Ekstraklasa 2025-2026
strona 4/10
7 grudnia 2025, 21:06 / niedziela
Wchodzę w to! Idziemy na mistrz!
8 grudnia 2025, 13:13 / poniedziałek
Proszę, zejdźmy na ziemię. W Ekstraklapie każdy może wygrać z każdym i to widać. Po meczach z Rakowem i Radomiakiem byliśmy już w 1 lidze a teraz nagle walczymy o mistrza, no przynajmniej o puchary. To młoda, niestety chimeryczna drużyna, potrafiąca zagrać super mecz a potem przegrać po jakiś babolach. Powtarzam, przede wszystkim klub musi być ogarnięty od strony organizacyjnej. Bez kasy, będzie niestety tak jak teraz - od kryzysu do kryzysu. Super że mamy takiego Rzeźbiarza, który jest dobrym trenerem ale też działa bardzo stabilizująco na klub i na kadrę. Przy trenerze z mniejszym autorytetem byłby tu sajgon i prawdopodobny spadek, co przerabialiśmy jesienią ubiegłego roku.
8 grudnia 2025, 21:23 / poniedziałek
Tomas Bobcek piłkarz kolejki a Tomasz Neugebauer asysta kolejki. Brawa dla obu Tomków!
12 grudnia 2025, 17:36 / piątek
No to nam dojebali za race,100 koła i zakaz na Motor i śledzie.Następnym razem czuję,że jak przerwa będzie trwała 15 minut to nam dojebią walkower,bo wiadomo, że Cwelkę będzie trzeba ratować przed spadkiem.Jestem zwolennikiem rac ,ale w obecnym układzie lepiej trochę zluzować.Pozdrawiam
12 grudnia 2025, 17:54 / piątek
Dobrze prawisz… lepiej zluzować.
12 grudnia 2025, 18:38 / piątek
Niestety już dłuższego czasu jak bumerang wraca wrażenie, że pewnie działania są albo nie przemyślane albo celowe i najzwyczajniej w świecie jest to działanie na szkode klubu i dawanie pożywki wszelkiej maści ścierwu i innym jadczakom. Kary finansowe, w naszej jak dobrze znanej sytuacji to już w ogóle strzelanie sobie w stopę. Zrozumiałbym pod warunkiem, że zmalowaliśmy to sami zapłacimy, inaczej jest to znowu działanie na niekorzyść klubu.
12 grudnia 2025, 19:41 / piątek
Czy tylko mi się wydaje że Lechia jest dotkliwiej karana od innych klubów za podobne przewinienia?
100 tysi i w sumie trzy wyjazdy zjebane. Nie mogę sobie przypomnieć żeby jakiś inny klubów był tak surowo potraktowany.
12 grudnia 2025, 20:03 / piątek
Czarny74 stolica nigdy nie kochała Gdańska z wiadomych powodów z czasów komuny,widać dalej im to zostało.Pozdrawiam
1 stycznia 2026, 12:27 / czwartek
Pięknie nam się ten rok zaczyna! Czekamy na komunikat! Szejk czy Pan Prezydent coś ogarnal?
LV BET Zakłady Bukmacherskie to ważny Partner wspierający Lechię Gdańsk, który od sezonu 2025/2026 kontynuuje współpracę w roli Sponsora Głównego. W najbliższym czasie brand pozostanie w gronie Sponsorów Klubu, jednak w nieco innej formie niż dotychczas.
Dobro Lechii Gdańsk oraz wspólne dążenie do coraz większych celów pozostają priorytetem. Dlatego - z myślą o dalszym rozwoju klubu i zgodnie z zapisami obowiązującej umowy - LV BET od początku nowego roku przekaże rolę Sponsora Głównego innemu Partnerowi Klubu. Co istotne, firma nadal pozostanie w gronie zaangażowanych Sponsorów wspierających budowę silnej marki Lechii. Jej logotyp zostanie przeniesiony z frontu koszulek na rękaw, natomiast na przodzie meczowych strojów Biało-Zielonych pojawi się ekspozycja nowego Sponsora Głównego, o którym klub poinformuje wkrótce.
1 stycznia 2026, 14:19 / czwartek
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Samych zwycięstw. Tylko 10 punktów straty do I miejsca. Przy dobrej grze i odrobinie szczęścia wszystko jest możliwe.
1 stycznia 2026, 14:52 / czwartek
Szczęśliwego Nowego Roku. I tak myślę, że możemy naprawdę spokojnie zawalczyć o puchary. I tych pucharów nam wszystkim życzę.
