Gdańsk: wtorek, 9 czerwca 2026

Paolo Urfer

strona 2/2

9 grudnia 2024, 09:50 / poniedziałek
Wypierdolić te lewackie cioty z forum, raz na zawsze, niech idą pedałować na forum pełowskie ze swoim warszawskim ateizatorem i jego kacykiem ryżym UE-gaulaiterem Polen
9 grudnia 2024, 14:10 / poniedziałek
Nie dawać pieniędzy tym co krzyczą, że "każdy grosz się liczy"....
9 grudnia 2024, 14:20 / poniedziałek
Jedna z łacińskich sentencji łączona ze starożytnym Rzymem mówi 'Pecunia non olet', ale o obecnym właścicielu Lechii, to można najwyżej powiedzieć, że 'groszem nie śmierdzi. Trafił się w klubie figurant - gołodupiec, który przy całej otoczce nie posiada żadnych zdolności, ani umiejętności organizacyjnych. Powiązania z kacapami? Pralnia pieniędzy? Ten gościu do tej pory udowodnił nam jedynie, że nie byłby w stanie efektywnie zarządzać budką sprzedającą kebaby. Osobiście nie miałbym absolutnie nic przeciwko pralni pieniędzy w stylu Abramowicza w Chelsea, gdyby Lechia miałaby osiągać wynik sportowy na miarę angielskiego topu, ale ten tu, to raczej biedny osiołek, któremu bliżej do tego tam Vanna Ly, co próbował położyć łapki na Wiśle.
27 grudnia 2024, 17:55 / piątek
No to licencja zawieszona panie Urfer!
27 grudnia 2024, 18:18 / piątek
TLG.
27 grudnia 2024, 18:20 / piątek
27 grudnia 2024, 18:36 / piątek
Kto ma prawa do herbu i nazwy?
27 grudnia 2024, 23:05 / piątek
Ile wpisowe by znaleźć się pod Pana patronatem? Panie Urfer nie mogę się doczekać rad jak prowadzić biznes w tych zjebanych czasach? Proszę o pomoc
28 grudnia 2024, 16:05 / sobota
Podobno wszyscy zagraniczni plus kilku naszych złożylo wezwania do uregulowania zobowiązań.2 tygodnie i papa.
28 grudnia 2024, 16:23 / sobota
I może się okazać że mecz ze Śląskiem był ostatnim w ekstraklasie za tego golodupca….
28 grudnia 2024, 17:37 / sobota
Ciekawe co zrobi Ufer. Po cichu liczę , że popłaci co trzeba aby zespół mógł wystartować na wiosnę a w między czasie spróbuję sprzedać klub aby odzyskać chociaż część pieniędzy. Lepsze to niż nic
28 grudnia 2024, 18:57 / sobota
Raczej marne widoki na to żebyśmy z tego wyszli na prostą jako tako. Jeśli to prawda, że 19 piłkarzy wysłało wezwania do zapłaty to nie ma już drużyny. A centrala zechce pokazać w końcu swoja konsekwencję i nie da się zbyć mglistymi obietnicami i pozorowanymi działaniami.
Powoli kończy się chyba nasz kolejny sen o wielkiej Lechii. Ile przyjdzie poczekać na następna szansę i lepszy los? Obawiam się że długo, o wiele za długo dla wielu z nas co czekają też bardzo długo...
29 grudnia 2024, 15:28 / niedziela
,,...to już jest koniec, możemy iść, jesteśmy wolni bo nie ma już nic..." Chciałbym się mylić, ale chyba w tunelu zgasła ostatnia świeczka, nawet promyka nie widać. Ch.j j...ny Mendziara pier...lił, że Lechię sprzeda tylko komuś kto będzie gwarantował rozwój klubu. Dobrze wiedział komu sprzedaje Lechię i że zamiast rozwoju będzie zwijanie interesu. Mendziara, Urfer życzę wam k...wy, żebyście zychali w męczarniach na syfilis
29 grudnia 2024, 15:39 / niedziela
Miało być zdychali...... Tak sobie myślę, że chyba ostatnią deską ratunku jest miasto. Dulczesa i inni dobrze wiedzą, że jak Lechia upadnie to mają w ch.j wielki problem ze stadionem. Może zdecydują się odkupić od szwajcarskiej k..wy akcje i na spokojnie poszukają poważnego inwestora, który od nich odkupi akcje. Nie wiem czy z prawnego punktu jest to możliwe, ale chyba tak skoro Wrocław jest właścicielem Śląska a Zabrze Górnika...
29 grudnia 2024, 22:21 / niedziela
Kasa już się znalazła.
29 grudnia 2024, 22:50 / niedziela
To jeszcze nie oznacza przywrócenia licencji.
29 grudnia 2024, 23:07 / niedziela
Kasa się znalazła.... ok, znalazła się, ale ile i na ile to wystarczy. Może teraz uda się ugasić jakieś pożary ale czy wszystkie? Za miesiąc czy dwa temat wróci i będzie wracał w nieskończoność dopóki mamy za właściciela gołodupca albo udającego gołodupca, chociaż bardziej skłaniam się ku pierwszej opcji. Chyba wszyscy albo znakomita większość z nas ma już dosyć tego syfu. Urfer co? Wypi.....laj!!!!!!!!!
30 grudnia 2024, 07:18 / poniedziałek
Na razie 18mln straty za ubiegły rok obrotowy no to ok ... wszystko gra i koliduje.
31 grudnia 2024, 12:19 / wtorek
Witam

