Ekstraklasa 2025-2026
strona 8/10
25 maja 2026, 09:49 / poniedziałek
Wszystko ok tylko jedno mi się nie zgadza, przecież Rodin miał kontrakt do końca sezonu i nie musiał go przedłużać.
A z tego co zakładacie to przedłużył tylko po to żeby mógł go rozwiązać po spadku... bo nie sądzę, że Urfer dał mu za podpis jakiekolwiek srebrniki. Chyba, że premią za podpis były krypto z zondy to by pasowało do waszej teorii.
Co do Kapicia to jeśli faktycznie grał przeciw klubowi aby rozwiązać kontrakt, to może sobie piątkę przybić z Waldusiem, który też całował herb do czasu podpisania kontraktu aby później mieć wyjebane w włożenie jakiegokolwiek wysiłku dla naszego klubu. Niestety nigdy chyba nie pozbędziemy się takich hien, którym tylko hajs w głowie nie dając od siebie za wiele.
25 maja 2026, 09:50 / poniedziałek
Wszystko by się zgadzało, a ja bym dodał jeszcze tego który może jest nieoczywisty czyli Zelisko. Bardzo mi nie pasowała ta pierwsza kartka z ległą. Doskonale wiedział o skutkach , a załapał ją za jakieś bezsensowne pyskówki z czarnym (kolejna osłabiła w końcówce zespół). Nie grał z Termalicą, więc teoretycznie jest niewinny, ale na układzie ze sprzedażą tylko Bobcka też by się nie wyrwał. Być może daleko idące wnioski ,ale w tym całym gównie człowiek szuka odpowiedzi
25 maja 2026, 09:52 / poniedziałek
Wielu z nas pamieta czasy fryzjera i wtedy wystarczyło 3/4 pilkarzy sprzedanych by mieć wynik jaki sie chce. Rodin z Kapicem moze mieli Wojtke i Diaczuka po swojej stronie ale nie musieli właściwie bo mieli z tyłu cienkiego Paulsena.
25 maja 2026, 09:57 / poniedziałek
Ale jak czytałem jeszcze raz te artykuły o przedłużeniu Rodina, to wszędzie pisali, że to Klub aktywował klauzulę, a nie Rodin sam przedłużył. Więc wtedy to jest logiczne.
25 maja 2026, 09:58 / poniedziałek
Elber Zelizko na swojej pozycji był w top3 ligi. Zobacz na jego statystyki, robil gigantyczną robote, która czasem nie rzucała sie w oczy. Raczej na nim bym sie nie skupiał.
25 maja 2026, 10:00 / poniedziałek
11th Comm, zdziwiłbym, gdyby Urfer o tym nie wiedział. Miał na pewno rozmowy z zainteresowanymi na temat ich odejscia i dobrze wiedział co się dzieje. Czas da pewnie trochę odpowiedzi co tu się odpierdolilo.
25 maja 2026, 10:09 / poniedziałek
a to pierdolona kurew.... a ja go kurwa tak lubiłem ..nawet tu go broniłem i ścierałem się z Wami..co za ludzka menda..no słów mi brakuje...jeżeli to wszystko prawda i tak będzie to karma go dogoni ...scierwo...
25 maja 2026, 10:11 / poniedziałek
Kapic potrafił w swoich gadkach ciągnąć za struny które dzialaja, słowa które wszyscy z nas chcieli usłyszeć.
Ewidentnie dziadek Carver tez sie nabrał i w końcówce zaufał tym, którym nie powinien.
25 maja 2026, 10:16 / poniedziałek
A po prawdzie to komu innemu miał? Podobno dowiedział się też o imprezowiczach przed najważniejszymi meczami. I Co robisz w środku pola? Ok, wstawisz Żelizkę, i co dalej? Kapić grał "pod spadek", Neugebauer imprezował. Nie było w ogóle pola do manewru. Ciekawe dzięki komu
25 maja 2026, 10:18 / poniedziałek
teraz sobie przypominam jak go Carver zdjął z boiska w którymś z ostatnich meczy ...on był strasznie niezadowolony ...trener mu przy linii tłumaczył wręcz przepraszał. A on chyba wkurwiony był bo nie miał wpływu na to co dzieje się na boisku... tak to teraz wygląda...
