Ekstraklasa 2025-2026
strona 7/10
17 maja 2026, 12:42 / niedziela
Juz 3:0...
17 maja 2026, 12:43 / niedziela
Po 25 minutach już 3 - 0 dla Rakowa.
17 maja 2026, 12:52 / niedziela
Drodzy koledzy
Ja tak tylko matematycznie Czy może mnie ktoś oświecić dlaczego przy dzisiejszym bardzo prawdopodobnym zwycięstwie Rakowa oraz naszym te 41 punktów dają już pewne utrzymanie?
Bo moim skromnym zdaniem jeszcze nie...choć bardzo bym chciał ale matematycznie mi to nie wychodzi
17 maja 2026, 12:59 / niedziela
Nasze dzisiejsze ewentualne zwycięstwo na 100% nie daje utrzymania gdyż w poniedziałek graja tamci zza między z Termalika. Zakladajac ze wygraja i za tydzień z Rakowem beda mieli 42. A widzew z Piastem. Z tej pary tylko jedna moze Nas wyprzedzic. Ale dzisiejsza wygrana da 90%utrzymanie.
17 maja 2026, 13:10 / niedziela
Wygrana Rakowa z Piastem gwarantuje na pewno to, że wystarczą nam już 4, a nie 6 pkt. do utrzymania, a i nawet 3 pkt. mogą wystarczyć, bo śledzie grają na wyjeździe z Rakowem i na ten moment ciężko uwierzyć, że wygrają oba mecze, ale nie ma 100% gwarancji, że 3 pkt. wystarczą.
17 maja 2026, 13:15 / niedziela
@czarny 66 - dziś 41 punktów nie daje nam jeszcze utrzymania, ale zakładając nasze zwycięstwo z Legią, utrzymanie przyklepałby jutro remis lub zwycięstwo Termaliki w Gdyni.
Dlaczego? Bo w to oznaczałoby, że Arka nie ma teoretycznych szans na 42 punkty, a w ostatniej kolejce Piast gra w Łodzi z Widzewem, więc tylko jeden z tych zespołów mógłby nas przeskoczyć w tabeli.
Jeszcze tylko dodam, że w sportowej walce już się utrzymaliśmy. Teraz musimy walczyć o nadrobienie punktów zabranych przy zielonym stoliku.
17 maja 2026, 14:17 / niedziela
Pierwszy dzisiejszy mecz zakończony Jeszcze miesiąc temu nie sądziliśmy pewnie ile wzbudzi w nas emocji , a także radości z końcowego wyniku
Jednak tej ligi inni za nas samych nie obronią Więc dziś my musimy poprawić
Przed naszym meczem okaże się o co dziś tak na prawdę gra legia Przy braku zwycięstwa gieksy z Jagą teoretycznie mają jeszcze szansę na Puchary...
I jeszcze jedno Jeśli finalnie dzisiejsze zwycięstwo Rakowa przyczyni się do naszego utrzymania to temu bramkarzowi Trelowskiemu wypada się złożyć przez nas na hektolitry jego ulubionego napoju alkoholowego
17 maja 2026, 14:20 / niedziela
Teraz kciuki za GKS, żeby Legii wybić puchary z głowy.
17 maja 2026, 19:56 / niedziela
Na 100%GKS i Zagłębie .przegra bo Legła będzie miała puchar konferencji i nasz litościwy PZPN się o to postara
18 maja 2026, 19:30 / poniedziałek
Wczoraj kurwy za między mieli z nas bekę a dzisiaj przegrywają z Bruk Betem 0-1
18 maja 2026, 19:53 / poniedziałek
Już 1-1
18 maja 2026, 20:59 / poniedziałek
Już 2:3
18 maja 2026, 21:01 / poniedziałek
za tydzień eklapa bez Lechii, niestety
18 maja 2026, 21:06 / poniedziałek
nie wiem normalnie Lechia zagra swój mecz w ekstraklasie może i ostatni ale na pewno w nowym sezonie nie zagra już w ekstraklasie Arka
18 maja 2026, 21:08 / poniedziałek
@Tr przestań krakać bramkarz Arki niemal tak "dobry" jak karlak. Trzy strzały trzy bramki, czyli karzeł pewnie wpuściłby cztery bo jakaś sam by sobie zapodał. Można strzelić 5 jak jesienią przecież.