Może jest jednak jakieś światełko w tunelu ... odnośnik

Wszystkim życzę Szczęśliwego Nowego Roku.
Tylko Lechia!
31 grudnia 2024, 16:40 / wtorek
Jesteśmy zanurzeni w szambie i każdy dziennikarzyna, oświecony działacz będzie jechał teraz po Lechii bez żadnych hamulców. To smutny okres i będziemy musieli wysłuchać wiele, czego byśmy nie chcieli słyszeć. Życzę wszystkim, abyśmy dzielnie przetrwali tej okres. Pamiętam dobrze czasy Wielkiej Smuty. Oby one nie wróciły. I mimo wszystkich negatywnych oznak nie traćmy nadziei. Na co? Że jednak Ufer przekaże Klub w lepsze ręce, bo z jego strony i jego szemranych mocodawców nie spodziewam się już niczego dobrego.
31 grudnia 2024, 19:16 / wtorek
Urfer to pier....ny nowotwór. Czym dłużej pozostanie w Lechii tym trudniejsza będzie sytuacja. Tym dłużej nie będzie zastosowanej chemii i naświetlania, a rak opanuje kolejne narządy aż nie będzie ratunku. Gdzieś przeczytałem, że Urfer zdobył pięć baniek. Myślicie, że ta ku..a porzycza siano jako Urfer? Nie, on zaciąga kolejne pożyczki na konto klubu. Czym dłużej będzie przy władzy tym więcej do spłaty będą mieli potencjalni inwestorzy, z czym to się wiąże wszyscy wiemy. W końcu nikt nie będzie chciał wywalać takiego hajsu. Jako kibice możemy postarać się wpłynąć na to, żeby ta k...wa chociaż rozpatrzyła sprzedaż klubu. Całkowity bojkot meczów. Domowych i wyjazdowych. Jeżeli nie bojkot to jazda z kurwiszonem przez cały mecz. Miasto też może pomóc w pozbyciu się pasożyta, cofnąć kasę z tytułu promocji Gdańska. Jak ch..a odetnie się od kroplówki to może też zachęci go do rozpatrzenia tych ,,niepoważnych propozycji". Może ktoś jeszcze podrzuci jakiś pomysł...
31 grudnia 2024, 19:21 / wtorek
Tak sobie myślę, że ta ku..a buja się między Gdańskiem, Monakiem i Dubajem za klubowy hajs. Pięcio gwiazdkowe hotele, restauracje itp. KU..A DOŚĆ. WYPIER.....AJ TY PASOŻYCIE
31 grudnia 2024, 20:00 / wtorek
Czarny, a pamiętasz dlaczego Mandziara się zwinął?
odnośnik
31 grudnia 2024, 20:25 / wtorek
Pamiętam kolego. Ale wygląda na to , że teraz tkwimy w jeszcze większym gównie niż za ,,mendziary". Co by nie mówić to jest chyba ostatni dzwonek, żeby próbować ratować nasz klub, a przynajmniej próbować pomóc w pozbyciu się kolejnego pasożyta, zabójczego wirusa itp. Cooer wiem, że jesteś na tym forum od wielu lat, regularnie dzielisz się swoimi przemyśleniami a przede wszystkim jesteś kibicem Lechii więc serdecznie Cię pozdrawiam, także wszystkich sympatyków najwspanialszego klubu na świecie ubranego w najpiękniejsze z możliwych barw.
2 stycznia 2025, 21:06 / czwartek
Mandziara odszedł jak zabrakło Wernzego i to wydaje się logiczne. Skończyła się kroplówka z kasą i nie było już kogo doić. To się nazywało dokapitalizowanie. Teraz nie śmierdzący groszem Urfer nie chce sprzedać klubu żeby uratować Lechię. Mimo podobno poważnych dwóch ofert.
I tu teoretycznie logiki nie ma żadnej...ale tylko teoretycznie.
3 stycznia 2025, 06:54 / piątek
Na Facebooku wyświetlił mi się wpis z jakiejś grupy o tematyce piłkarskiej :

