Gdańsk: środa, 12 sierpnia 2026

Ekstraklasa 2025-2026

strona 5/10

10 marca 2026, 15:19 / wtorek
@buziek, dzięki za sprostowanie. Faktem jest, że jak im na początku żarło tak później praktycznie wszystko przegrywali. Teraz podobnie, jak na razie chyba piąta porażka z rzędu. Możliwe, że obok Bruk beta,za chwilę będą drugim kandydatem do spadku. Jeśli chodzi o cwelkę i żydzew to nie wierzę w ich spadek, dlatego ważne żebyśmy regularnie punktowane, żeby tym trzecim był kto inny np. Śledzie
10 marca 2026, 16:35 / wtorek
Myślę, że ten kto przegra wybitnie zapowiadający się sobotni paździerz - sraxa kontra Płock - będzie miał już naprawdę ciepło, zwłaszcza ci drudzy, którzy po tym meczu jadą do Białegostoku i Katowic, a następnie goszczą... Maszynę Carvera. Szkoda, że tyle punktów nabili na jesień, drugi murowany spadkowicz byłby już znany.
Ja bym tu jeszcze wspomniał o radomsku, ostatnio przegrali, afera z trenerem, odchodzi jeden z lepszych zawodników Capita (I bardzo dobrze, ostatnio miał patent na Lechię). A że zapewne w weekend podłożą się znowu jako grzeczne przydupasy ległej to Tam też zaraz będzie nieciekawie.
Tutaj przy dobrych wiatrach to nawet kurnika można wciągnąć do walki o utrzymanie
10 marca 2026, 16:54 / wtorek
Nie no, Górnikowi do spokoju brakuje z 5 punktów, w 10 kolejek da się tyle wyszarpać nawet nic nie grając. Te dwa punkty przewagi nad Cracovią czy Wisłą Płock dają im dużo spokoju.

Ja tam nawet chcę, żeby śledzie się utrzymały. Zawsze to darmowe punkty w kolejnym sezonie.
10 marca 2026, 17:55 / wtorek
@stegowany, przypomnę Ci pewne powiedzenie ,,nie dziel skóry na niedźwiedziu..." Faktycznie mamy piękną serię jeśli chodzi o upokarzanie rybogłowych, ale jak inne porzekadło mówi : ,,każda seria ma swój koniec". Jak dla mnie mogą spaść i już nigdy nie wrócić do e-kasy. Wystarczy poczytać wypowiedzi czy posłuchać komentarzy po derbach i człowiek ma już dość tej frajersko/farmazońskiej ekipy, normalnie gang Olsena
17 marca 2026, 23:01 / wtorek
Dziwna ta nasza ekstraklasa. wygraliśmy z Jagą 3:0 następnie przegraliśmy z GKS-ą 0:2 i ta sama GKS-a przegrywa dziś z Jagą. Stare porzekadło mówi : ,,...bez pół litra nie rozbierzesz..." chyba pasuje do tej naszej siermiężnej ligi, która zaczyna zadziwiać już nie tylko sąsiadów, ale i coraz więcej krajów starego kontynentu
18 marca 2026, 16:14 / środa
Jak to zwykli mawiać najstarsi górale: "i tak i nie".
Z jednej strony racja - nasza ekstraklasa to jakiśewenement na skalę światową. Teoretycznie drużyny ze strefy spadkowej na 9 kolejek przed końcem mogą jeszcze spokojnie bić się o awans do pucharów. Oczywiście to tak z matematycznego punktu widzenia, nie aktualnej formy.