25 maja 2026, 10:20 / poniedziałek
Myślę że Urfer, Carver i inni zawodnicy wiedzieli co się dzieje, skoro nawet ja z pozycji trybun to parę tygodni temu dostrzegłem. Co prawda myślałem, że chodzi o kasę u buków. Wymuszanie transferu do Cracovii to nawet w mojej pojemnej wyobraźni się nie mieściło.
25 maja 2026, 10:22 / poniedziałek
@czarny_66
Jest dokładnie tak jak piszesz - wystarczyło wygrać z Piastem. Wtedy my +2 pkt, a Piast -1 = zrównujemy się z Piastem punktami i wyprzedzany go w tabeli...
25 maja 2026, 10:24 / poniedziałek
Jeśli wiedzieli i dalej grali Kapiciem to jeszcze gorzej to wygląda.
Ja myślę, że Boss nie wiedział, chyba nikt nie chciałby swoim nazwiskiem firmować takiej kompromitacji.
Chyba, że Bosa też zobaczymy w przyszłym sezonie w eklapie to już wtedy wszystko będzie jasne.
W tym momencie Urferowi zostaje tylko zawinąć graty i wrócić do Szwajcarii bo tu nie ma żadnych podstaw, że można coś z tego jeszcze zbudować
25 maja 2026, 10:34 / poniedziałek
Akurat Carver to nie miał nic do stracenia, ma już 60 lat, wróci najwyżej do reprezentacji Szkocji czy coś. Podejrzewam że jak a) nie dostał wzmocnień w zimę b) dostał kartoflisko na najważniejsze mecze (kto wie czy nie gadał z Urferem żeby coś z tym zrobił, a ten mu jak zwykle obiecał, że się tym zajmie, a po przerwie na repkę nadal była beznadziejna murawa?) c) dowiedział się że część zawodników imprezuje dzień przed meczem
To już mu było wszystko jedno, dlatego od początku kwietnia nie widzieliśmy żadnych zmian, czy to personalnych czy to taktycznych. Wszyscy mieli już wtedy wywalone (wychodzą też informacje, że piłkarze za kwiecień nie mają zapłacone, kogoś to dziwi?)
25 maja 2026, 11:05 / poniedziałek
Plum na to złożyło się wiecej kwestii z urferem na pierwszym miejscu. Niestety ale zabrakło w szatni mocnych charakterów i ludzi związanych z klubem i regionem. Wyobrażasz sobie odpuszczanie specjalne meczów z Bączkiem i Wiśnią w szatni? Kto teraz mial zrobic porządek, chodowca gołębi z całym szacunkiem? Niestety kapic kurwa to w tej szatni byl najmocniejszy charakter.
25 maja 2026, 11:39 / poniedziałek
Wisnia jak by sie wkurwil to ojom dla tego na którego by się wkurwil a i szatnia do remontu by byla...
25 maja 2026, 15:33 / poniedziałek
Ja bym mu jeszcze Pękiego dał to pomocy. Wyobrażacie to sobie? Kurwa byli kiedyś charakterni piłkarze i nie tylko wychowankowie. Pęczak, Pawka Nowak czy Surma. Nie pierdolili farmazonów, nie klepali się po herbie tylko na boisku pokazywali czym jest dla nich Lechia.
Tak sobie przemyślałem trochę i uważam, że w części sami to sobie zafundowaliśmy.
Jak łatwo nas omamić i zdobyć uznanie pustymi gestami czy wypowiedziami pod publiczkę.
Taki Peszko po kilkunastu meczach już był duszeńką dopingowej i prowadził doping.
Za bardzo się pierdolimy i stawiamy za nisko poprzeczkę wkładom. I ta zjebana przyśpiewka "czy wygrywasz"...tak śpiewać to można sobie we własnym gronie na wyjeździe podczas drogi a nie do najemników po zajebanym meczu.
Gdzie indziej sie tak nie pierdolą z wkładami a u nas i owszem...czas z tym skończyć bo czasy Dzidka, Kruchego, Polaka a potem Wiśni czy Pękiego minęly bezpowrotnie.