Dziwny przypadek Paulo Urfera, czyli co może w Polsce dziennikarz sportowy.

Przy okazji dramatycznej sytuacji finansowej Lechii Gdańsk warto pochylić się nad Paulo Urferem i jego okresem zarządzania gdańskim klubem. Jest to bowiem coś niesamowitego, zarówno w skali sportowej jak i dziennikarskiej.

Zacznijmy od tego, że Urfer przejmował Lechie po sezonie 2022/23, kiedy ta spadała z Ekstraklasy i toneła w długach. Sprawozdanie finansowe na koniec tamtego sezonu jasno wskazywalo na laczne zadłużenie strukturalne, doliczając kwestie zobowiązań wobec ówczesnych zawodników, na lekką ręką licząc ponad 150 mln złotych. Oczywiście ważniejsze od kwoty zadłużenia jest jego struktura, ale tutaj też nie było zbyt kolorowo. Lechia posiadał w czerwcu 2023 r. zadłużenie operacyjne, do spłaty na juz, na poziomie 25 mln zł. Jednocześnie kolejne 12 mln kosztowało klub rozwiązanie umow ze zdecydowaną większością kadry. Zawodnicy którzy pozostali w klubie po spadku tworzyli absurdalne kominy płacowe, np Dusan Kuciak zarabiał ponad 100 tys miesięcznie. Przy 97 mln zł straty z lat ubiegłych sytuacja nie była zbyt wesoła.

Dodatkowo Lechia nie miała drużyny rezerw, większości sztabu sportowego, dużej części sztabu administracyjnego oraz podpisanego kontraktu na użytkowanie stadionu. W momencie przejęcia klubu przez Mada Global i Urfera szykowano klub do bankructwa i reaktywacki od ligi amatorskiej. Warto też zaznaczyć, że Mada nie była jednym z kilku chętnych na zakup klubu, ale jedyną realną możliwością, aby Lechia wystartowała w 1 lidze, a nie w A-Klasie.

Urfer musiał skompletować sklad niemal od zera, bowiem w pewnym momencie miał zaledwie 7 zawodników gotowych do gry, odwoływano przez te problemy sparingi, treningi wyglądały jak w ligach amatorskich, ale ostatecznie kadrę udało się zebrać. Lechia wystartowała w 1 Lidze. Aby w ogóle mogło do tego dojść, trzeba było znaleźć na już 50 mln złotych, na spłatę przeszłych zobowiązań, zatrudnienia trenera i piłkarzy oraz przejscie procesu licencyjnego 1 ligi. Udało się to zrobić, a niektóre transfery jak Fernandez czy Mena były prawdziwym pokazem siły i możliwości. Jednocześnie jednak pojawiły się pierwsze problemy.

Szymon Jadczak popełnił jeden z bardziej d*bilnych artykułów w historii polskiego dziennikarstwa sportowego i oskarżył Urfera oto, że stoją za nim rosyjscy/ukrainscy/czeczeńscy, jacyś w każdym razie, oligarchowie. Oczywiście Jadczak nie przedstawił za tą tezą żadnych dowodów czy choćby argumentów, ale fama się rozniosła i łatka została przyczepiona.