Z drugiej strony, gdyby wyniki były tak łatwe do przewidzenia, że jeśli drużyna X wygrywa z Y, a Y z Z, to drużyna X na luzie wygra z Z, to ukłąd tabeli można by było stworzyć po pierwszej kolejce. A w piłce, jak to w piłce - pomijając specyfikę naszej ligi - jest tyle zależności, zmiennych itd (kontuzje, pauzy, wahania formy, mecz na wyjeździe a u siebie itd itp.), że na szczęście takie kaljulacje jak powyżej wcale nie muszą się sprawdzić. I za to ją kochamy!
18 marca 2026, 20:04 / środa
Jakieś ciekawe rzeczy cwierkają wróbelki
Tabela może się jeszcze bardzo zmienić
18 marca 2026, 20:11 / środa
No ciekawe.Ale czy pzpn na to pójdzie?
19 marca 2026, 13:39 / czwartek
Nie sądzę. Będzie wojna
19 marca 2026, 16:44 / czwartek
Wy dalej w te farmazony pseudo dziennikarzy wierzycie....
20 marca 2026, 09:20 / piątek
mysle ze ok 41-43 punkty zapewnia byt ekstraklapie... 9 meczy ok .10-12 punktow ...jest do zrobienia...
20 marca 2026, 15:22 / piątek
W sytuacji gdzie dwa zęby trzonowe, a może i trzy są wyrwane będzie ciężko zrobić te punkty, ale jeżeli po przerwie na reprezentację wrócą w pełni zdrowi Bobcek i Mena oraz Rodin ( może zagra jutro) to jestem spokojny o te punkty o których piszesz, tylko mam wątpliwości czy 43 pkt. starczą do utrzymania. Ten sezon jest szalony, a patrząc na konkurencję do utrzymania może być potrzebne 47-49 pkt. Dużo odpowiedzi da jutrzejszy mecz, ciekaw jestem też taktyki wymyślonej przez nasz sztab
20 marca 2026, 16:54 / piątek
Kolejny mecz u siebie z Piastem znowu w poniedziałek...bo targi, bo maraton bo kurwa w planach koncerty. Wracajmy w chuj na stare śmieci i niech sobie robią co tydzień swoje imprezy. Ja wiem że stadion musi zarabiać ale nie może na tym tracić nasza Lechia i my kibice. Widać po sprzedanych już biletach, że termin np w sobotę ma znaczenie na frekwencję.
21 marca 2026, 11:52 / sobota
W najbliższych pięciu kolejkach (dziś i przez cały kwiecień) cztery mecze gramy u siebie. Dobrze byłoby w tym czasie zrobić z 10-12 punktów co powinno dać względny spokój na majową końcówkę sezonu. Oby pełny skład był odstępny po przerwie na kadrę, bo dojdą jeszcze przerwy za kartki.

Zgadzam się z przedmówcami, widać to też po tabeli, że w tym roku do utrzymania potrzebne będzie kilka punktów więcej niż zazwyczaj. Obstawiałbym jakieś 43.

Tyle naszych meczów w poniedziałki w tym sezonie wygląda jak dodatkowa kara do ujemnych punktów. Wpływa to na frekwencję co też przekłada się na przychody z dnia meczowego.

A co do samych ujemnych punktów, to tylko zacytuję siebie sprzed paru tygodni: odnośnik
Odjęcie ich bez wyczerpania wszystkich możliwości odwoławczych jest zupełnie niezrozumiałe.
22 marca 2026, 21:55 / niedziela
Karny z dupy dla kurwioży z warszawki.
Jeżeli ktoś miał wątpliwości że czarna mafia będzie drukować dla tych kurewek to już chyba nie ma. Musimy punktować jak się da żeby ta sędziowska mafia nie mogła nam zaszkodzić
22 marca 2026, 22:51 / niedziela
Czarny nam nie zaszkodzą, my walczymy o 5 lokate i grę w Eu pucharach, niech się szparka martwi...
22 marca 2026, 23:13 / niedziela
Oczywiście że nam nie zaszkodzą
Tu nie chodzi o nas Chodzi o to by te kurwy spierdolily się z tej ligi , bo ich obecność jest tym czym AIDS dla Afryki
Niestety Mafia sedziowska już pilnuje co pokazał dzisiejszy mecz z Rakowem
22 marca 2026, 23:37 / niedziela
@kozza, czarny. Też patrzę w górę tabeli i liczę na kolejne punkty, ale do meczu z tymi kurewkami lepiej mieć już odpowiednią przewagę. Niestety ciągle mam w pamięci co odjebała ku..a albańska
23 marca 2026, 06:50 / poniedziałek
to będą arcyważne mecze z ległą i zydzewem... tam remisy lub zwycięstwa przesadza o wszystkim..
23 marca 2026, 07:45 / poniedziałek
chociaż z drugiej strony sprawa może być już załatwiona ... to zwycięstwo z pogonia dało super pozycje wyjściową sadze tez ze teraz zacznie się rozwarstwienie tabeli i ok. 40-41 punktów zapewni utrzymanie.
23 marca 2026, 14:26 / poniedziałek
Najbliższe mecze z Koroną i bodajże w Płocku z Wisłą koniecznie trzeba wygrać. Da nam to na dany moment 40 pkt i bardzo dobrą sytuację wyjściową, ale jeśli zespoły za nami będą podobnie punktować jak my to w kontekście utrzymania nic się nie zmieni, dlatego pisałem, że może się okazać, że wcześniej wspomniane 43 pkt to może być za mało. Z drugiej strony od lidera dzieli nas tylko 10 pkt. Kuźwa jak pomyślę co tu się może jeszcze zadziać...
3 kwietnia 2026, 13:47 / piątek
Tak ponoć podniecają się w Europie ekstraklasą. Rzeczywiście widmo spadku wisi nad wieloma zespołami. Nawet dwie kolejne porażki mogą zepchnąć nas pod kreskę. Brr. A jak widać po reprezentacji: można dobrze zagrać i mocno chcieć a i tak dostać w d... Oj oby nadchodzące emocje nalezały do tych pozytywnych.