2 stycznia 2026, 02:39 / piątek
Do zdobycia jest jeszcze 48 punktów
Sumując je ze zdobytymi już , robi się ciekawie Zwłaszcza że nie ma już Piotra Nowaka i jego pierdolonego minimalizmu
27 stycznia 2026, 18:00 / wtorek
Ciekaw jestem decyzji odnośnie najbliższej kolejki. W sobotni wieczór w ,,pyrlandii" może być nawet ok. 15 stopni mrozu. Ciekawe czy mecz będzie rozgrywany czy przełożony? Nie mam zdania co lepsze grać czy zagrać gdy warunki pogodowe będą bardziej pasować do gry w piłkę nożną niż jazdę figurową na lodzie. Biorąc jednak pod uwagę krótką kołderkę, to tfu, tfu...jakieś urazy mogłyby mocno skomplikować sytuację
27 stycznia 2026, 19:55 / wtorek
Ja tam nie widzę przeciwwskazan do grania, jeśli nie będzie pół metra śniegu. Jest tyle zawodów co pracuje w takiej temperaturze wiec gwiazdy tez nie zamarzną
27 stycznia 2026, 20:26 / wtorek
@19BKS45, ,, słusznie prawi", że zacytuje tekst z ,,Krzyżaków". Masz rację, że jest mnóstwo zawodów, gdzie takie temperatury nie wpływają zbytnio na pracę. Pracownicy mają odzież ochronną itp. Piłkarze wybiegają na boisko w koszulkach, szortach i co najwyżej bieliźnie termicznej. Czy trudno sobie wyobrazić urazy mięśniowe szybkobiegaczy jak Mena, walczaków jak Bobcek , Sezonienko itd. A oddychanie tak mroźnym powietrzem na pewno nie grozi zapaleniem górnych dróg oddechowych. Jak widzisz kolego zagrożeń w tak trudnych warunkach nie brakuje, a grać pozostałe piętnaście meczy bez w/w tak trochę słabo by było. Oczywiście może być tak, że mecz zagramy i nie będzie żadnych wirusów i urazów, jednak w takich warunkach ryzyko kilkukrotnie wzrasta. Pozdrawiam Cię serdecznie
28 stycznia 2026, 01:34 / środa
@Czarny74 nie przekonały mnie twoje argumenty, bo idąc tym tokiem rozumowania w lipcu i sierpniu też nie pogramy bo będzie za gorąco i ryzyko udaru czy zawału jak to napisałeś wzrośnie kilkukrotnie. Do tego całą liga będzie grała w ten weekend i ewentualne kontuzje mogą być wszędzie. Również pozdrawiam
28 stycznia 2026, 07:00 / środa
jak dla mnie to głupota grać w taka pogodę. Ale to moje zdanie i przyjmuje argumenty przedmówców. Dla kibiców to tez żadna frajda ... to trochę jak z lizaniem tygrysa po jajach ..frajda żadna ryzyko duże...pozdro
28 stycznia 2026, 16:31 / środa
@19BKS45, przyjmuję Twoje argumenty, ale pozostanę przy swoich choć nie twierdzę że mam abonament na nieomylność, nie mam. Trzymaj się kolego, najlepszego.
@ misiu67, z tym tygrysem i jajami rozjebałeś system, zrobiłeś mi dzień, dzięki kolego. Dla Ciebie również najlepszego
29 stycznia 2026, 10:23 / czwartek
czarny74 Tobie tez wszystkiego najlepszego aby ten rok był udany i żeby na naszych ustach gościł szeroki Biało - Zielony uśmiech. Pozdrawiam
29 stycznia 2026, 10:46 / czwartek
Mecz piłki nożnej to widowisko a żeby takie stworzyć to muszą byc odpowiednie warunki.