W artykule Jadczaka przeczytamy między innymi, że dowodem na powiązania Urfera z oligarchami są m. in. następujące fakty:
- Jadczak nie wie kim są udziałowcy Mada Global, a fundusz nie odpisal mu na maila,
- Urfer jako reprezentant innego funduszu, kupil kiedyś na Ukrainie wille od pro-rosyjskiego oligarchy po cenie rynkowej, a ten oligarcha to mordował ludzi w latach 90. Co prawda ukrainskie służby i sąd uznały ze to była zwykła transakcja komercyjna ale nieważne,
- Znajomy Urfera będący prawnikiem bronil kiedyś Rosjan i Czeczenow przed sądem,
- Urfer pracował kiedyś w szwajcarskim klubie który kupił Czeczen,
- Urfer pośredniczyl w transferach rosyjskich i ukraińskich piłkarzy na zachód (w tym z Szachtara i Dynama po wybuchu wojny ukraińsko-rosyjskiej).

Z takimi argumentami ciężko jest dyskutować i byłem prawie już przekonany, że Urfer to Diabeł i jakiś bliżej nieokreślony jakucki oligarcha jest chrzestnym jego dzieci, ale zadałem sobie jeszcze pytanie dodatkowe. Skoro argumenty są na tym poziomie, to po co ci oligarchowie mieliby w tą Lechie inwestować. Przecież nie poprawią w ten sposób PRu, nie zyskają na tej operacji finansowo, nie będą mogli nawet się pobawić w FM na żywo. Po ch*j jacyś ruscy oligarchowie mieliby pakować miliony złotych w Lechie ? Nie wiem, ale nieszkodzi, bo Jadczak pewnie też nie wie.

Artykuł artykułem, wolność prasy itd., ale sytuacja w której redaktor Jadczak pisał maile do ewentualnych sponsorów Lechii i ostrzegał ich, że jeśli podpiszą umowę z Urferem to on to odpowiednio opisze na WP, a Lotosowi napisał "że jeśli zostanie sponsorem Lechii to będą mieli krew ukraińskich dzieci na rękach", jest chyba trochę patologiczna na wielu poziomach. Trzeba jednak przyznać, że Jadczakowi się udało. Potęga prasy zakumplowanej z "nową" władzą robi swoje. Lechia przez ostatnie półtora roku nie ma głównego sponsora, co szacuje się na nawet 40 mln zł straty przychodów. Dwie umowy były już ponoć nawet przygotowane do podpisu (w tym z Lotosem), ale w ostatniej chwili zrywano negocjacje.

Jadczak ma w tej chwili proces cywilny wytoczony przez Urfera, gdzie odmówił podania źródeł informacji o powiązaniach Urfera z oligarchami, on wie i juz, reszta to tajemnica dziennikarska i co mi zrobicie xd
3 stycznia 2025, 06:57 / piątek
Mimo tych obiektywnych przeciwności losu Urfer dokonał w Lechii czegoś niemożliwego. W pierwszym sezonie po spadku, mając ogromne długi, nowego trenera i 17 nowych zawodników w kadrze, Lechia wywalczyła mistrzostwo 1 Ligi i awans do Ekstraklasy. Sukces nieoczywisty.
Sukces totalny.
Sukces którego przed sezonem nikt się nie spodziewał

Sukces ten generował jednak dalszy wzrost wydatków w klubie. Pieniądze za awans, prawa telewizyjne i kapitalizacja z miasta nie zastępowały braku głównego sponsora. Ostatecznie Lechia od pol roku, żyje na permanentnym deficycie, nieuzyskując płynności finansowej. Ostatnim większym zastrzykiem od Mada Global były około 4 mln zł, którymi Lechia spłaciła zobowiązania z lat ubiegłych, aby uzyskać licencję na grę w Ekstraklasie .

Czy aktualnie wobec groźby braku licencji na grę w Ekstraklasie i odejścia większości zawodników z winy klubu dojdzie do kolejnego zastrzyku pieniędzy?

Pewnie tak, bowiem wykluczenie Lechii z Ekstraklasy nie opłaca się nikomu. Przede wszystkim Urferowi i Mada Global, które włożyło w Lechie duże pieniądze i pewnie chciałoby część z nich odzyskać, a łatwiej jest sprzedać klub w Ekstraklasie/1 lidze, niż w okręgówce. Nie opłaca się Ekstraklasie, bo powoduje to spadek wartości kontraktu z Canal+. Nie opłaca się Canal+, bo mecze Lechii miały w mijającej rundzie całkiem dobrą oglądalność.

