Gdańsk: czwartek, 22 maja 2025

Fortuna 1 Liga 2023- 2024

strona 1/6

6 maja 2023, 22:37 / sobota
Nie wiem co tu napisać poprostu założyłem temat. Jeśli powrót do ekstralklasy zajmie tyle co poprzednim razem to będę już na emeryturze, o ile dożyje
6 maja 2023, 23:00 / sobota
Brawo !!!! podbijam bo to istotny watek ...reszta juz c..ja warta...
7 maja 2023, 07:25 / niedziela
I oby nie było trzeba zmieniać tytułu wątku na "4 liga 23/24"
7 maja 2023, 09:17 / niedziela
Jeśli miałoby to wiązać się pozbyciem się raka-mendzary toczącego nasz Klub to chyba jednak warto.Kilka lat więcej na powrót na salony ale połączone z totalnym oczyszczeniem atmosfery,odbudową struktur i nabraniem należytego SZACUNKU zarówno dla szeregowych pracowników Klubu jak i nas Kibiców...tak jestem za.
7 maja 2023, 09:26 / niedziela
David
Absolutna racja..tylko Nie chce wyjść na samoluba Za takiego się nie uważam
Ale czy wtedy tego dożyję
A szczerze Bardzo bym chciał Zresztą wielu z nas już tych oddanych , ale jednak starszych peseli pewnie tak myśli
Ale może pierdolę
7 maja 2023, 11:55 / niedziela
czarny 66 ...młodzianku ty dożyjesz , ja już niekoniecznie ! Pozdrawiam ... i czekam na lepsze czasy !
7 maja 2023, 12:10 / niedziela
Mandziara kurwa stara.
I ten cwel pryszczaty Pawełek.
7 maja 2023, 16:28 / niedziela
Stało się. Zapowiadało się na to już od dawna.
Wierzę, że zaczniemy od I ligi.

Przeanalizowałem kontrakty (wg dostępnych źródeł) i myślę, że tak może wyglądać kadra na przyszły sezon:
(po nazwisku wiek, długość kontraktu i obecne zarobki)

Bramkarze:
do obsadzenia
Mikulko 18 30.06.2025r 5 tyś zł
Kałduński 18 31.12.2025r ?

lewa obrona:
do obsadzenia
Poznański 22 31.12.2023r ? (nigdy go w akcji nie widziałem i zakładam, że ma potencjał na zmiennika w I lidze i nie zarabia więcej niz 5-6 tyś)

środkowi obrońcy:
4 nowych - wszyscy do obsadzenia

prawi obrońcy:
Koperski 19 30.06.2026r 4 tyś zł
Brzęk 17 30.06.2025r 1,5 tyś zł

defensywni pomocnicy:
Biegański 20 30.06.2025r ?
Neugebauer 20 30.06.2025r 4 tyś zł

środkowi pomocnicy:
2 do obsadzenia

lewa pomoc:
Haydary 25 30.06.2023r ?
(wiem, że to prawy ale najlepiej jednak gra na lewym gdy schodzi do środka i kończy strzałem)
Piła 21 30.06.2025r 11 tyś zł

prawa pomoc:
Diabate 22 30.06.2025r 15 tyś zł
Sezonienko 20 30.06.2025r 7 tyś zł

ofensywny pomocnik:
Szczepański 25 30.06.2024 ?
drugi do obsadzenia

napastnik:
Zjawiński 21 30.06.2023r ?
+ jeszcze 2 do obsadzenia

Odchodzą (kończą się kontrakty):
Buchalik 34 30.06.2023r 21 tyś zł
Abu Hanna 25 30.06.2023r 72 tyś. zł
Terrazzino 32 30.06.2023r 67 tyś zł
Pietrzak 31 30.06.2023r 39 tyś zł
Paixao 38 30.06.2023r 150 tyś. zł
Zwoliński 30 30.06.2023r 47 tyś zł
Tobers 22 30.06.2023r 23 tyś zł (zastanowił bym się czy na I ligę nie wystarczy o ile zgodzi się na zmniejszenie zarobków)
Kałuziński 20 30.06.2023r 5 tyś zł (zaproponować nowy kontrakt do 15 tyś zł i argumentować, że teraz może mieć pewny I skład - jeśli nie to trudno)

