiek Vojtko ma 3 żółte kartki...)
Podsumowując, ja bym jednak sprowadził stopera, ale nie musi być jakiś wyczesany - byleby był, może być tanio lub za darmo (ale z niewysoką pensją) i środkowego pomocnika, bo jednak w tych miejscach są braki kadrowe, i to za duże ryzyko tak grać, zwłaszcza tylko z 3 stoperami.
6 stycznia 2026, 19:01 / wtorek
To nie jest koncert życzeń
Ale , najpiękniejsze transfery były wykonane po awansie 1983-1984
Jurek Kruszczynski , Maciek Kamiński , Olek Cybulski
Dziękuję
6 stycznia 2026, 19:03 / wtorek
Awans do ówczesnej 2 ligi
6 stycznia 2026, 19:42 / wtorek
No i Kruszczyński pamiętne 31 bramek w sezonie awansu do wtedy pierwszej ligi. To był gość. I dwa hat-tricki w derbach ze świnią zrobił. To był chyba dla mnie najpiękniejszy sezon 83/84. Lepszego już nie miałem. Były puchary, były inne awanse. Ale tamten sezon miał klimat. Na wyjazdy po kilkaset osób. Oj działo się wtedy. Pozdrawiam.
6 stycznia 2026, 19:42 / wtorek
Raczej 1..…
6 stycznia 2026, 19:48 / wtorek
Ta nowa nomenklatura odnośnie tych lig , dla mnie już trochę nie tak ...
6 stycznia 2026, 19:51 / wtorek
Rynio
Tamten sezon , wyjazdy ...raczej nie kilkaset
Bardziej w tysiącach....
6 stycznia 2026, 20:46 / wtorek
Tylko nieliczne w tysiącach. Byłem na wszystkich.
7 stycznia 2026, 07:52 / środa
Czarny66 oczywiście ciężko z takimi legendami dyskutować, jedna mimo wszystko mocnym rywalem jest okienko letnie 2023-24 gdzie zebrano ekipę od zera, która wygrała 1 ligę. Dodatkowo kilku zawodników jak Bobcek ma zadatki na international class. W tamtym okienku był też bardzo dobry stosunek transferów udanych do nieudanych.
7 stycznia 2026, 11:21 / środa
Cooer
Masz absolutną rację , tu nie chodzi o porównywanie i rozliczanie transferów w poszczególnych okienkach Zresztą ..moje osobiste przemyślenia będą zawsze związane z moim już podeszłym wiekiem , choć pamięć odnośnie Lechii na szczęście jeszcze w miarę
A ta zawsze będzie powracać do lat 70-80...
Pamiętam , nie chwaląc się mecze z tamtych lat , a nie za bardzo w szczegółach ostatnie
Ale masz absolutną rację Transfery lata 2023-2024 co by nie mówić o Urferze , w punkt
7 stycznia 2026, 19:02 / środa
@czarny66, transfery Urfera faktycznie w większości trafione, ale tak jak mu wcześniej jechałem, tak od jakiegoś czasu dostrzegam, że powoli wyprowadza Lechię na prostą, choć żmudnie mu to idzie to jednak zauważalnie. A co mi się najbardziej podoba to to, że nie daje się wyruchać ch.jom z PZPN-u, Ekstraklasy i K.L. Informacja o złożeniu zażalenia na działania KL i wyrok Trybunału Arbitrażowego przy PKOL-u to jest majstersztyk. Nareszcie jest ktoś, kto pokazuje, że Lechia sroce z pod ogona nie wypadła i nie ma zgody na dyskryminowanie klubu. A jeśli wygra przed sądem najwyższym to te leśne dziadki, moczymordy będą miały niezły ból dupy. Nie wierzę, że to napiszę, ale Urfer tak trzymaj chłopie...
