Ekstraklasa 2025-2026
strona 2/4
9 września 2025, 17:49 / wtorek
W historii ekstraklasy było kiedyś anulowanie jakiś pkt ujemnych?
9 września 2025, 19:26 / wtorek
No przecież nam anulowali -1
13 września 2025, 14:26 / sobota
Wreszcie zagrany dobry mecz (z gieksą), właściwie na spokojne dowieziony wynik.
To co przed sezonem pisałem: zostawić ofensywnych graczy, wymienić obronę (tu niestety odszedł Piła - czyli jedyny, który powinien zostać, może jeszcze poza Olsonem, który jest dobry do rywalizacji z Diaczukiem) w dużej mierze teraz się udało. Transfery zmieniające obraz defensywy zrobione zostały późno, ale taki mamy potencjał finansowy niestety... Grunt, że Rzeźbiarz ma materiał do pracy! Też pisałem, że jestem spokojny o utrzymanie, jak zostanie trener i ofensywna, nawet z tymi punktami minusowymi. Do końca listopada powinniśmy być w połowie stawki ligowej, nawet jak nam nie oddadzą skradzionych punktów. Choć na pewno uczciwie byłoby w tym tygodniu nam je zwrócić i tu liczę na sprawiedliwość komitetu olimpijskiego.
TLG!
14 września 2025, 00:07 / niedziela
Cracovia kilka lat temu za korupcję
17 września 2025, 07:40 / środa
Ktoś wie o której godzinie jest spotkanie i decyzja w temacie przywrócenia nam punktów?
17 września 2025, 07:43 / środa
Podobno o godzinie 11
17 września 2025, 07:52 / środa
Obudziłem się dziś z dobrym przeczuciem
Czuję że w zębach oddadzą te 5 punktow
17 września 2025, 08:06 / środa
Czarny, dzieki za info. Też mam takie przeczucie, ze odzyskamy dzis punkty! :)
17 września 2025, 11:42 / środa
Dobrze by było aby anulowali nam te ujemne pkt. Ale będzie ból dupy w necie w przypadku pozytywnej dla nas decyzji :)
17 września 2025, 12:07 / środa
Też mi się wydaje że anulują, gdyby miało być inaczej to blacha poszła by 8 wrzesnia
17 września 2025, 12:55 / środa
No i dupa, jak to mówią
17 września 2025, 14:22 / środa
Lechia i tak się utrzyma, nawet bez tych punktów.
A my swojeeeee!
17 września 2025, 14:35 / środa
Niech to będzie dla wszystkich w klubie dodatkową motywacją do ciężkiej pracy. Żebyśmy udowodnili w trakcie sezonu wszystkim źle nam życzącym, że na przekór wszelkim przeciwnościom Lechia zasługuje na ekstraklasę.
Jakże przyjemnie będzie widzieć w tabeli Lechię nad gorszą stroną aglomeracji, pomimo bagażu ujemnych punktów.
A my swoje!
17 września 2025, 14:36 / środa
Dokładnie tak!!! Na pohybel wszystkim dla których Lechia od lat stanowi ból dupy!!!
Niech kurwy wiom!!!
17 września 2025, 14:54 / środa
Kurestwu stało się zadość. Ja rozumiem karać za korupcję, za sprzedawanie i kupowanie meczy. Ale za kłopoty finansowe? To kurwa wszystkim klubom odejmijcie szmaciarze punkty, bo ten problem dotyczy minimum połowy ligi. Na jaki chuj się starać, jak oni mogą swoimi decyzjami podeptać cały trud klubu. I obojętne jakiego, bo w ten sposób można zdołować każdy klub. Jak dla mnie zwykłe skurwysyństwo tej całej bandy pzpr-pzpn. Teraz właśnie kibice powinni podjechać pod pzpn-r i dać wyraz sprzeciwu. Lechia była jest i będzie. Jebać pzpn. Jebać czerwonych skurwysynów. Jebać upa i bandere. Jebać niemieckie podnóżki. TLG.