29 stycznia 2026, 13:38 / czwartek
@misiu67, dzięki brachu i wzajemnie dla Ciebie i wszystkich, którzy mają Lechię w sercach
@TECHLG, w punkt. Jednak chyba mecz się odbędzie, amica naciska, żeby się odbył i mam nadzieję że ich tępy upór zostanie skarcony, ale nie będę powielał wątku założonego przez castorpa
30 stycznia 2026, 16:42 / piątek
Pozwolę sobie wyrazić swoją osobistą opinię na temat Gramy nie gramy w dużym mrozie
Z szacunkiem dla każego zdania powyżej
Osobiście , mogę nie mieć racji ale ta dyskusja to trochę wg mnie ta sama co "
wyższosci Swiąt Wielkanocnych , nad świętami Bożego Narodzenia "
Ode mnie Rozumiem że każdy chce pięknego widowiska , nie storpedowanego przez -15
Że to ryzyko kontuzji Mi się wydaje że najważniejszy jest stan murawy Jak będzie ogarnięta , nie bedzie tzw lodowiska , to dlaczego nie grać...Wiem że wychodzić w taką pogodę i rozgrywać mecz to dla przeciętnego " Kowalskiego " delikatnie mówiąc debilizm Ale jak stan murawy będzie normalny to tam nie wychodzą " Kowalscy "
Już czytam że są kluby którym przełożenie tej kolejki jest na rękę Taka sraka chce odwoływać
Mają kontuzje , nie sfinalizowane transfery przychodzące Więc czy to nie jest tak że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
Jak będzie zimno , kalesony na tyłek i gramy
Byle murawa była ok Ale to tylko moje skromne zdanie
Ktoś jeszcze ustalił te wczesne terminy Dobrze że nia ta kurwa od " taki mamy klimat
"
30 stycznia 2026, 19:21 / piątek
Patrząc na okno transferowe to mocno ryzykujemy. Nikt sensowny nie przyszedł , te 2 wzmocnienia to można traktować jako melodię przyszłości. Tabela jest niesamowicie spłaszczona a w walkę o utrzymanie uwikłane są dość mocne ekipy. Trener musi wykrzesać 120% z tej wąskiej kadry. Licze, że złapiemy serię punktów na początku tej rundy a potem będzie już spokojniej.
30 stycznia 2026, 20:47 / piątek
No i te ... z Radomia zabrały lepszy termin (obecnie wg Google około -4 w Poznaniu, jutro o tej porze ma być -10) żeby takie rzeczy odpierdzielać...
Odwołano mecz z powodu awarii oświetlenia.
31 stycznia 2026, 00:05 / sobota
Przerwa zimowa minęła jak biczem strzelił. Czyje to były słowa, filmowego prezesa Jarząbka?
"Jest zima, więc musi być zimno" :)
Kilka drużyn bardzo mocno się wzmocniło w czasie tej przerwy, w tym dwie z naszego bezpośredniego sąsiedztwa z tabeli. Inna właśnie wygrała trudny mecz wyjazdowy. Powtarzam sobie: tabela jest płaska, dobrze, że nie mamy strat i te punkty ujemne skradzione nam przez oficjeli, udało się zniwelować. Teraz gramy inne rozgrywki. Niestety pionki zostały już trochę ustawione i musimy przeciwstawić mamonie naszego trenera i chłopaków, co swój rozum mają , liczę też że honor również. Oby początek ( pierwsze trzy mecze) nie wypadł źle, aby nie wrócił do nas paraliżujący stres.
2 lutego 2026, 12:02 / poniedziałek
Za ostatnie 10 spotkań jesteśmy w "3", za ostatnie 5 jesteśmy Top1... jak utrzymają formę (a nic nie wskazuje by miało być źle) to sezon skończy się bardzo ciekawie.
4 lutego 2026, 16:33 / środa
Parówy z PZPNu robią wszystko, żeby życie utrudnić. Tym razem mecz w poniedziałek i derby w piątek.
No cóż, jeśli Lechia zakończy sezon wysoko w tabeli, to będzie to podwójnie dobrze smakować.
4 lutego 2026, 18:46 / środa
Ludzie, spokojnie. Nadal jesteśmy dużo bliżej strefy spadkowej niż czołówki. Baloników w Lechii było już wiele.
4 lutego 2026, 19:44 / środa
Święta racja @cooer.
Był czas na radość. Nietłumioną a teraz trzeba chłodniej spojrzeć na najbliższą przyszłość. Wygraliśmy tylko ze skarłowaciałym Lechem, drużyną, która nie wykorzystuje efektywnie potencjału swoich zawodników, drużyną, która przegrała nawet z fryzjerami z Gibraltaru. Pamiętam, że remis z Legią, był przyjęty w Gdańsku z rozczarowaniem i słusznie, bo Legia już wtedy wchodziła w swój kryzys i ten szczęśliwy dla niej remis był chyba ostatnim punktem zdobytym w ekstraklasie. "Eksperci" trąbili jednak wtedy tylko o stracie punktów legionistów a to był maksymalny fart, jaki się mógł im w tym meczu przytrafić i jak patrzę na możliwą tabelę przy założeniu naszej wygranej, to .... Ale to się nie wróci a na zbyt gorące głowy mała uwaga: teraz trenerzy innych drużyn szczególnie będą starali się zneutralizować nasze atuty i próbować wykorzystać istniejące braki. Zawsze tak było. Pytanie tylko, czy nasza gra obronna, dzięki lepszemu zaangażowaniu całej drużyny, przyniesie lepsze efekty, niż miało to miejsce jesienią. Ja liczę na to, że tak. No i pamiętajmy o starym, ruskim powiedzeniu: im ciszej jedziesz, tym dalej zajedziesz. Mniej pompy i balonika a więcej skutecznej gry. W piątek cd.