7 stycznia 2026, 19:24 / środa
I ch.j z tym dlaczego to robi, czy chce odzyskać włożone środki, czy faktycznie chce zrobić z Lechii mocny klub ( oby mu się udało), ale nareszcie mamy ,,prezia" , który nie chowa głowy w piasek jednocześnie wypinając dupę do kopania. Wyraźnie pokazuje, że nie będzie tańczył jak mu zagrają, brawo i tak ma być.
Trochę nie ten wątek, ale już trudno... pozdro dla wszystkich, którzy mają w sercu Lechię
8 stycznia 2026, 00:17 / czwartek
odnośnik16 letni bramkarz.
Zaciekawił mnie wers w którym podają, że pani Karolina Jaskulska pracuje dla kanału sportowego.
To bulel autora czy ma prawdę nasza rzecznik może współpracować z portalem piłkarskim?
8 stycznia 2026, 07:03 / czwartek
Karolina Jaskulska to dziennikarka z innego portalu o Lechii i również Kanału Sportowego.
Natomiast rzecznik Lechii to Karolina Kawula.
8 stycznia 2026, 08:37 / czwartek
Dzięki Plum.
Pomyliłem się.
8 stycznia 2026, 14:41 / czwartek
No i coraz więcej źródeł wskazuje, że Igor Bambecki przeszedł testy medyczne i podpisze kontrakt z klubem. Skrzydłowy, rocznik 2005, w tym sezonie 18 meczów w 3 Lidze, dwa gole i trzy asysty. Trochę to brzmi podobnie jak z Michałem Głogowskim, z tym że ten występował typowo na środku, a Bambecki jest skrzydłowym. Transfer zgodny z dotychczasową polityką klubu, oby szybciej się odnalazł w drużynie niż Michał, bo na odblokowanie jego potencjału (którego próbkę dał chociażby w Szczecinie w maju) wciąż czekamy.
8 stycznia 2026, 15:22 / czwartek
Żarcik nie transfer. 20latek z czwartego poziomu ligowego. No, żeby to jeszcze 16,17latek. Król strzelców z 30 golami. Młodzian z papierami na piłkarza z prawdziwego zdarzenia, 20latek już powinien śmigać po boiskach ekstraklasy, ewentualne I ligi. 2 gole i 3 asysty w amatorskiej kopaninie robił niejaki listonosz Wróbel ze Sparty, i to w wieku 38lat, i nie w 18 meczach,ale 5. Rozumiem, że tęsknota za ligą rośnie i sezon ogórka szklarniowego w pełni, więc każdy nius znajdzie odbiór, ale niech trafi do chociaż wątku o żartach, niekoniecznie transferowego. Czekamy z utęsknieniem na info o wzmocnieniach pierwszego składu, nie o przymiarkach do głębokich rezerw. O młodzikach jeśli już w ogóle mamy czytać z ekscytacją, to już ewentualnie tylko o takich jak Pietruszewski itp
8 stycznia 2026, 16:36 / czwartek
@czarny74, skarga do SN o ile będzie skuteczna nie zostanie rozpatrzona przed końcem sezonu, tych 5 skradzionych punktów już nikt nie odda, bo przecież nie dolicza tych 5 pkt w następnych sezonach, jedynie co to mogą powalczyć o odszkodowanie, ale niech walczą, Urfer to prawnik więc wie jak walczyć.
8 stycznia 2026, 16:57 / czwartek
Akurat na transfery do pierwszego składu to nie ma się co nastawiać. Raczej właśnie na takie uzupełnienia kadry, ja jednak liczę że jakiegoś stopera znajdą.
8 stycznia 2026, 17:12 / czwartek
@plum1killer - no ja myślę że puszczenie Olssona bez podpisania kogokolwiek na tą pozycję rodzi potencjalne spore problemy. Miał być Goliński z Chojniczanki, wyglądało to na transfer na zamianę, i temat przygasł.
Nie możemy sobie pozwolić na rozegranie rundy z trzema środkowymi obrońcami. Zgadzam się, że ruch tutaj jest konieczny, pytanie gdzie on jest.