Piłkarzyki muszą wiedzieć, że każdy zajebany mecz przez brak ambicji to przepustka do banicji z Gdańska. Jak chcemy jeszcze doczekać mistrza trzeba to zmienić. Tak samo w stosunku do prezesów i właścicieli. Tylko najlepsze może być dobre dla Lechii karwasz twarz! Tu musi być jeszcze większa presja niż w Warszawie czy Poznaniu...tylko czy kibice w Gdańsku są do tego zdolni? Bo jak słyszę ze wracamy na Traugutta i mozemy grać w 3 lidze czy niżej to mam duże watpliwości...
25 maja 2026, 15:43 / poniedziałek
i tu się z tobą zgadzam... już powinna być presja na spotkanie z decyzyjnymi z klubu i zadanie wyjaśnień co dalej ..jakaś zbiorka pod biurami no nie wiem ale jakaś presja ...mija następny dzień a tu cisza...
25 maja 2026, 15:48 / poniedziałek
Po pierwsze skończcie gadać że wrócimy na t29. Chyba na sparing. Póki jest Urfer , a zobaczycie że ten chuj nie sprzeda klubu to nic się nie zmieni. Jak czytam że niektórzy wieszczą i marzą o szybkim powrocie , transferach które trzeba zrobić to się zastanawiam czy wszystko z nimi ok? Jakie transfery ? Najpierw trzeba wyjebac Urfera, potem jak poprzednik napisał zacząć wymagać od wkładów a nie kurwa opłakiwać zalaobnikow itd. Obudźcie się! Tu się nic nie zmieni. Klub trzeba zacząć budować od juniorzy, drużyna rezerw, 1 skład. Za tym muszą iść sponsorzy itd. Za Urfera nic takiego nie będzie.
25 maja 2026, 16:13 / poniedziałek
Hehe znam takiego wielkiego kibica, co kupił klub od oszusta i hochsztaplera. Kibice byli za nim. Nawet był bojkot. Cały lokalny biznes go poparł, miasto, firmy państwowe które Urfera olały jak Energa. I wiecie jak to się skończyło?
25 maja 2026, 16:27 / poniedziałek
Widzę ze tylko Ty Misiu zajarzyleś o co mi chodzi...jeszcze ze dwadzieścia lat temu tak by było jak piszesz ale na dzisiaj jest "wróćmy na Traugutta, wolę kibicować Lechii w A klasie i być kumatym a reszta to kibice sukcesu i pikole". Tylko że ja już wyrosłem z tych gadek i wiem ze właśnie przez takie podejście jest tu chujnia i będzie dalej...ja chce kurwa grać o mistrza. Takie Lubiny czy Piasty maja w gablotach trofea a my przez 80 lat dwa PP i dwa 3 miejsca. W dodatku 80-lecie uczciliśmy dwoma spadkami bo młodzi z U-19 tez polecieli.
25 maja 2026, 16:38 / poniedziałek
d.g
W punkt Nic dodać nic ująć
Pozdrawiam
25 maja 2026, 17:24 / poniedziałek
Ja także chce grać o mistrza. Mam też wyjebane czy grają Polacy czy zagraniczni. Teraz równie dobrze legenda klubu może zostać Flavio (mimo nadkruszenia swojego pomnika) jak i Polacy jak Wiśnia czy Bąk.
Urfer musi stąd wypierdalać i koniec. Każdy kto snuje z nim plany jest naiwny.