17 września 2025, 15:44 / środa
Co to ma wspólnego z zasadami fair play, z duchem olimpijskich, z zasadami sportowymi. Ukarani zostali sportowcy, zespół, kibice, a nie inwestor-wlaściciel..Ujemne punkty czy degradacje za korupcję, gdzie umoczone były nie tylko kluby jako podmioty, ale i ich władze i sami piłkarze, to sprawiedliwe , zrozumiałe i logiczne. W przypadku korupcji piłkarze sportowo odpuszczali rywalizację sportową w zamian za korzyść majątkową. Ale kara dla piłkarzy Lechii, którzy niczemu nie zawinili, którym właściciel zalegał i którzy mimo to grali, nie odpuszczali, walczyli o punkty, o utrzymanie, to się wszystko kupy nie trzyma, gdzie tu sens, to wbrew zasadom sportu i wbrew elementarnej logice, o sprawiedliwości już nie wspominając. Mam nadzieję, że to wku... dodatkowo piłkarzy i tę złość pokażą na boisku grając bardziej zdeterminowanie. Złodzieje punktów, którzy wypaczyli swoją decyzją rywalizację sportową. Aby ich pokręciło.
17 września 2025, 15:52 / środa
Tak jest. Pełna racja.
" Fair Play " przy zielonym stoliku... ręce opadają.
Szkoda strzępić ryja.
17 września 2025, 17:52 / środa
Prawdą jest że ujemne punkty wypaczają rywalizacje sportową, prawdą jest że uderzają w niczemu niewinnych piłkarzy, trenerów, kibiców, niestety prawdą jest też totalnie nieudolne zarządzanie sferą finansową w minionym sezonie, więc tak z kosmosu to te minusy nie napłynęły.
Natomiast prawdą jest także, że nie tylko Lechia miała zaległości finansowe i problemy z płynnością. Skoro tak ma być konsekwencja bo nadal słychać o problemach w paru klubach...
Nie ma sensu już się nad tym rozwodzić, utrzymanie jest nadal w pełni realne a w tych okolicznościach będzie smakowało jeszcze lepiej.
Natomiast powtórka z rozrywki w postaci zatorów , braku płynności itd jest NIEDOPUSZCZALNA
18 września 2025, 20:06 / czwartek
Pozostaje walka o spokojne utrzymanie i coś ekstra w Pucharze Polski. Z jednej strony to -5 pkt za zaległości to totalne przegięcie. Chyba, że Pogoń, Górnik, Piast i jeszcze kilka innych klubów też dostaną jakieś ujemne pkt. No i oczywiście Legia przecież przed sezonem głośno było o tym, że zawodnicy mają zaległe wynagrodzenia, może chociaż -1 pkt aby wszyscy w kraju wiedzieli, że są równi. Z drugiej strony niech Prezes wie, że taki sposób zarządzania nie przejdzie na dłuższą metę. A tak na serio, jak się ma te -5 pkt za zaległości do -5 Cracovi za kupowanie meczów. No chyba, że zaległości gwarantowanych kontraktów, które zostały koniec końców spłacone to takie samo przewinienie jak kupowanie meczów celem awansu (a chyba, że uwzględniono jakieś okoliczności łagodzące np. z dokumentów zebranych w sprawie wynika, że Cracovia nie tylko kupowała ale też sprzedawała mecze i w sumie wyszło blisko zera). Patologia. Panie Urfer to przekaz jest nadto wyraźny, przestań kupować zawodników z dużymi kontraktami a zacznij kupować mecze. Widać w PZPN wspartym Trybunałem, naprawdę tęsknią za tym czasami.
Na następny mecz domowy proponuję zrobić i wywiesić wielki baner:
"(Lechia) zaległości finansowe -5 pkt = -5 pkt kupowanie i sprzedawanie meczów (Cracovia)
SPRAWIEDLIWOŚĆ wg PZPN i TRYBUNAŁU"
I niech wisi do końca sezonu.
18 września 2025, 20:20 / czwartek
A to jest akurat kolego bardzo trafny pomysł, warty rozważenia przez naszych decydentów
19 października 2025, 22:11 / niedziela
W tabeli za ostatnie 5 spotkań jesteśmy na 5. miejscu, ostatnie 10 spotkań to 8. miejsce, między innymi przed Rakowem, Legią czy Pogonią.
20 października 2025, 15:12 / poniedziałek
Legła to chyba z Adasia przykład bierze, przereklamowane gwiazdki, którym się zagranicą nie powiodło ściąga.
29 października 2025, 18:56 / środa
Witam wszystkich
Nie wiem czy to dobry wątek ale... wywiad Pana Trenera Stokowca na temat pracy w Lechii od minuty 19:40
odnośnik
30 października 2025, 18:04 / czwartek
W meczu z naszą Lechią dziwki cwelki z Radomia poprowadzi nowy trener...Goncalo Feio. Nie jest to dobra wiadomość, ale tym razem będzie musiał zmierzyć się z Carverem a nie Grabą na którego ewidentnie miał sposób. Choć nie wiem czy przypadkiem ten kudłaty frajer nie był trenerem cwelki w zeszłym sezonie i nie rywalizował z Carverem
31 października 2025, 18:17 / piątek
Eh, mecz z Niecieczą będzie jakieś 18 godzin po meczu Polek. A mając w pamięci murawę po meczu reprezentacji kobiet w lutym, a potem mecz z Puszczą jakieś 50 godzin po zakończeniu tego pierwszego meczu szykuje się naprawdę niezłe kretowisko...