Muszą odejść ze względu na formę lub wysokość kontraktów (oczywiście trochę naiwnie zakładam jednostronne rozwiązanie kontraktów ze strony klubu):
Kuciak 38 30.06.2024r 100 tyś. zł
Nalepa 30 30.06.2026r 44 tyś zł
Maloca 34 30.06.2024r 67 tyś. zł
De Kamps 31 30.06.2024r 49 tyś zł
Stec 29 30.06.2024r 55 tyś zł
Gajos 33 30.06.2024r 44 tyś zł
Conrado 27 30.06.2024r 55 tyś zł
Friesenbichler 29 30.06.2024r ?
Bartkowski 31 30.06.2025r 30 tyś zł
Kubicki 27 30.06.2025r 49 tyś zł
Durmus 28 30.06.2026r 49 tyś zł
Castegren 28 30.06.2024r 28 tyś zł
7 maja 2023, 16:32 / niedziela
Akurat rozwiązanie kontraktu to nie problem, przynajmniej wg prawopilkarskie.pl
Zgodnie z przepisami piłkarskimi, klubowi przysługuje prawo do jednostronnego rozwiązaniu kontraktu z zawodnikiem po spadku klubu do niższej klasy rozgrywkowej na skutek rywalizacji sportowej.
7 maja 2023, 16:58 / niedziela
Witam wszystkich.
Z tego co już w kwietniu się dowiedziałem, nie oficjalnie, to po "awansie" do I ligi mimo wszystko chcą zostać:
1. Kuciak,
2. Nalepa,
3. Maloca,
4. Bartkowski.
Oczywiście od tego momentu trochę czasu już minęło ale... nie wiem tylko na jakich warunkach.
7 maja 2023, 17:04 / niedziela
Niestety jest w przepisach też zapis, że klub może to skutecznie uczynić gdy nie zalega z żadnymi wypłatami (nie jestem pewien czy zawarcie ugody co do wypłaty zaległości jest wystarczające) i wypłaci jedną pensję z górką. I tu jest właśnie problem czy obecni właściciele mają zamiar jeszcze coś klubowi pożyczyć aby tą kwestię uregulować czy też mają już dość (myślę tu o młodym Wernze a nie o Adasiu, który z całą pewnością nie ma zamiaru nic dokładać).
7 maja 2023, 17:07 / niedziela
Kolego MT
Niech te wszystkie króliczki playboya pod szyldem Lechii Gdańsk wypierdalają do jakiejś Wisły Płock czy innej Warty Poznań i tam grają przeciwko trenerowi i własnym kibicom.Nie chcę na mordy tych kurwów patrzeć w Gdańsku.
7 maja 2023, 17:18 / niedziela
Zarobki najlepszych w I lidze to max 25-30 tyś zł w przypadku "gwiazd" (większość gra tam za 5-18 tyś zł). Który z nich się na to zgodzą uwzględniając, że pensje raz przyjdą a raz nie. Poza tym oni są wypaleni psychicznie po spadku trzeba tu nowych, którzy rozpoczną nowe rozdanie. Generalnie uważam, że miejsca pozostałe do obsadzenia to muszą być w dużej mierze bardzo dobrzy zawodnicy (na I ligę) przy których pozostała młoda część składu będzie robiła postępy. Inaczej nie załapiemy się nawet do baraży. Ewentualnie pozostaje ściągnięcie 15 wyjadaczy ligowych (ale oni też gwarancji awansu nie dadzą) a do tego nic w polityce transferowej klubu się nie zmieni. Ja bym pomieszał trochę młodości i kilku bardzo dobrych (niekoniecznie przepłaconych) zawodników, którzy nadadzą ton zespołowi i będą go ciągneli w trudniejszych momentach. Przyszły sezon i tak będzie bardzo trudny zbyt wiele jest w klubie do naprawy pod względem organizacyjnym aby od 1 kolejki punktować na awans bezpośredni.
7 maja 2023, 17:21 / niedziela
W 1. też będą hurtowo przegrywać. Ch. z nimi. Już dno dna. Po co ma ktoś z nich zostawać się pytam.
7 maja 2023, 17:29 / niedziela