odnośnik

z msn.com
3 kwietnia 2026, 14:08 / piątek
Reprezentacja zagrała dokładnie tak jak nasza Lechia na początku sezonu - hura do przodu a z tyłu "0" ale jak się robi z dwóch obrońców z amatorskiej ligi portugalskiej światowe gwiazdy i ostoje to inaczej nie mogło się skończyć.

Tak czy inaczej, każdy mecz jest na wagę złota tym bardziej, że dalej nie wiadomo co z pkt. odjętymi a docierają jakieś informację, że uefa nakazuje polubowne rozwiązanie między Lechią a PZPN. Nie sądze, że obie strony będą chciały tego samego więc może być tak że punkty wrócą ( kara odjęcia zostanie zawieszona) a sprawa poleci do Lozanny.

Nie mniej trzeba wygrywać u siebie wszystko i nie dać się tłuc na wyjazdach i powinno być dobrze.
Oby nasza siła ofensywna, której brakowało w ostatnich meczach była już gotowa w poniedziałek. Mam też nadzieję, że kibice nie zawiodą bo jednak doping niesie naszych chłopaków i inaczej wyglądają mecze gdy jest nas kilka tysięcy a inaczej jak jest kilkanaście czy powyżej 20 k. Może kiedyś dożyje czasu, że 20 k to będzie minimum:)

Biało Zielone życzenia świąteczne dla Was wszystkich i całego klubu.
4 kwietnia 2026, 15:46 / sobota
Oglądam Raków z Widzewem...Arsenić to kretyn albo wziął łapówkę. Po pierwszym żółtku uparcie szukał drugiego i znalazł...
7 kwietnia 2026, 07:51 / wtorek
Po wczorajszym meczu temat utrzymania się w lidze zamknięty. Ta banda nieudaczników z dołu tabeli, 5-6 drużyn, nie zacznie seryjnie wygrywać i zacznie bić się o puchary.
Pytanie co dalej, bo nie daj boże oddadzą nam pięć punktów, wjedziemy z tym składem do pucharów (z całym szacunkiem dla obecnego grania) i będzie katastrofa w rundzie jesiennej.
7 kwietnia 2026, 12:41 / wtorek
Bardziej bym się obawiał o naszego sponsora który jak donoszą media staje się niewypłacalny więc pieniądze do klubu z umowy sponsorskiej też mogą szybko się skończyć. Mam nadzieję, że Urfer jest jakoś na to przygotowany o ile da się przygotować na takie sytuacje.