1 listopada 2025, 14:39 / sobota
Feio gdyby nie jego debilne wybryki nastoletniego przygłupa, nie byłby znany wcale bo nie dokonał praktycznie nic. Przecież o nim mówi się tylko w kontekście jego "kontrowersyjnych" wypowiedzi lub głupawych zachowań a nie tego co dokonały drużyny pod jego sterami. Myślę że jego wejście do szatni tej zielono-białej podróby z Radomia, nie przyniesie z początku nic dobrego.
1 listopada 2025, 15:44 / sobota
Feio czy ktokolwiek inny to dla nas bez znaczenia. Jeśli nie chcemy na stałe osiąść na mieliźnie bezwarunkowo trzeba wygrać w poniedziałek a potem w sobotę. Wyklarowała się grupka spadkowa w której niestety na razie jesteśmy. Wygrane pozwolą odbić w górę ewentualnie zniwelować aktualny dystans punktowy.
2 listopada 2025, 18:20 / niedziela
5pkt straty do strefy bezpiecznej, trzeba to odrabiać, kiedy jak nie teraz, do końca jeszcze co prawda wiele spotkań, ale wygląda na to że wyprzedzenie śledzi da utrzymanie i jednocześnie ich pogrąży, najlepiej po zwycięstwie w wiosennych derbach.
2 listopada 2025, 22:56 / niedziela
Abstrahując od meczu reprezentacji kobiet i grania mecz ligowy dzień później, zastanawia mnie jak był układany terminarz naszych meczów w Ekstraklasie.
Najpierw w siedem tygodni od połowy września do listopada tylko 1 mecz u siebie i 4 wyjazdy. A teraz, zaczynając od meczu z Radomiakiem, w ciągu pięciu tygodni gramy 4 mecze u siebie i jest tylko 1 ligowy wyjazd do Warszawy.
Dziwnie to wygląda, ale trzeba wykorzystać atut własnego boiska i na koniec roku solidnie zapunktować.
5 listopada 2025, 15:06 / środa
Zdrowo pierdolnięci są w tej ekstraklasie. Z Górnikiem w lidze gramy w piątek, czyli między meczem z Legią, a ligowym z Górnikiem będzie 6dni, a trzeba jeszcze tam wcisnąć mecz pp.
5 listopada 2025, 21:18 / środa
Nie z Legią a z BBT.
5 listopada 2025, 21:48 / środa
Zgadza sie, natomiast nie zmienia to tego, że w ciągu 6 dni zagramy 3 mecze.
6 listopada 2025, 05:28 / czwartek
Jeżeli nie są w stanie grać co 2/3 dni to znaczy że nie powinno ich tu być. Ich w sensie właściciela , kopaczy …. Mogą przy losowaniu PP powiedzieć nie mamy ławki , nie mamy drużyny rezerw a pierwszy skład to tak naprawdę powinny być rezerwy i podziękować.
6 listopada 2025, 10:59 / czwartek
Jozin ale Ty mówisz o idealnie działającym klubie, którym nie jesteśmy. My walczymy o życie aktualnie. W tej sytuacji 3 mecze w 6dni to dla nich i dla nas zabójstwo.
6 listopada 2025, 13:06 / czwartek
@Mihal, z jednej strony masz rację, walczymy o życie ( pozostanie w ekstraklasie ). Ale z drugiej strony mówimy o młodych ludziach, wytrenowanych podobno przez super fachowców, żeby pod kątem wytrenowania wciągać resztę ligi nosem, więc granie co 2/3 dni raz na kilka tygodni nie powinno być dla nich problemem. Jest jeszcze jeden aspekt, finansowy i nie ma tu nic do rzeczy czy dostają kasę na czas czy nie bo prędzej czy później ją dostaną, a pamiętając o nadzorze trudno uwierzyć w jakieś wielkie zaległości. Zarabiają w większości takie pieniądze miesięcznie, że pracownik otrzymujący najniższą krajową w rok tego nie zarobi, więc mogliby trochę z wątroby dać, a nie człapać po boisku. Białozielone pozdrowienia kolego
9 listopada 2025, 16:44 / niedziela
Szkoda ze nie gramy z Legią już za tydzień. Dziś w plecy z Termaliką i są w rozsypce. Choć dla nas akurat wynik niekorzystny. Za dwa tygodnie w Warszawie tylko zwycięstwo...