Fajnie się czyta to wszystko. Pasja, zaangażowanie wiara. Dla idei, dla Lechii. Tylko ten nowy sklad bedą budować ci sami ludzie co ratować chcieli ligę Badią i Abu Hanną. Sorry ze psuje te rozwazania
7 maja 2023, 17:51 / niedziela
A mnie rozpierdala na maksa ze niektórzy tutaj są tak odjechani od rzeczywistości ze szok….. czyli co spadek do 1 ligi i udajemy ze nic się nie dzieje złego? Ze kupujemy bilety / karnety i mandziara dalej? Ja jebie ludzie !!!! Z tym złodziejem i z tym zarządem to chodzenie na mecze Lechii to jak dawanie dupy…. Zero działań ze strony kibiców to jak najbardziej legalizowanie oszustw i dokładanie gwoździ do trumny która w tym momencie zwie się Lechia Gdańsk!!!
7 maja 2023, 17:51 / niedziela
Ja akurat zakładam, że nastąpi zmiana właściciela inaczej w najlepszym przypadku czeka nas ściągnięcie 15 przepłaconych wyjadaczy ligowych i rozczarowanie, że nie dają oni rady. Generalnie uważam, że bez zmiany właścicieli to może być problem nawet z dokończeniem rozgrywek I ligi o ile do nich przystąpimy. Jeśli prawdą jest, że młody Wernze nie ma ochoty pakować kasy w Lechię to z całą pewnością drugi ze współwłaścicieli nawet o tym nie myśli. I za co niby ma się utrzymać ten zespół, kibice na stadion nie przyjdą (bez zmiany właściciela), miasto pewnie coś da ale zdecydowanie mniej niż dotychczas a kasy z praw TV nie będzie bo za I ligę chyba obecnie dostaje się ok 1 mln zł.
7 maja 2023, 18:04 / niedziela
A w ogóle jesteśmy pewni ze jakiś tam wernze czy jak mu tam jest właścicielem czy tam współwłaścicielem ???? Toc nawet po śmierci sama strona oficjalna napisała ze zmarł przyjaciel
7 maja 2023, 18:36 / niedziela
Naiwnością jest wiara w to, ze kopacze którzy nie potrafili/nie chcieli utrzymać ekstraklasy będą zdolni do powrotnego awansu. Zresztą tu na bank są ukryte trupy w szafach. Ciekawy też jestem co mogli by mieć do powiedzenia niektórzy piłkarze np o sytuacji i atmosferze w szatni.
Być może po odejściu przemówią? Bo że przynajmniej kilka kretów jest w szatni to pewne...
Jak dla mnie generalnie wszystko do zaorania i trzeba siać od nowa. Zostawić ewentualnie młodych Biegańskiego, Piłę, Neugebauera. Oczywiście nowe rozdanie tylko z nowym układem właścicielskim. I tu mam duże obawy bo menda to szuja i wystarczy przypomnieć jak rozstawał się z poprzednimi klubami. Na pewno będzie chciał wydoić co się da kosztem całkowitego pogrążenia Lechii.
7 maja 2023, 18:46 / niedziela
Jozin Mandziary nie będzie w I lidze, za mało kasy do wyciągnięcia. W Gdańsku jest skończony.
7 maja 2023, 18:46 / niedziela
Właścicielem Lechii jest inna spółka, właścielem tej spółki jest kolejna spółka a na końcu tego łańcucha właścicielami Lechii w potocznym rozumieniu są Madziara (50%) i młody Wernze (50%). Zmarły Wernze był przyjacielem bo już kilka lat temu oddał swoje udziału synowi.
7 maja 2023, 18:59 / niedziela
Jest tak jak pisze Alius, każdy może to sprawdzić na stronie odnośnik
Pierwsze imię: ADAM
Kolejne imiona: ALEXANDER
Nazwisko: MANDZIARA
PESEL: 67102700294
Kraj zamieszkania: POLSKA
Kraje obywatelstwa: POLSKA
1. Pośrednie
uprawnienia:
WSPÓLNIK POSIADAJĄCY 50%
UDZIAŁÓW W ADVANCESPORT AG,
KTÓRA POSIADA 100% UDZIAŁÓW
W LECHIA RIGHTS MANAGEMENT
SP. ZO.O