Jedna rzecz jest jasna, sposób funkcjonowania Lechii jest patologiczny i tak dłużej być nie może. Jeśli Mada Global nie ma dalszych funduszy na wypompowanie w klub powinna ten klub sprzedać. Podobno są nawet chętni (co już pokazuje że jest lepiej niż te półtora roku temu). Jednak zrzucanie na Urfera winy za zapaść finansową Lechii to absurd, gdyby nie on, Lechia zbankrutowalaby po sezonie 22/23. Gdyby nie on, Lechii nie byłoby w Ekstraklasie, ale w okręgówce. Gdyby nie on, nie bylibyśmy świadkami cudu jakim był awans Lechii do Ekstraklasy, wygranie ligi, upokorzenie Arki w derbach i odebranie jej awansu.

To dużo, moim zdaniem bardzo dużo. Bo nawet jeśli Urfer przedłużył agonie Lechii o dwa lata, to było warto i za ten wspaniały sezon w 1 lidze będą mu po kibicowsku wdzięczny.
3 stycznia 2025, 07:03 / piątek
Czyli wnioskując Ufer miał dobre intencje co do naszej Lechii, zainwestował na starcie kupę kasy w klub ale wszystko zostało pokrzyżowane przez obrażonego Jadczaka który był rozczarowany tym , że to Wp nie udało się kupić Lechii i stwierdził, że zacznie robić pod górkę i to się mu udało.
Co wy o tym w ogóle sądzicie ?
3 stycznia 2025, 08:36 / piątek
No to ja
Ziomuś , mam nadzieję ze mogę tak
Nie będę tak dlugiego elaboratu ( za Twój naprawdę szacunek )
Ja osobiście tego nie kupuję , mam do tego prawo tak jak Ty do swojego
Po to tu jestesmy
Czy odszczekam? Smię wątpić ale bardzo bym chciał
Niestety nie sądze . wręcz jestem pewny że nie odszczekam
3 stycznia 2025, 08:59 / piątek
I jeszcze jedno
To gadanie że mial wejsc ten czy tamten...bo tak to sobie ułozyłem
Sorry za prywatę Moi rodzice mnie uczyli , i nauczyli jednego
Nie planuj nic z góry , nie licz na cos lub kogoś
Nie stać mnie , nie kupuję
Wiem ze trochę moze inna półka i nie te porównania ale cholera Tak naprawdę to to samo
Niech oszust i gołodupiec wypierdala
3 stycznia 2025, 15:08 / piątek
Czarny66- w sedno. Ciasteczko 88 szacun za Twój wpis, ale powiedzmy sobie szczerze tyle gówna co się wylało na Lechię za Urfera to nawet za mendziary nie było, a moje serce powoli staje jak czytam wypociny jakiegoś Kałużnego, Jóźwiaka czy innych pseudofachowców. Urfer co? Wypie....aj
3 stycznia 2025, 16:34 / piątek
Daleki jestem od obrony Urfera gdyż jak wielu z nas nie posiadam wiedzy o jego działaniach i mozliwościach finansowych. Od startu sezonu 2024/25 chroniczny brak kasy pokazuje że facet przelicytował. Skutkuje to wszystkim tym z czym mamy obecnie do czynienia. Właśnie z całym tym szambem lejącym sie na nasz klub ze wszystkich możliwych stron. Jednak można zadać sobie pytanie czy ten brak płynnosći nie został spowodowany m.in. tym artykułem Jadczaka? Czy to przez te wypociny klub nie może pozyskac sponsora głownego? Jadczak jakiś czas temu "błysnął' artykulem o pobiciu bramkarza Puszczy przez 'kiboli Wisły" ,co okazało sie wyssaną z palca totalną bzdurą. Urfer musi znaleźć kasę by klub kontyuował grę w ekstraklasie. Jeśli to sie jemu nie uda poniesie sromotną klęskę wizerunkową i pewnie też biznesową.
3 stycznia 2025, 17:46 / piątek
Kapić już nie jest kapitanem za sprawą Urfera...historia się powtarza. Te same mandziarowe metody zastraszania i nękania przy próbach upominania się o swoje pieniądze. Szatnia na pewno jest monolitem przez takie zagrywki...