4 lutego 2026, 20:43 / środa
Remis w meczu z Legią to jedyna nasza strata punktów w ostatnich 5 meczach i jeden z dwóch ich punktów w ostatnich 6 meczach. Mniej punktów w ostatnich 6 meczach (jeden z Legią właśnie) zdobył inny finansowy potentat Widzew.
7 lutego 2026, 16:45 / sobota
w sumie gral w zielonym trykocie no i zostalo mu ze arke trzeba doje....ć....Antoni Colak -arka 2:0 heheheh
7 lutego 2026, 16:52 / sobota
Pięknie uciszył stadion a wynik najlepszy dla nas w tym układzie. Zawsze cieszy takie dojebanie śledzi w końcówce meczu w stylu Flavio...
7 lutego 2026, 17:08 / sobota
Antonio odżył w bardzo dobrym momencie. Taki remis boli, jak porażka.
Dobry wynik dla Lechii.
7 lutego 2026, 17:24 / sobota
Straszne klepicho tam.
7 lutego 2026, 18:25 / sobota
Solidny mecz do momentu czerwa dla żydka. Nasi szybko zauważyli, że sędzia gwiżdże każde dotknięcie dla sraxy i sami zaczęli się kłaść - stąd dwie kartki i korzyść. Druga połowa to karygodna gra!!! Sezon słabo niestety, chyba nie nadaje się na "10" jednak i też sądzę, że Wjunnyk powinien wejść za Tomasa wcześniej już, bo ten był zbyt naładowany. Mena musi pracować nad wykończeniem, bo wszystko wcześniej robi różnicę i ręce składają się do braw!
Szkoda straconych punktów i przypominam też porażkę z gieksą jeszcze w I lidze. Tam w sumie wyszło dobrze, bo dzięki tym punktom oni dziwki zza miedzy "spuścili" pod koniec sezonu.
Wyciągnąć wnioski i jedziemy dalej!
7 lutego 2026, 20:13 / sobota
Legia zrobiła ze świnkami, to co my w 2011.
odnośnik
8 lutego 2026, 19:43 / niedziela
Runda rewanżowa jak narazie na plus. Trzy mecze za nami, dwie wygrane i remis. Co ważniejsze to z tymi drużynami mamy korzystniejszy bilans meczów bezpośrednich.
Tylko tak dalej.
12 lutego 2026, 10:20 / czwartek
Przydałby się już temat meczu najbliższego w Lublinie. Kto tam zakładał ostatnio ?
16 lutego 2026, 13:25 / poniedziałek
Od kiedy Rodin wszedł do składu Lechii (8. kolejka i wygrany domowy mecz z GKS Katowice) to Lechia Gdańsk jest najlepszą drużyna Ekstraklasy!:
- w pierwszych siedmiu kolejkach Lechia zdobyła pięć punktów, zerując ujemny bilans (0,71 pkt/mecz),
- w kolejnych 14 meczach Lechia zdobyła 27 pkt (1,93 pkt/mecz).
Zachowując taki trend punktowania to gdyby Lechia zdobyła w ostatnich 13. kolejkach 25 punktów to na koniec miałaby 52 pkt (57 bez ujemnych).
Co ciekawe od kiedy w Ekstraklasie jest 18 drużyn (od sezonu 2021/22) to taka zdobycz punktowa ani razu nie dałaby nawet medalu! Jednak w tym sezonie Ekstraklasa jest wyrównana jak nigdy w historii ligi i do tytułu mistrzowskiego wystarczy rekordowo niska zdobycz punktowa.
Historia Ekstraklasy ostatnich lat:
2021/22 - #1 - 74 pkt; #2 - 69 pkt; #3 - 65 pkt; #4 Lechia - 57 pkt
2022/23 - #1 - 75 pkt; #2 - 66 pkt; #3 - 61 pkt
2023/24 - #1 - 63 pkt; #2 - 63 pkt; #3 - 59 pkt
2024/25 - #1 - 70 pkt; #2 - 69 pkt; #3 - 61 pkt
Minusem obecnych rozgrywek jest też to, że faworyci do wygrania Pucharu Polski: Raków Częstochowa i Lech Poznań nawet nie są w strefie pucharowej (wyjątkiem jest Górnik Zabrze, #3 w Ekstraklasie, grający dzisiaj swój mecz ligowy z Termalicą; ew. o sukces może powalczyć Widzew Łódź z dołu tabeli).