Pierwsze imię: PHILIPP
Kolejne imiona: JOSEF
Nazwisko: WERNZE
Data urodzenia: 1989-02-06
Kraj zamieszkania: NIEMCY
Kraje obywatelstwa: NIEMCY
1. Pośrednie
uprawnienia:
WSPÓLNIK POSIADAJĄCY 50%
UDZIAŁÓW W ADVANCESPORT AG,
KTÓRA POSIADA 100% UDZIAŁÓW
W LECHIA RIGHTS MANAGEMENT
SP. ZO.O
8 maja 2023, 00:31 / poniedziałek
Alkoholik nie rozważa jak funkcjonuje handel i dystrybucja . Jego problemem jest leczyć się czy pić . Mała przerwa na sok z buraka czy kwas chlebowy jest wskazana dla rozjaśnienia umysłu .
Lechioholikom proponuję przerwę na piłkę ręczną - Wybrzeże coraz świetniejsze , Gedania wschodzi jak poranek , Trefl - siatkówka czy koszykówka - palce lizać . Fajnie było by odrodzić rezerwy Lechii i hokej - Stoczniowca . Lechia od dawna walczy z "nowotworem" . Czas to wyleczy i zakończy .My kibice zostaliśmy przez głupotę wynikającą z przywiązania do barw do uczestnictwa w tej żenadzie zwanej meczami . Szopka Mędziary trwała szmat czasu a uczestnicy na jego 1 ligowych meczach to czas szmat .
Pozdrowienia Hydro , Japan i reszta , która jeździła ze mną od A-klasy po Polsce .
Tu małe wspomnienie z odradzania sie Lechii odnośnik
8 maja 2023, 03:01 / poniedziałek
Jak napisal Czarny tez jestem jednym ze starych peseli ktory mieszka 40 lat poza krajem
Od Soboty czuje sie jak skopany pies ktoremu jescze odebrano zarcie i wyrzucono z chalupy
Nie wiem jak zniose weekend bez transmisji na Canal+ i juz mysle jak uporzadkowac sobie weekends w nastepnym sezonie
Wyraznie jestem pierdolniety jak twierdzi paru znajomych i chyba maja racje ale dalej Nie moge sie z tym pogodzic mimo ze bylo to pewne od meczu z Radomiakiem
Nie wiem juz na kogo przelac zlosc I frustracje i tylko zona mnie pociesza ze to bedzie jeden sezon i wszystko wroci jak bylo przez ostatnie pietnascie lat w co ja niestety nie wierze
Kocham te barwy jak wielu innych i nigdy nie przestane a wklady moga sie zmieniac co sezon
Problem w tym ze zniklo swiatlo w tunelu przez tego ch… z Majorki I nie wiem kiedy sie pojawi i kto je zapali.Seniorzy w comments dupie,rezerw y nie istnieja,junorzy starsi na lopatkach czyli rozpad klubu w przeciagu jednego sezonu
Czy polozyc laske na ten caly burdel i dac se spokuj czy dalej lykac tabletki na nadcisnienie?
Nigdy o tym nie pisalem na forum ale zdarzalo sie ze w Piatek po pracy jechalem na lotnisko w LA po jedenastu godzinach lotu i przesiadce we Frankfurcie lub Monachium meldowalem sie na “bursztynku” po tym nocleg u kolegi A w Niedziele powrot i Ponidzialek w robocie-jebniety ? byc moze niech inni to ocenia bo dla mnie to tyle samo czasu co za moich czasow jechalo sie do Lublina lub Bialegostoku
Pozdrawiam stara gwardie a mlodym zycze byscie kiedys byli na stadionie jak dzisiaj kibice Rakowa
8 maja 2023, 07:03 / poniedziałek
Najgorszy jest nie tyle spadek, ci brak dalszej perspektywy. Nikt się o Lechię nie stara, nie troszczy. Są tylko chętni do kupna, którzy jak się dobrze dla nich ułoży to kupią, a jak nie to będą to mieli w dupie i zainteresują sie czymś innym. Nawet mniejszościowi nie mają innego pomysłu niż ściągać z kraju kogokolwiek kto wyglada choćby odrobine lepiej od Mandziary. A to nie o to chodzi. Ten spadek trzeba wykorzystać do trwałej zmiany, a nie montowania kolejnych obcych Lechii ludzi. Przyznaje, może być do tego potrzebna A-klasa i nawet bym sie jej nie obawiał, gdybym widział ludzi gotowych do pracy u podstaw. A nie widzę.
8 maja 2023, 08:57 / poniedziałek
Stało się to czego większość się domyślała.
Leżymy i kwiczymy i sportowo i organizacyjnie. Oby to był spadek tylko do 1 ligi a nie niżej. Teraz zaczną wypadać trupy z szafy i za kilka tygodni będziemy wiedzieć gdzie zaczniemy w przyszłym roku. Szkoda Flavio, kawał zdrowia chłop zostawił i na koniec jeszcze spadł z ligi. Trzeba przeorganizować wszystko, Madziara sam z siebie nie pójdzie w chuj. Może jak na światło dzienne wypadną wszystkie trupy z szafy to znajdzie się ktoś z jajami chętny odkupić klub za 1zł. Kilka baniek długów i tak będzie miał do spłacenia.