Swoją drogą do czego to doszło żebym oglądał Arkę z Niecieczą, samo to już jest skandaliczne, ale wbrew wszystkiemu twierdze że się utrzymamy
18 maja 2026, 21:10 / poniedziałek
Już wszystko w naszych....właśnie Rękach , nogach , głowach? Wg mnie w tym ostatnim narządzie ludzkiego ciała Ja pier...nie myślałem parę tygodni temu że będę rozkładał materię ludzkiego ciała na czynniki pierwsze
18 maja 2026, 21:11 / poniedziałek
Cóż, dobra wiadomość jest taka, że szparka spada. A zła taka, że ciężko będzie wygrać w sobotę z Niecieczą.
18 maja 2026, 21:15 / poniedziałek
Pisałem że wszystko od Termaliki zależy.
18 maja 2026, 21:16 / poniedziałek
A dla mnie dramatem jest że trójmiejska piłka jest tak cienka. To jest tragedia. Chuj ze śledziami; ale że taka aglomeracja nie może mieć dwóch klubów w ekstraklasie to porażka.A z termowizją łatwo nie będzie
18 maja 2026, 21:17 / poniedziałek
Nasza czarna seria zostanie przerwana w sobotę I wygramy.Termalika w szampańskich nastrojach i na ostatnią kolejkę już się nie zepnie.
18 maja 2026, 21:17 / poniedziałek
Myślę, że nawet bardzo ciężko. Mają kilku niezłych graczy... boję się, że taki Jimenes to akurat na Lechię jest aż nadto dobry... a jak jeszcze będzie w naszej bramce ta atrapa bramkarza, to Słonie nas też spuszczą.
18 maja 2026, 21:23 / poniedziałek
Los nam daje jeszcze jedną szansę wystarczy wygrać...czy nas na to stać z grającą bez obciążenia Termaliką?
18 maja 2026, 21:59 / poniedziałek
@edwinsopot
Nie kracze... Tylko staram się obiektywnie patrzeć i analizować. Oglądam nie tylko naszą Lechie. Gdy grała z głową dobry football to chwaliłem, choć daleki byłem od pucharowych wizji. Teraz widzę w jakiej formie są poszczególne zespoły i komu dopisuje szczęście, a komu nie (pomijam wały sędziowskie). Teraz Termalika jest lepszym zespołem i od szparki i od Lechii. Samą mobilizacją mecz trudno wygrać. W innym miejscu nie myliłem się, że dzisiaj termalika wygra, choć myślałem, że będzie to łatwiejszy mecz. Pozdrawiam wszystkich, którzy widzą to inaczej. Naprawdę wolałbym się mylić.
18 maja 2026, 22:00 / poniedziałek
W ostatnich 6 meczach frajersko starciliśmy 5 pkt. Ale każda seria ma swój koniec. Jak już wcześniej pisałem nie jesteśmy tak słabi aby w 7 meczach zdobyć 1-2 pkt zwłaszcza, że gramy z zespołem o podobnym poziomie obrony a nasz atak jest lepszy. Jeśli zagramy z takim zaangażowaniem jak II połowę z dobrze zorganizowaną w obronie Legią to WYGRAMY. Pomimo tego jakie wyniki osiągamy w ostatnich meczach to wyniki w lidze układają się pod nas. To czego się obawiam to brak Zhelizki bardzo istotnego w naszym graniu. W następnym meczu będzie też więcej miejsca dla Meny i liczę, że będzie mocno szarpał na skrzydle (musi często wchodzić na gazie a nie zwalniać granie). Dziś nie musimy się na nikogo oglądać musimy tylko i aż wygrać mecz. W Y G R A M Y
18 maja 2026, 22:14 / poniedziałek
Nie wiem skąd taki huraoptymizm... termalika gra u siebie i paradoksalnie spadkowicz jest mocny... a my mamy podcięte skrzydła przez naszych łysych kibiców co chcieli dobrze wiec kazali wzzystkich wypierdalac.