25 maja 2026, 17:27 / poniedziałek
najbardziej wkurwia marazm...brak planów i perspektyw.... wszyscy się pochowali i siedzą cicho... z tym powrotem na Traugutta to (ze względu na mój wiek i paru osób w podobnym) to bardziej taki sentyment powrót do czasów kiedy byliśmy piękni i młodzi u mnie tak jest trochę z muzyka ..najlepsza to ta która słuchałem mając lat 15-20-30... a dziś to gówno..tez podobał mi się klimat Traugutta ale to już się nie wróci..czasu nie cofniesz... tak samo jest z hasłem od A klasy do Ekstraklasy...niestety według mnie jest to w dzisiejszych czasach nierealne bez jednej ważnej rzeczy.. bez kasy.. życzę TLG wszystkiego naj naj ale problemy dopadną ich już w 4 lub 3 lidze i bez nawet na te ligi dobrej kasy dalej nie pociągną( przykłady są ... wieczysta ile goscio wpompowal kasy w ten klubik... myślę ze Lechia nawet nie powąchała takiej kasy...albo weszlo stanowskiego...mialo byc pieknie i pokazanie jak szybko ogarnie klub do ekstraklasy a powoli szkoda mu już chajsu i traci zapal...dlatego potrzeba w nas ognia zapału i szybkiego działania aby ratować to się da bo ten spadek może nas kosztować dużo więcej niż poprzedni.. pozdrawiam wszystkich...piszcie jak najwięcej bo nie mogę się odnaleźć a jak was czytam to jest lepiej. Z Biało -Zielonym pozdrowieniem
25 maja 2026, 17:37 / poniedziałek
Jak to dobrze że jest taki Urfer. Piłkarze mogą mówić że "dla Urfera grać nie będą". Wszystko jedno co zrobią, będzie na Urfera. Kibice mają kozła ofiarnego, na którym wyladować mogą frustracje. Sponsorzy mogą dzięki niemu kasę oszczędzić. Nawet jakiś Potępa sobie zasięgi na nim może robić.
25 maja 2026, 18:12 / poniedziałek
Ja tam bym swoich pieniędzy nie poświęcił Urferowi jakbym był jakimś milionerem. Toć to jakiś wałek. A tak naprawdę może on nie jest nawet właścicielem Lechii. Co do t29- owszem sentyment. Ale nikt nie zburzy bursztynka i miasto zawsze będzie dotować i nawet w 4 lidze byśmy tam kopali. Jasne że marzy się mistrz Polski itd. Ale wiecie co z brudnymi nogami nie ma co kłaść się do łóżka licząc że się pościel nie ubrudzi… dlatego póki nie zniknie Urfer nic z tego nie będzie - tzn będzie wegetacja i ledwo utrzymana 1 liga z gwiazdami typu Kalahur, nojgi i sezon. Nie chcę mi się wierzyć że nie ma kogoś kto kupiłby klub w takim mieście i perspektywa. Kwestia że jak wspomniałem może dalej Mandziara rozdaje karty i brak transparentności uniemożliwia komuś normalnemu nabycie klubu.
25 maja 2026, 19:06 / poniedziałek
d.g. Twój wpis z 15:33 - w punkt !!!
To sugerowałem przez cały sezon - piłkarze muszą czuć presję ze strony kibiców !
Nie będę się już rozwijał bo moje zdanie znacie, Ufer niech zwija ten cyrk i znika z Gdańska na zawsze a my Kibice nie głaszczmy po głowach tych najemników tylko zacznijmy wymagać zwycięstw, to jest Lechia Gdańsk a nie kurwa jakieś Zagłębia, Radomiaki, Korony i inne klubiki !!!
25 maja 2026, 19:46 / poniedziałek
zostało 61 dni do pierwszego meczu w 1 lidze...
25 maja 2026, 19:55 / poniedziałek
Jozin nie mam pewności co do twojego stwierdzenia, że nawet w 4 lidze Lechia będzie grała na bursztynku, bo miasto będzie to dotowało. Otóż znam przykład klubu całkiem niedaleko położonego od Gdańska (Zawisza Bydgoszcz). Po spadku z ekstraklasy dograli oni bodaj jeden sezon na zapleczu a po nim ich sławetny właściciel niejaki Radosław Osuch wyprzedał co się dało (piłkarzy) zajebał z klubu co było wartościowe (ich jedyny Puchar Polski) i spierdolił z kraju do Portugali wycofując drużynę z rozgrywek. Kibice Zawiszy mieli to szczęście, że byli (i chyba są nadal) posiadaczami Stowarzyszenia Piłkarskiego Zawisza (mają prawa do herbu klubowego). Problem polegał na tym, że musieli zaczynać tak jak my od A klasy a miasto Bydgoszcz nie zezwoliło im na granie na ich własnym stadionie i przez kilka sezonów grali na obiektach Gwiazdy Bydgoszcz, Budowlanych a nawet poza Bydgoszczą w niedalekich Potulicach. Także wcale nie był bym pewny tego grania na Baltic Arenie bez względu na klasę rozgrywkową.