8 stycznia 2026, 17:14 / czwartek
No właśnie chodzi o ogranego stopera, partnera dla Rodina. Reszta pozycji jest ok. Co do nadzei. Niech się skauci rozejrzą po akademiach w pomorskim, a znajdą młodzian z pewnością bardziej uzdolnionych, jeśli już kogoś takiego chcą i chcą w niego inwestować.
8 stycznia 2026, 17:29 / czwartek
Jeżeli kogoś szukać to na środek pomocy nr 8. Z braku laku Rzeźbiarz gra Tomkiem Neugebaurerm a z nim różnie bywa.
8 stycznia 2026, 18:15 / czwartek
@BastionPrawicy, co prawda to prawda, sądy u nas jeszcze lepiej działają niż wizyty u specjalisty na NFZ.
Ale przekaz jednak pójdzie, że z preziem lepiej nie zadzierać i dobrze. Najpierw się dobrze zastanowią zanim coś odpierdolą.
A odnośnie transferów do życzeń kolegów trzeba dodać lewego obrońcę, a Kałachura pogonić
8 stycznia 2026, 18:53 / czwartek
Podobno Silvio Gorican na celowniku Lechii.
odnośnik
8 stycznia 2026, 19:43 / czwartek
Chciałem tylko subtelnie nadmienić, że przyszłoroczny mistrz Polski prawdopodobnie zagra w Lidze Mistrzów co oznacza ogromne pieniądze. Trochę taki wpis w kategorii marzeń ale myślę, że może warto już teraz zacząć budować silny skład na przyszły sezon ;D Fundamenty mamy niezłe, zróbmy kilka dobrych wzmocnień i niech się dzieją cuda !
8 stycznia 2026, 23:52 / czwartek
Kolejny skrzydłowy od @Moderator, a obrońców i (defensywnych) środkowych pomocników nadal brak. Widzę, że strategia "stracić 3, ale strzelić 5" zostanie z nami na lata, nie mam przekonania czy to właściwy kierunek w długiej perspektywie.
9 stycznia 2026, 00:18 / piątek
Z jednej strony wolę tak niż nudne 1:0, ale no, dość ryzykowne jest to podejście.
A co do tego Chorwata, nie bardzo rozumiem po co mieliby go teraz brać, chyba że to przygotowanie pod odejście Cirkovicia (wykup pewnie będzie drogi), ale i tak nie jestem przekonany, bo na lewym skrzydle może chyba grać najwięcej zawodników w kadrze (to, że niekoniecznie dobrze by im tam szło to inna sprawa). Ja bym wolał, żeby poszukali stopera i lewego obrońcy - chyba że liczą, że młody Madej odpali
9 stycznia 2026, 16:17 / piątek
Ten Chorwat to nawet większy kaliber żartu niż Bamber..Nie dość, że gra w słabym zespole. Gra to dużo powiedziane, zagrał w 5 na 18 meczy w 2025r, wchodząc z ławki. W większości był w ogóle poza kadrą meczową, rzadziej na ławie bez występu, a jeszcze długo leczył kontuzję kolana. Cacic Frane kolejny? Widać, że nie chcą w w chorwackik słabaku NK Lokomotivia, co wiele mówi. Nam na dziś potrzebni są obrońcy, a na inne pozycje tylko okazje. Szkoda, aby szroty blokowały etaty i zjadały budżet. Na razie transfery na zero. Jak Chorwata chcą to, kierunek , rynek, słuszny, ale z pierwszej jedenastki Hajduka Split lub Dinama Zagrzeb albo ewentualnie z drugiej ligi niemieckiej. Grającego, nie inwalidę, sprawdzonego w bojach.
9 stycznia 2026, 18:17 / piątek
Castorp, jak się w zeszłym roku z Tobą nie zgadzałem prawie we wszystkim, to ten rok jest jak byś był w mojej głowie. Tylko, że ja nie umiem tak ładnie pisać. Pozdro.
9 stycznia 2026, 21:08 / piątek
Castorp ma rację. Te dwa "wzmocnienia" to parodia jakaś.