9 listopada 2025, 17:37 / niedziela
Szczerze to ja wolałbym żeby w tym meczu był remis, bo tak legła poszuka trenera nowego w ciągu tej przerwy...
9 listopada 2025, 18:38 / niedziela
W kontekście meczu za dwa tygodnie bałem się wczoraj kolejnych żółtych kartek
Na szczęście zagrożeni pauzą czyli Bobcek , Żelizko i Vojtko nie załapali kolejnych
14 listopada 2025, 22:38 / piątek
Tomas Bobcek potrzebował dwóch minut od wejścia na boisko w swoim debiucie żeby zdobyć pierwszą bramkę. Słowacja prowadzi z Irlandią Północną 1:0. Pan Piłkarz.
14 listopada 2025, 22:53 / piątek
Jego gol dal wygraną Słowacji 1:0. Brawo Tomek!
14 listopada 2025, 22:55 / piątek
W tym momencie jego wartość się podwoiła. Niesamowita szansa na rozwój naszego klubu
15 listopada 2025, 00:22 / sobota
I co z tego, że się podwoiła ?
Pieniądze są niezbędne do budowy silnego klubu, ale wiemy też, że same pieniądze nie wystarczają do osiągania większych sukcesów. Jak PSG dostało olbrzymią kasę, to nikt z poważnych piłkarzy nie chciał tam grać. Pierwszym topowym piłkarzem po latach był tam chyba Ronaldinho. Długo to trwało, zanim w PSG udało się zebrać dobrych piłkarzy, ale to i tak nie przekłada się z automatu na silny zespół. Legia w zeszłym sezonie podbiła LK, zarobiła kupę kasy. No to zaczęli kupować. I zobaczcie, co z tego wyszło.
Inny przykład z historii, może szczególny z uwagi na kaliber swego bohatera, ale dość symptomatyczny w wielu innych przypadkach: rodzi się geniusz futbolu Edson Arantes do Nascimento. Nie gra u bogaczy z wielkich metropolii Rio de Janerio czy Sao Paulo, którzy dość szybko zorientowali się w umiejętnościach tego chłopaka, a u siebie w Santosie. W efekcie, nie mający przedtem wielkich sukcesów klub Pelego zdobywa z nim 6-krotnie mistrzostwo Brazylii, 2 krotnie Copa Liberadores, objeżdża w kolejnych turnee cały świat, grając mecze towarzyskie z najsilniejszymi drużynami klubowymi. Po jego odejściu było gorzej, to wiadomo, ale przez lata korzystał ze sławy swej legendy. Aż los uśmiechnął się raz jeszcze, bo tu po niemal pół wieku rozbłysnął talent Neymara Jr., co skutkowało zdobyciem Pucharu Brazylii, kolejnego Copa Liberadores oraz Recopa Sudamericana. Tym razem klub dość szybko sprzedał swój klejnot za 83 mln $. Sprzedał i nie było już komu znosić złotych jajek. Nie było już tytułów, pucharów, turnee po Europie, a do Gdańska zjechał nowy klub ich zawodnika - FC Barcelona a sam Santos po 10 latach po raz pierwszy w swej historii spadł do II ligi.
Mało ? W 1984 do przeciętnego klubu biednego południa Włoch przeszedł Diego Maradona. Do niego dołączano lepszych graczy, co czuli tu szansę na wybicie się. W 1987 i 1990 Napoli zdobyło mistrzostwo, Puchar i Superpuchar Włoch a w 89 roku Puchar UEFA. Po odejściu Argentyńczyka regres a w 1998 spadek do Serie B.
15 listopada 2025, 10:35 / sobota
I co chcesz tym całym swoim wywodem udowodni? Nie ma pieniedzy - źle. Jest szansa że mogą się pojawić spore, też źle. Widzę tutaj podejście malkontenta.
Tylko Lechia!