Plus jest taki, że dzięki dobrej postawie polskich drużyny w pucharach europejskich od sezonu 2026/2027 w eliminacjach do rozgrywek europejskich wystartuje aż pięć polskich drużyn (cztery czołowe z ligi* i zwycięzca Pucharu Polski). Gdyby więc ktoś z trójki: Górnik, Lech, Raków wygrał Puchar Polski i zajął miejsce w czołowej czwórce Ekstraklasy to już nawet piąte miejsce da możliwość gry w el. Ligi Konferencji 2026/27.
25 lutego 2026, 18:13 / środa
Ciekawie dzisiaj, Sezonienko z nowym kontraktem, natomiast Pllana odebrał dziś obywatelstwo albańskie i podobno jest przymierzany do kadry w marcowych meczach - z jednej strony szkoda, że go nie będzie w marcu na treningach z drużyną, ale z drugiej dobrze, że jakiś pieniądz do Klubu za to wpadnie.
No i żeby było zabawnie, to pierwszy mecz byłby z Polską.
26 lutego 2026, 09:37 / czwartek
Albania na środku obrony może wystawić Ismajliego z Torino, Djimsitiego z Atalanty, a na bokach Hysaja z Lazio, i Balliu z Rayo Vallecano. Dwaj środkowi obrońcy z ugruntowaną pozycją od lat w Serie A (bo to nie są ich pierwsze kluby w tej lidze), i nagle miałby ich wygryźć nasz Bujar Pllana?
Jakby no fajnie że Pllana ma opcje rozwojowe, chociaż sam nie lubię takich farbowanych lisów. Problem w tym, że w tym pierdolniku bałkańskim odczucia narodowe wciąż krzyżują się z liniami granicznymi.
Trzymam kciuki za dalszy rozwój, rundę zaczął naprawdę dobrze, ale jakoś nie widzę go na poziomie reprezentacyjnym, szczególnie w drużynie na poziomie Polski.
26 lutego 2026, 10:13 / czwartek
Nie no, na debiut nie liczę, już faktyczne powołanie będzie sukcesem. Choć nie ukrywam, zabawnie by było jakby grał przeciwko Lewandowskiemu. A i pieniądze od Fify wpadają chyba niezależnie od tego, czy gracz gra lub nie gra, więc bardziej pod tym kątem myślałem.
26 lutego 2026, 14:31 / czwartek
Chyba wolałbym, aby został pod okiem trenera Carvera, żeby Rodin dalej trzymał go w obrotach i w gotowości bojowej. Trzeba kuć tą dobrą formę dopóki jest, bo już z Zagłębiem dał przebłysk i trochę zawalił gola.
4 marca 2026, 16:19 / środa
za bardzo nie wiedziałem w jakim wątku to wpisać ???? toć dziś nie 1 kwietnia ??? ja pierdole...
odnośnik
8 marca 2026, 22:44 / niedziela
Wygląda na to, że ten sezon będzie mega równy i do utrzymania będzie potrzebnych ponad 40 pkt. Za to grę w pucharach może dać zdobycie 50 pkt.
9 marca 2026, 20:46 / poniedziałek
Nafciarze w 81 minucie przegrywają ze śledziami 0:3. Czyżby z ligi mieliby polecieć tegoroczni beniaminkowie?
Całkiem prawdopodobne...
9 marca 2026, 23:33 / poniedziałek
Ten Płock jest mega tragiczny i wcale nie jest nieprawdopodobne, że zaraz się obsunie. Kto wie czy Lechia ich nie przeskoczy za tydzień czy dwa
10 marca 2026, 01:39 / wtorek
Już raz tak było, że po rundzie jesiennej Nafciarze byli na pudle by w rundzie wiosennej wszystko roztrwonić, teraz wygląda podobnie. Najważniejsze uczyć się na błędach innych i regularnie punktować, bo jakoś nie możemy odskoczyć w tabeli zespołom zagrożonym spadkiem. W sobotę tylko zwycięstwo !!!
10 marca 2026, 14:52 / wtorek
Nie, nie było w sezonie 22/23 po 17 kolejkach była 6ta z dorobkiem 28 punktów. Z pudła spadła w 14tej kolejce
10 marca 2026, 14:54 / wtorek
O spadek biją się w tej chwili Cracovia, Arka, Legia, Widzew, a BrukBet już spadł. I tak po prawdzie dla mnie jeden chuj które z tych czterech spadnie - najzabawniejszą rzeczą świata byłby spadek Widzewa i Legii czyli kolejno drugiego i trzeciego budżetu Ekstraklasy