18 maja 2026, 22:49 / poniedziałek
To jest piłka. Sport w którym każdy mecz można wygrać, zremisować lub przegrać. MY WIERZYMY. To żaden huraoptymizm a wiara w to, że ten zespół może i potrafi, choć jest w trudnej sytuacji. Nie będziemy grali z Realem, Barceloną czy Bayernem a NIecieczą. Nikt ich nie lekceważy ale bać się ich to też przesada. To będzie trudny mecz który WYGRAMY i basta. Wolę myśleć przez cały tydzień z nadzieją niż płakać nad czymś co się może zdarzyć. Zwłaszcza, że wszystko zależy od naszych zawodników i nie mogą się na nikogo oglądać bo remis nam nic nie daje.
18 maja 2026, 22:52 / poniedziałek
Właśnie zamiast bluzgać taki sport jest
odnośnik
18 maja 2026, 23:01 / poniedziałek
W nawiązaniu do Waszych wpisów i wierząc do końca, kilka optymistycznych faktów przed kolejnym i zarazem ostatnim meczem o wszystko:
1. Znowu wszystko zależy wyłącznie od nas.
2. Ostatnio raz kiedy Żelizko pauzował za kartki rozbiliśmy Górnika 5:2.
3. Jesienią Termalica ze wspomnianym tu Jimenezem przyjęła w Gdańsku 5 goli.
4. W meczu z Legią widać było, że z formą sportową odbiliśmy się od dna.
Kadrowo jesteśmy silniejsi od Termaliki (kto od nich łapał by się w Lechii do pierwszej "11"?). Wiadomo, że ich obecnie wyższa forma a nasza niższa niweluje te różnice, do tego daleki wyjazd, ale myślę że są spokojnie do ogrania dwoma bramkami bez nerwówki do ostatnich minut.
18 maja 2026, 23:06 / poniedziałek
Dla mnie sytuacja jest prosta. Jeżeli Panowie piłkarze zasługują na ekstraklase musza zlać brukbet kropka.
18 maja 2026, 23:09 / poniedziałek
@Alius
Mam dokładnie takie samo podejście. Zamartwiał się będę za tydzień jak się nie uda. Natomiast cięgle wierzę i będę wierzył dopóki nie wybrzmi ostatni gwizdek, że można nasz los jeszcze odwrócić. To jest piłka i to w dodatku w wydaniu ekstraklasowym, a jak wiemy tu każdy może wygrać z każdym. A nuż nasi piłkarze będą mieli dobry dzień i zaskoczą wszystkich. Każda passa nawet ta najgorsza kiedyś się kończy, oby skończyła się w Niecieczy.
19 maja 2026, 07:53 / wtorek
Jedni grali o tzw. życie, a drudzy zagrali na luzie - efekt przewidywalny, w sobotę też starcie na luzie - o życie. Dla Niecieczy spadek-awans to chleb powszedni.