15 listopada 2025, 11:24 / sobota
@Preston, myślę, że Lille-1 chodziło o to, że czasami lepiej nie sprzedawać ( bo kasa ma to do siebie, że szybko się kończy) lecz budować wokół niego drużynę, która będzie coś znaczyła w tej lidze. Ja przyznam się, że nie wiem co bym wolał, czy żeby Tomek został, czy sprzedać go za rekordowe w historii klubu pieniądze i mądrze je zainwestować, odwieczny dylemat, mieć ciastko czy zjeść ciastko. Warto mieć też z tyłu głowy niedawne wydarzenia z udziałem Chlania i Piły. Gdyby klub dopuścił do odejścia Tomka za darmo, to byłby kryminał
15 listopada 2025, 13:10 / sobota
Dzięki @czarny74. Nie tylko wytłumaczyłeś to, ale wytłuszczyłeś odwieczny dylemat. To dyskusja na parę skrzynek piwa, ale dla mnie napalanie się kibica na to, że pozbędzie się z drużyny bardzo dobrego piłkarza jest co nielogiczne. Owszem AM zacierałby swoje lepkie ręce i to bym rozumiał, ale my? Mam tylko nadzieję, że nie Dodam jedynie od siebie wyświechtany slogan: pieniądze nie grają.
15 listopada 2025, 13:13 / sobota
Sorry, ale mi mocno poprzestawiało znaki :) Powtórzę zatem raz jeszcze.
Mam tylko nadzieję @Preston, że nie opierdo.... ś Puszkarza tylko dlatego, że było wielu chętnych do jego przejęcia. Dodam jedynie od siebie wyświechtany slogan: pieniądze nie grają a tożsamości drużyny nie buduje się poprzez cash-flow.
15 listopada 2025, 13:14 / sobota
Lepiej dobrze sprzedać niż oddać za darmo co ostatnio jest u nas normą. A to mogą być naprawdę bardzo duże pieniądze jak nasze warunki. Wszystko zależy też od oferty jaką ewentualnie ktoś złoży. Żal dobrego piłkarza ale takie są realia i nie zmienimy tego.
Poza tym jesteśmy biednym klubem i walczymy o przetrwanie. Podzielam opinię Prestona.
15 listopada 2025, 14:10 / sobota
Należy jeszcze dodać, że Tomkowi trzeba będzie płacić znacznie większe pieniądze niż to jest do tej pory. A jak wszyscy wiemy klubu nie bardzo na to stać. Ale też bym chciał, żeby on u nas został i w koło niego budować wielką Lechię. Jednak po prawdzie my mamy tylko Bobczka i Menę z tak zwanych wylewelowanych zawodników. Reszta w zdecydowanej większości poziom pierwszej ligi.Więc pewnie nie rozpoczniemy budowy silnego składu wokół Bobczka i chyba lepiej dobrze sprzedać niż oddać za darmo. Ale to tylko moje zdanie. Przynajmniej na teraz. Może kiedyś staniemy się klubem stabilnym finansowo i wtedy będzie można o czymś takim myśleć. Na dzisiaj nie widzę takich możliwości.
15 listopada 2025, 14:59 / sobota
To nie tylko Wasze zdanie bo już ten temat Lille poruszył, mam identyczne. Nie dlatego że widzę siano, ale dlatego że chce silnej stabilnej Lechii. Tomas udowodnił na arenie międzynarodowej to co widać w lidze. To jest mega talent. Być może największy w historii Lechii. Cieszę się z tej bramki niemal jakby padła dla Polski i mimo że w zasadzie przesądza że myślę mamy trzy mecze by oglądać Bobcka w barwach Lechii. Zdziwię się jeśli zostanie na rundę wiosenną, natomiast teraz jest wyzwanie by Lechia na tej sytuacji wygrała. Licze na transferowy rekord eklasy i poważnie inwestycje w skład które pozwolą nam na spokojne utrzymanie i walkę o Top 5 w kolejnym sezonie, a Tomasowi życzę wielkiej kariery i by kiedyś do nas wrócił
15 listopada 2025, 16:15 / sobota
Zdania w kwestii przyszłości Tomka są jak widać podzielone , i o to tu chodzi
Pozwolę sobie podzielic się swoim
Tomek długo tu miejsca nie zagrzeje i każdy o tym wie To za ile gdzie i kto w zamian to temat na inną opowieść Chyba każdy z nas uważa że trafił nam się z początku niepozorny zawodnik który teraz jest tam gdzie jest czyli w notesach wielu klubow
Natomiast jedna rzecz wg mnie Sprzedaż w zimowym okienku , nawet za grubą kasę to może być strzał w kolano Wszystkie ręce na pokład by ta ekstraklasę utrzymać a Bobcek jest gwarantem paru punktów więcej A tych mamy deficyt i runda wiosenna będzie w chuj trudna I nawet jak zima wpadnie duża kasa to dobrze wiemy ze znalezienie za te pieniądze podobnego " gwaranta " graniczy z cudem