Musimy dojechać w tym sezonie jak najwyżej to może też to będzie potencjalna zachęta dla możliwych przyszłych inwestorów, że warto postawić na Lechię. Bo raczej sama sprzedaż Bobcka i Meny nie starczy nam na zabezpieczenie budżetu.
7 kwietnia 2026, 12:58 / wtorek
@Matis LG, to co piszesz o sponsorze, nie wiem o którym czy LV Bet czy Zondzie może tłumaczyć poślizgi w wypłatach dla piłkarzy. Kuźwa, a miałem taki dobry humor po wczorajszej wygranej. Ciągle coś musi się wypierdolić. Nie zazdroszczę Urferowi, ale pewnie coś wymyśli
7 kwietnia 2026, 13:11 / wtorek
@czarny74
Piszę o zondzie bo chyba w tym momencie to oni są aktualnie głównym naszym sponsorem a już zaczyna się polityczna przepychanka " kto jest temu winien" więc podejrzewam, że coś musi być na rzeczy.

Dlatego uważam, że osiągnięty przez nas wynik w tym sezonie może mieć i w tej kwestii kluczowe znaczenie. Zakładając, że raczej nie odzyskamy ukradzionych nam pkt. to wszystko w nogach piłkarzy czym to się skończy. Oby się nie skończyło konieczną wyprzedażą w letnim okienku bo jak grają obecnie zmiennicy wszyscy wczoraj widzieliśmy a po za Tomasem i Camilo, jest jeszcze kilka ciekawych graczy w naszej ekipie o których podejrzewam będzie sporo zapytań latem.
7 kwietnia 2026, 13:27 / wtorek
@Matis LG. Całe szczęście, że Urfer w przeciwieństwie do mendziary nie jest taki prędki do sprzedawania piłkarzy, aczkolwiek jeśli nie zagramy w pucharach to pewnie Bobcek zostanie sprzedany. Urfer musi wyprostować sprawy finansowe. Co do zabranych nam punktów jestem lekkim optymistą. Jeżeli już UEFA zaleca PZPN-owi dialog i porozumienie z Lechią to widocznie ich prawnicy dostrzegają nieprawidłowości w nałożonych sankcjach. Leśne ludki z PZPN-u pewnie głowią się teraz jak wyjść z twarzą z gówna w które sami wdepneli
7 kwietnia 2026, 13:34 / wtorek
Jak patrzę na tabelę i do punktów dodam pięć, które de facto zdobyliśmy, to wychodzi, że mamy 42 pkt. Tyle samo co Jaga i Górnik, ale z tymi zespołami mamy lepszy bilans bezpośrednich meczów, więc bylibyśmy na drugim miejscu za Lechem z którym też mamy lepszy bilans. Czy wreszcie w tym sezonie ziści się nasz sen o ....wiadomo o czym?
7 kwietnia 2026, 13:49 / wtorek
A Kapić jak był w Lidze+ Extra nie powiedział wprost, że Bobcek po sezonie odejdzie?
7 kwietnia 2026, 16:29 / wtorek
Wydaje mi się że nie. Tyle że gadają z nim jako kapitanem i on im doradza jako kapitan i bardziej doświadczony gracz.
7 kwietnia 2026, 19:03 / wtorek
Ja tam bym jednak się nastawiał, że to będzie jego ostatnia runda w Lechii. No chyba, że przydarzy mu się "odpukać" jakaś groźniejsza kontuzja, bądź jeśli by się spełnił scenariusz o którym nie jeden z nas marzy czyli Lechia Mistrz i gra w Europie. To samo się tyczy Camilo, który podejrzewam, że będzie miał jeszcze więcej ofert niż Tomas.