19 maja 2026, 07:54 / wtorek
masochistycznie obejrzałem mecz potęg ekstraklapy... porównywanie drużyny z za Sopotu z Lechia to lekkie nieporozumienie... to trochę jak porównanie no nie wiem w zasadzie do czego ale nieporozumienie... Nie twierdze ze z kostką brukową (bez urazy dla Słoników)będzie łatwo ale będzie zupełnie inaczej...jednak klasa naszego napastnika ,skrzydłowych i środka pola do poławiaczy śledzi to przepaść.. (o obrońcach i bramkarzu akurat nie będę się wypowiadał)ale od obrony i bramkarza oczekuje dnia konia .. to będzie mecz otwarty.. słoniki o nic nie walczą i przez to maja luz ale tez nie będą murować bramki .Lechia to lubi ..wiec cały problem polega na strzeleniu o jedna bramkę więcej i obronienia wszystkiego co się da... Będzie dużo bramek cos tak czuje oby z opcja ze dla nas więcej. Głowy i mental tu tkwi wygrana. Pewną przewagę maja słoniki im to wisi co by nie było to już się zdarzyło a naszym potrzebny jest spokój i gen zabójców boiskowych ..musza się rzucić do gardła i nie puścić.. żaden strach żadna niepewność nie powinna zagościć w głowach piłkarzy. Pewność siebie i pokazanie kto strzela najwięcej bramek w tej super lidze powinno załatwić sprawę czego i im i nam bardzo życzę!!!!
19 maja 2026, 09:48 / wtorek
Skoro Śląsk awansował do Ekstraklasy, to Lechia nie ma wyjścia i musi w niej pozostać. W końcu w przyszłym roku 50-lecie zgody. Musimy być na tym samym szczeblu i tyle :-)
23 maja 2026, 14:05 / sobota
23 maja 2026, 18:21 / sobota
Na tą chwilę Chłań 2 gole dla Górnika, a Legia w pucharach...
23 maja 2026, 19:55 / sobota
W ostatnich 7 meczach 1 remis i 6 porażek. W tym 3 mecze grane w przewadze...
23 maja 2026, 21:05 / sobota
To niestety trener nie bardzo pomógł drużynie.... dawno było zmienić bramkarza i dawać grać choćby Głogowskiemu.
ps. " redaktorze " Kaka... wyobraź sobie chłopaku, że piłkarz Lechii był już królem strzelców Ekstraklasy...
23 maja 2026, 22:43 / sobota
skład ma I ligę
BRAMKARZE: Weirauch
PRAWA OBRONA: Kłudka, Wótowicz, Jauzems,
ŚRODEK OBRONY: Plana, Olson (nie wiem czy kontrakt nie jest do 30.06.2026r), Mavraj,
LEWA OBRONA: Vojtko,
PRAWA POMOC: Bambecki,
ŚRODEK POMOCY: Kapić, Neugebauer,
LEWA POMOC: Sezonienko,
NAPASTNICY: Kurminowski, Głogowski, Viunnyk, Sinkiewicz,
ZAPEWNE ZOSTANĄ SPRZEDANI: Bobcek, Zhelizko, Mena
ODEJDĄ: Rodin, Tsarenko, Cirkovic, Paulsen, Sarnavski, Kałachur, Dyachuk,
Popatrzmy na skład który ma szansę zostać i powiedzmy sobie prawdę to są zawodnicy na poziom I ligi i nie dziwmy się, że oni wzmocnieni Bobcekem, Zhelizką, Meną spadli właśnie z ligi. I tak jak na taki skład to grali w wielu meczach fajnie do przodu, tylko obrony zabrakło.
23 maja 2026, 22:54 / sobota
Ja wiem To pewnie ogromne uproszczenie Problem jest , był o wiele głębszy
Ale ...teraz widać ile ważyła decyzja Raczkowskiego o wyimaginowanym karnym dla Piasta w kwietniu
To co się dziś dopełnilo to nie jest wyłącznie wina tamtej sytuacji , ale gdzieś w mojej głowie to siedzi i już zostanie
24 maja 2026, 09:41 / niedziela
Coś czuję, że wojna między zawodnikami a właścicielem to się dopiero zacznie. Zawodnicy uważają, ze zdobyli wystarczającą ilość punktów na boisku (43 pkt) i zasługują na kontrakty ekstraklasowe. A klub jest w I lidze bez sponsora tytularnego i kasy z C+. Coś mi się wydaje, że to będzie duży problem.