3 stycznia 2025, 18:30 / piątek
Za granicą też czytają artykuły tego pismaka? Skoro Urfer taki światowy to niech ogarnie zagranicznego sponsora. Ja też myślałem,że gorzej niż za mandziary być nie może a tu kurwa niespodzianka. Na autokar nie ma siana, Kapic bez opaski... Oszust jebany i tyle. Z mandziara pewnie kurwa sylwestra razem spędzili.
3 stycznia 2025, 20:26 / piątek
Jadczak to menda i na pewno zaszkodził Lechii. W jakim stopniu wykreowało to naszą nieszczęśliwą sytuację to trudno ocenić, ale ja nie bagatelizowałbym jego wpływu na nią. Tak czy inaczej wpędzili nas obaj w paskudny zaułek. Wtedy, gdy pisał swe rewelacje, nie sądziłem, że ściągnie to Lechię na dno. Odwrócenie się sponsorów to skutek zmiany postrzegania Lechii. Trwa to dłużej niż od ukazania się artykułu Jadczaka.
Uczmy się na błędach. Pogoń ostrożniej podeszła do swego kanadyjskiego "wybawiciela". Obietnice spłaty długów w bliżej nieokreślonej przyszłości, utajnienie źródeł finansowania, niejasny akcjonariat właścicieli etc. uznano za zbyt mało przejrzyste. I to mi się podoba. Póki co też mają złą sytuacje finansową, ale nie pływają w fekaliach.
4 stycznia 2025, 15:03 / sobota
Jadczak i Urfer są siebie warci w pierdoleniu głupot. Bardziej mnie martwi, że nasza społeczność lechijną jest taka bezpólciowa...Zero wywierania medialnego wpływu na zmiany w klubie. Jakiś protest choćby teraz pod siedzibą klubu, żeby zwrócić uwagę wywrzeć jakąś presję, ale nic z tego. Reakcja na odebranie opaski Kapica. Nie ma. Jakieś inne pomysły, cokolwiek. A tu cisza i ten oszust ma zwyczajnie wyjebane i średnio musi się do czegokolwiek odnosić. Pewnie zaraz będę jebany, że populizm, ale zrób coś, a nie gadasz, ale jestem nikim w środowisku i nie odpowiadam np. za oświadczenia w stylu " wszystkie grupy kibicowskie Lechii...Itd.".
4 stycznia 2025, 18:45 / sobota
W Pogoni też ciekawie. Piłkarze wyszli na trening z półtora godzinnym opóźnieniem, zrobili jedno kółko wokół boiska i wrócili do szatni. Jutro mają kontynuować strajk.
7 stycznia 2025, 14:32 / wtorek
Ile klubów w Polsce ma megasponsorów zza granicy? To że Ufer to magik-gołodupiec to jedno , ale to głównie brużdżenie sensacjami z palca odstraszyło sponsorów. Tych z regionu, także Energę czy Orlen, a na nich nasz magik liczył.
8 stycznia 2025, 11:04 / środa
To jest fakt. W Polsce klub piłkarski się ma po to żeby do niego dopłacać a nie na nim zarabiać. Takie są realia naszej najlepszej choć przez świat zapomnianej ligi. Marzeniami o milionerach, transferach to możemy się karmić to nic nie kosztuje. Realia są takie, że zawsze trzeba wiązać koniec z końcem bo nikt tu hobbistycznie kasy nie utopi.
8 stycznia 2025, 12:28 / środa
Jak masz kasę i kupujesz jacht albo luksusowy dom czy samochód to po to żeby zarabiać? Klub piłkarski ma się dla emocji, przyjemności, kaprysu a niekoniecznie żeby zarobić. Zresztą jedno nie wyklucza drugiego, bo ceny przyjemności idą w górę i nierzadko udaje się jeszcze zarobić przy późniejszej odsprzedaży klubu. Chodzi o to że wycena klubu zazwyczaj nie odzwierciedla jego majątku ani przyszłych zysków, jak to zazwyczaj bywa przy wycenie standardowych przedsiębiorstw.
9 stycznia 2025, 15:01 / czwartek