Mimo, że każdy wie że leśne dziadki przekręciły Lechię tymi -5 punktami to podejrzewam, że zrobią wszystko aby tych pkt. nie oddać nawet jak sama UEFA interweniuje. Dlatego ja bym ich nie dopisywał na razie do tabeli co też będzie nas dodatkowo mobilizować aby walczyć w każdym kolejnym meczu
7 kwietnia 2026, 23:25 / wtorek
Nie żartujmy UEFA ma głęboko gdzieś spór PZPN (III liga dla nich) z Lechią (to wg nich pewnie jakiś półzawodowy zespół na wschodzie). Wszystko co się dzieje to przepychanki działaczy. Leśne dziadki były pewne, że jak coś postanowią to Trybunał Arbitrażowy ds sportu przy PKOL to klepnie i tyle. A tu znalazł się cwańszy Prezes i odwołał się do powszechnego Sądu Najwyższego. Mówi tak jak nie oddacie 5 pkt to po zakończeniu ligi będziecie mieli problem (brak pewności co do wyników końcowych i ewentualne odszkodowania). Przy tym wyraźnie daje do zrozumienia, że mogą zawrzeć jaką ugodę. Leśne dziadki są jednak jak politycy, nie płacą odszkodowań ze swojej kasy i mają gdzieś ich wysokość chyba, że ktoś na górze się zdenerwuje (i zaczną się zarzuty o niegospodarność). Mam dziwne przekonanie, że skończy się niebawem ugodą dostaniemy -2 pkt (choć Urfer miał już podobno powiedzieć zespołowi, że te 5 pkt odzyskamy) i karę finansową (leśne dziadki zrobią wiele abyśmy nie załapali się do pucharów ale spaść też nie możemy). Wszystko to są naciski z jednej i drugiej strony a z tego co słychać od dziennikarzy którzy są dość dobrze zorientowani w pzpn jakieś propozycje ugody już były choć nie wiem z której strony wyszły. Urfer ma też możliwość złożenia wniosku do Sądu Najwyższego o wstrzymanie kary do czasu rozstrzygnięcia sprawy i jeśli tego jeszcze nie zrobił to właśnie dla tego, że to może być kolejny argument w negocjacjach pod koniec ligi gdy będziemy wiedzieli czy jest o co walczyć i to leśne dziadki będą się musiały martwić jak ustalić tabelę końcową.
9 kwietnia 2026, 07:13 / czwartek
Radomiak po raz kolejny został ukarany zakazem transferowym Powodem są roszczenia innych klubów oraz bylych zawodników na tle finansowym
Tak tylko sobie myślę że o minusowych punktach tam cisza...
9 kwietnia 2026, 07:53 / czwartek
na mój nos problem punktów skończy się zaraz jak Lechia będzie pewna utrzymania... oddadzą punkty (możliwe ze nie wszystkie 3 lub 4 ) i ogłoszą ugodę z klubem. Nie będą ryzykowali ze teoretycznie np. Lechia zajmie 2lub3 miejsce ze strata do mistrza(obojętnie kto nim zostanie ) np. 2-3 punktów bo załóżmy ze tak by było na koniec ligi a po miesiącu ,pół roku Lechia wygrywa w sadzie i dostaje z powrotem 5 punktow...to dopiero była by heca kto wtedy jest mistrzem kto gra w jakich pucharach(nie wspomnę o kasie ) zamieszanie nie tylko na krajowym podwórku ..afera jak nic ...na pewno będą starali się tego uniknąć przed końcem ligi.. Dlatego warto grać o wszystko bo wszystko jeszcze jest w grze.
12 kwietnia 2026, 18:12 / niedziela
Zajebista ta liga, wygląda na to, że porażka z Wisłą nie będzie tak bolesna jak się mogło wydawać.
12 kwietnia 2026, 18:43 / niedziela
tak okazuje się ze reszta peletonu postanowiła nie robić nam krzywdy ...heheheh wyniki w miarę korzystne dużo remisów wiec tylko odrobione po 1 punkcie maja ... wiec jest dobrze ...jak tak dalej pójdzie to i 39 punktów wystarczy do utrzymania ...
12 kwietnia 2026, 19:56 / niedziela
Człowiek patrzy na tabele i myśli sobie kurna co za Meksyk. Ekstraklasa to najciekawsza liga świata ;D Chłopaki niech się regenerują i dobrze przygotują do poniedziałkowego meczu z Piastem. Kolejny mecz o 6pkt.