Inna sprawa to my kibice. Kolejny raz daliśmy się wydymać. Trzeba się zastanowić co zrobić aby nie powielać błędów bo jeszcze się okaże, że nam się to podoba.
8 maja 2023, 11:24 / poniedziałek
@123

Pewnie nie kilka a min. 40 baniek tego długi będzie. Jeżeli chodzi o dymanie przez Mandziare to mam nadzieję , że w przypadku mandziarowej Lechii w I lidze stadion pozostanie pusty...
8 maja 2023, 13:20 / poniedziałek
@lis to jest nieuleczalne ale nie przejmuj się bo nie jesteś w tym sam.
Mi żona ciągle powtarza, że jestem nienormalny i ze Lechia jest ważniejsza od rodziny.
CanalPlus wykupiłem jak Lechia awansowała do ekstraklasy, ustawianie zycia pod kolejne mecze, grafiki w pracy, wydarzenia rodzinne na drugim planie...człowiek się wkurwia, zarzeka że już ma dość po kolejnym zajebanym meczu a po kilkunastu godzinach jak obłąkany znowu czeka na kolejny mecz, analizuje i łudzi się, ze może w końcu odpalą, zaczną coś grać...i tak przez cale lata.
Chyba z tym umrzemy bo na to nie ma lekarstwa:-) jak mówią nadzieja umiera ostatnia a przecież..."my wierzymy"...Tobie na obczyźnie chyba jeszcze trudniej...
pozdrawiam!
8 maja 2023, 16:19 / poniedziałek
DG dzieki za zrozumienie i wsparcie
8 maja 2023, 18:49 / poniedziałek
Takich ,,popierdolonych" jest wielu.
Bardzo dobrze,że ta ,,choroba" jest nieuleczalna.
Tylko,czy miłość do Lechii można nazwać chorobą?
8 maja 2023, 23:05 / poniedziałek
To jest z decydowanie choroba. Ja na Lechię choruję już 50 lat. Mam 62. I wiem, że się z tego nie da wyleczyć. Co więcej , nie chcę się z Lechii wyleczyć. I mam tak jak wy. Wiedziałem, że spadniemy, a jednak wierzyłem, że jednak wkłady się zmotywują i się postarają. Niestety nie. TYLKO LECHIA.
9 maja 2023, 00:50 / wtorek
Pozdro niewyleczalni pastwiska albo stadiony Europy zawsze się widzimy.
9 maja 2023, 04:38 / wtorek
Oprócz wychowanków wyjebałbym wszystkich.
No i mam nadzieję, że znajdzie się jakiś frajer z Gdańska co będzie chciał tracić kasę na Lechię.
9 maja 2023, 05:29 / wtorek
Z Gdańska się żaden nie znajdzie....
9 maja 2023, 11:15 / wtorek
Tylko żeby wyjebać trzeba ich spłacić...niektórzy maja kontrakty do 2025/26 roku.
9 maja 2023, 11:54 / wtorek
Posprzedawać można... przecież na takie gwiazdy jak np. Kubicki chętnych nie zabraknie.
9 maja 2023, 12:41 / wtorek
Jeśli to prawda o zaległościach i wezwaniach piłkarzy do zapłaty to problem się rozwiąże.
Wtedy nie zostanie nikt...wątek chyba do skasowania albo do edycji na 4 ligę.
9 maja 2023, 13:05 / wtorek
Czyli znowu najgorszy możliwy scenariusz. Jeśli kontrakty się rozwiążą z winy klubu to i tak będzie trzeba chyba opłacić kontrakt do końca. W innym wypadku można rozwiązać kontrakty + zapłata jednej pensji dodatkowo. Tylko w takich warunkach nie mogłoby być zaległości...
To co się dzieje to jest kabaret!
9 maja 2023, 13:33 / wtorek
Zaraz się okaże że nawet tych trzech ostatnich meczów nie będzie kim dograć także trzy ostatnie to walkowery to będą jaja....
9 maja 2023, 13:33 / wtorek
Z tego co się orientuję, to przepis o wypłacie 1 dodatkowej pensji i rozwiązanie kontraktu dotyczy tylko polskich zawodników.
3 czerwca 2023, 20:06 / sobota
No to już przyklepane mamy derby.
3 czerwca 2023, 20:10 / sobota
Szkoda że w takich okolicznościach ale cóż....