24 maja 2026, 20:45 / niedziela
Prawnicy będą mieli co robić. Napewno znajdzie się parę kancelarii, które za odpowiedni procent ewentualnego odszkodowania pociągną temat. Znając życie pzpn nie dopełnił wszystkich formalności więc może być ciekawie.
24 maja 2026, 22:56 / niedziela
Widzę, że @Alius mógłby już taka reklamę swej kancelarii prawniczej ogłosić.
Ma to ręce i nogi.
Załączam link do strony msn , co Flavio ma do powiedzenia n/t Urfera
odnośnik
24 maja 2026, 23:04 / niedziela
Szkoda tak dobrej drużyny jak Lechia Gdańsk
trudno nie zgodzić się z taka opinią Vukovica. / link do msn/
odnośnik
25 maja 2026, 06:21 / poniedziałek
No to się wszystko wyjaśniło, Kapic miesiąc temu poszedł do Urfera że chce odejść do Cracovii, uslyszal że nie ma zgody i że może odejść jeden Bobcek. No to zagrali na spadek. Dlatego Carver mówił o rozmawach o oczyszczaniu atmosfery a nasz super kapitan przecież zmieniał kluby co rok albo co rundę, gdzie mu pokazali parę groszy tam leciał, no ale wielkim błędem Urfera było kontraktowanie takiego gościa i na nim opieranie budowy Lechii. Dla mnie to jest kurwa skandal.
25 maja 2026, 06:43 / poniedziałek
Koza dodałbym Rodina do tego. Nagle zapomnieli jak sie gra. Dziwiłem sie czemu Papszun w Rakowie, odsunął go na boczny plan. To zwykły przekręt co ci dwaj piłkarze zrobili, czym rozni sie to od sprzedaży meczy?
25 maja 2026, 07:18 / poniedziałek
Niczym...
25 maja 2026, 07:34 / poniedziałek
Przedłużenie kontraktu Rodina nastąpiło tuż przed meczem z Koroną, ostatnim wygranym, w którym gola strzelił Kapic. Pewnie więc kolejność była taka: nieudane negocjacje Rodina o podwyżkę/transfer, ostrzeżenie od Rodina w końcówce z Koroną, informacja od Urfera dla reszty składu, że latem odejdzie co najwyżej Tomas i może jeden z dwójki Żelizko/Mena. Urfer był juz w tym momencie pewny utrzymania i miał mocną pozycję, więc poszedł na grubo, być może łamiąc jakieś wcześniejsze "gentlemen's agreement". No a potem to już wszyscy widzieli.
25 maja 2026, 08:53 / poniedziałek
Jeśli tak rzeczywiście jest, to Urfer powinien zlecić szczegółową analizę gry Kapicia w ostatnich meczach, pociągnąć typa o odszkodowanie i zakończyć mu karierę. Nie brak biegłych trenerów i futbolistów, którzy by tego dokonali a wszystkie mecze są na wideo. Ja sam uważam, że w przegranych i zremisowanych meczach słabo grała nasza pomoc - gdzie wiecznie ziała dziura, a Kapić to przecież kluczowy pomocnik. Z meczu z Radomiakiem pamiętam sytuację, gdy nie podał Bobcekowi w uliczkę choć się prosiło.
25 maja 2026, 09:06 / poniedziałek
Kapic I Rodin. Na szybko 3 sytuację z 3 meczy. I wszystko przy drugich bramkach dla przeciwników. Radomiak, Widzew I Termalika. Złe podania,odpuszczanie krycia, miniecie się z piłką, nie wybicie pilki, kurwa jawny sabotaż. Nagle na 7 kolejek przed końcem zapomnieli jak sie gra. Słaby Paulsen skupił na sobie uwagę wszystkich, a to ci dwaj nas spuścili.
25 maja 2026, 09:46 / poniedziałek
Karzeł był winny, bo chyba mało kto podejrzewał sabotaż.