Właśnie taka droga to przepis na burdel jaki jest obecnie, to jest sportowa spółka akcyjna, a każda spółka ma osiągać pozytywny wynik finansowy. Jak się wydaje więcej niż się zarabia to kończy się to tak jak u nas.
9 stycznia 2025, 18:28 / czwartek
Z tego, co słychać, Urfer próbuje wyjść z impasu i odbić się od dna, by zaczerpnąć choć trochę powietrza, tj. dokończyć sezon w ekstraklasie. Wygląda na to, że to cel nr. 1, którego osiągnięcie uznał za realne. Dałoby to czas na dalsze ruchy a w razie trudności nie do pokonania, gładkie obślizgnięcie się do I-ligi. Wydaje mi się, że mimo iż ten plan nie daje dużo optymizmu na ambitną przemianę, a raczej na czasowe przetrwanie w maraźmie, ale moim zdaniem to lepsze niż totalna katastrofa, której widmo cały czas straszy. Lepiej abyśmy nie byli zmuszeni do sięgania po naszą polisę ubezpieczeniową - TLG. Niech sprzeda, czym źle się zajmował, a sprawy może przybiorą lepszy bieg.
13 stycznia 2025, 13:23 / poniedziałek
MADA pożyczy kasę. Prezes załatwił. Łubudubu....
odnośnik
13 stycznia 2025, 20:16 / poniedziałek
Wiecie, mam trochę problem z obecną sytuacją czy raczej impasem, który ona powoduje.
Trudno odmówić racji Panu Chodorowskiemu że nie tak powinno wyglądać wsparcie klubu w ekstraklasie w takim mieście jak Gdańsk.
I tu jest teraz problem bo z jednej strony :
-cwaniak Urfer
-z drugiej ewidentna zmowa, zakaz sponsoringu
-z trzeciej na szali jest Lechia i to O NIEJ MOWA.
Nie mam żadnych wątpliwości, że przy odpowiednim klimacie cały Gdańsk całe środowisko w tym firmy, politycy i sponsorzy no i oczywiscie kibice przy mobilizacji mogliby w miesiąc odmienić obecni pisany czarny scenariusz. Nikt tego nie robi bo Lechia to też nieszcęsny Urfer.... Tylko teraz tak: on też musi mieć szansę wyjścia z tego z twarzą (z jakimś sianem), zaznaczam że nie wiem jak to się tam teraz toczy, tylko moje zdanie jest takie, że na szali jest Lechia a czas ucieka. Tak jak chyba jako jeden z pierwszych napisałem że mi ten cały Urfer nie pasuje, tak teraz proszę by się zastanowić czy nie warto zrobić wszystkiego by zawalczyć o utrzymanie, nawet kosztem kompromisów. Pozdro
13 stycznia 2025, 20:57 / poniedziałek
@Edwin tylko że klimat w Gdańsku dla Lechii jest raczej niezdrowy. Mam wrażenie że nikomu w mieście nie zależy w ogóle na Lechii...raczej czuć wyczekiwanie kiedy to wszystko upadnie.
Nasze miasto też zachorowało zainfekowane złośliwym lewackim wirusem...Urfer nie jest tak naprawdę naszym problemem a tylko finalnym skutkiem, spuścizną wieloletniej patologii w klubie.
13 stycznia 2025, 21:14 / poniedziałek
Edwin, masz dużo racji w tym co piszesz... Upadek Lechii nikomu nie przyniesie nic dobrego, ani miastu, ani Urferowi, ani Ekstraklasie, ani Canal+, ani nam. Dlatego jestem przekonany, że ci wszyscy wcześniej wymienieni do tego nie dopuszczą.
Taką ironią jest to, że Gdańsk to piękne miasto, idealnie położone, świetnie się tu żyje, są tysiące kibiców (teraz może lekko uśpionych), najładniejszy w Polsce stadion, jest tu klimat dla piłki, a jej od lat nikt nie potrafi zrobić...
Wierzę w to, że w końcu ktoś z głową i z kasą też to dostrzeże i zrobi tu naprawdę mocną drużynę, a przy okazji będzie na tym zarabiał.
1 2

Copyrights lechia.gda.pl 2001-2026. Wszystkie prawa zastrzeżone.
kontakt | 0.042