13 kwietnia 2026, 21:43 / poniedziałek
No i Piast-Pogoń też zagrany na zagęszczenie tabeli. Poza Niecieczą chyba nikt nie może być pewien tego gdzie skończy.
14 kwietnia 2026, 09:38 / wtorek
@Alius
UEFA ma ten spór gdzieś dopóki nie koliduje on z ich sztandarowymi rozgrywkami - a wystarczy rzut oka na tabelę by widzieć że może kolidować tak z LE jak i LM. Gdyby stało się z ich punktu widzenia najgorsze - Lechia podnosi najwięcej punktów z boiska, a pięć punktów jest uchylonych - to tworzy poważny problem prawno-finansowy tak na linii UEFA - PZPN jak i Lechia - PZPN
14 kwietnia 2026, 12:36 / wtorek
Piast przegrywa u siebie z Pogonią czyli Lechia jest zdecydowanym faworytem bo chwilę wcześniej w rezerwowym składzie pykneła paprykarzy? Nic bardziej mylnego, w tej lidze nie można wyciągać takich wniosków. I choć Lechia będzie faworytem na papierze to na boisku musi być pełna k..wa. Mega ważny mecz biorąc pod uwagę z kim jeszcze przyjdzie nam grać. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić mecz ze słabiutką cwelką, że gwizdki nie będą miały już wyznaczonych dyrektyw na ten mecz ( jakieś ch.owe kartki, karny z dupy). W wyjazdowym meczu z żydzewem też spodziewam przedziwnych decyzji sędziego.
14 kwietnia 2026, 13:58 / wtorek
meczów z zydzewem i cwelkom w ogóle nie liczę (tam się będą działy cuda obym nie był złym prorokiem jeżeli tam cos urwiemy to już będziemy pewni utrzymania) ale pozostałe 4 tez nie będą spacerkiem ale liczę na 5 do 8 punktów to zapewni Lechii pewne utrzymanie.
14 kwietnia 2026, 15:06 / wtorek
Jakie utrzymanie to w ogóle nie jest temat. Gramy o najwyższe cele, strata do liderów jest mała i do zniwelowania. Trzeba tylko grać i wygrywać. Legia, zydzew to słabaki. Przy dobrej, normalnie grze są do zmiecenia z planszy. To domki z kart, które tylko trzeba dobrze pyknać. O utrzymaniu niech rozmyślają, niech się martwią śledzie tudzież pacjenci z problemami urologicznymi.
14 kwietnia 2026, 16:17 / wtorek
castorp i to mi sie podoba !!!! 100/100
14 kwietnia 2026, 16:39 / wtorek
Konkluzja jest taka: trzeba grać na maxa w każdym meczu, trzeba wygrywać każdy mecz, a co z tego wyjdzie na koniec, to się okaże. No i coś jeszcze - czasem w grę wchodzą pewne elementy, o których niewiele wiadomo szerszej publiczności, a mogą odgrywać decydującą rolę. Ja o nich nie wiem, nie chcę wiedzieć i mam nadzieję, że z niczym takim nie będziemy mieć do czynienia.
14 kwietnia 2026, 17:37 / wtorek
Te poniedziałki to nie jest przypadek,kurwy z PZPN specjalnie kładą kłody pod nogi Lechii za to,że im nie odpuszczamy.Poniedziałki to gorsza frekwencja co za tym idzie także dochód meczowy.Nie wierzę,że operator tv wrzuca najbardziej atrakcyjną dla oka drużynę poza prime time.Pozdrawiam.
14 kwietnia 2026, 18:30 / wtorek
Nie dość że w poniedziałek to jeszcze na klepisku. Dziś kopią piłkę kobiety, przez chwilę zerknąłem w TV i murawa (a raczej jej fragmenty)to tragedia. Po tym kobiecym kopaniu chyba nic nie zostanie...
19 kwietnia 2026, 11:34 / niedziela
Wszyscy zagrali ,,pod" Lechię.
Tego nie można nie wykorzystać!
19 kwietnia 2026, 11:44 / niedziela
Ale jednocześnie Piast wisi tuż nad krawędzią, i może się pod tą krawędzią znaleźć jeżeli śledzie wygrają z Jagiellonią. Oni też wyjdą na mecz z nastawieniem, że muszą wygrać za wszelką cenę.
Copyrights lechia.gda.pl 2001-2026. Wszystkie prawa zastrzeżone.
kontakt | 0.549