arka dziwko derby blisko !
4 czerwca 2023, 01:20 / niedziela
Derby może będą w IV lidze pomorskiej
5 czerwca 2023, 06:17 / poniedziałek
za 5 dni Lechia ma rozpocząć treningi a my nie mamy nawet trenera......
5 czerwca 2023, 12:16 / poniedziałek
Nie 5 a 10 dni, więc jest jeszcze czasu a czasu.
5 czerwca 2023, 15:03 / poniedziałek
Trener to pikuś. A mamy (opłaconych) zawodników?
5 czerwca 2023, 15:09 / poniedziałek
sorry gdzieś przeczytałem ze 10 czerwca ...za wprowadzenie w błąd przepraszam..
5 czerwca 2023, 15:45 / poniedziałek
Ale tu nie przyjdzie pracować żaden normalny trener... ewentualnie instruktor-hobbysta pracujący nie dla pieniędzy, bo tych Lechia po prostu nie ma. Przecież nikt nie wierzy w te brednie Ziemusia o 22 milionach budżetu.
5 czerwca 2023, 19:08 / poniedziałek
@d.g.: ten cały ziemowit to przekręty ma wypisane na ryju, nie warto wierzyć w ani jedno jego słowo... Szmata pokroju mandziary, nikt uczciwy na pracę z tą gnidą by się nie zgodził...
5 czerwca 2023, 21:55 / poniedziałek
Czas gasić światło.

1 2 3 4 5 6
Copyrights lechia.gda.pl 2001-2025. Wszystkie prawa zastrzeżone.
kontakt | 0.021