25 maja 2026, 20:06 / poniedziałek
Nie ogarniam jazdy po Urferze. Z pewnością nie jest to właściciel idealny i wciąż podejrzewam, że ma pewien interes w spadku skutkiem 5 ujemnych punktów, ale przyglądając się faktom: przejął Lechię, której nikt nie chciał przejąć po Mandziarze. Jego ludzie od zera pozbierali drużynę, która o mały włos nie przystąpiłaby nawet do rozgrywek. Pojawili się piłkarze tacy jak Mena, Bobcek, Chłań, Żelizko oraz, niestety, Kapić. Nimi wywalczył awans szokując całą piłkarską Polskę, bo wszyscy wieszczyli nam długi pobyt w I lidze albo i niżej. W zeszłym sezonie, grając niemal tymi samymi zawodnikami obronił w Gdańsku Ekstraklasę, po wielu wzruszających spotkaniach, które będzie pamiętał każdy kibic, ja na pewno długo i moje dzieciaki też.
W tym coś nie zatrybiło pod koniec sezonu - albo ktoś podkupił nam piłkarzy i ci celowo nas spuścili albo coś poszło nie tak w negocjacjach przyszłych kontraktów, albo ktoś powiedział komuś o kilka słów za dużo i dorośli mężczyźni poobrażali się na siebie jak dzieci. Co do tego ma PU?
Jestem ogromnie ciekaw jego dalszych decyzji. Na razie pachnie mi opcją "wszyscy won", czyli pełna wymiana sztabu i nowy piłkarski zaciąg zaś w tle sądowy bój o odszkodowanie za spadek. Ze wszystkimi winnymi, z graczami włącznie. Wydaje mi się, że powinniśmy go wspierać a nie na niego srać, przynajmniej nie publicznie.
A redaktorka, który na głównej umieszcza artykuł typu, że Lechia jest niepoważnym klubem, wcześniej walił jakieś teksty o listach hańby Lechii czy kompromitujących komunikatach działaczy zalecam w kaftan, albo nie wiem, idź chłopie na bulwar, poderwij jakąś, a jak sam nie umiesz, to idź z kolegą, przedymaj, przejdzie ci.
25 maja 2026, 20:29 / poniedziałek
To dzięki Urferowi otrzymaliśmy -5 punktów nie wiem czy jest sens dalej pisać? Na chwilę wróciliśmy do ekstraklasy i znowu jesteśmy w pierwszej lidze. Może chciał dobrze, ale mu nie wyszło, jak w każdym klubie w którym był… Taki kurwa drugi Mandziara, on chciał dobrze a wszyscy mu kłody pod nogi rzucali… Kto będzie chciał grać u takiego właściciela? Czy znowu będą kontrakty z wysokiego c i potem sprawy w sądzie?
25 maja 2026, 20:44 / poniedziałek
Jeśli jeszcze do kogoś nie dotarło - problem minusowych punktów został zniwelowany już dawno temu. Zagadką do wyjaśnienia jest fakt dokonania dywersji od środka, przez dwóch (a może i więcej) kopaczy. Niemożliwym jest, żeby drużyna z takim potencjałem nie wygrała ani jednego meczu od 7 kolejek. I to pod rząd! A to stało się na naszych oczach. Każdy widział kto nagle przestał grać, przecież Ufer, Blackwell czy Carver nie grali na boisku. Powtarzam, to był akt dywersji piłkarzy.
25 maja 2026, 21:08 / poniedziałek
Bobcek nominowany do napastnika sezonu ale wygrał Czubak...trochę dziwne bo zdobył mniej bramek w dodatku Tomas miał lepsze statystyki.
25 maja 2026, 21:13 / poniedziałek
No i co z tego, że -5 pkt zostało zniwelowanych. -30 też zostałoby zniwelowanych. Rzecz w tym, że jakąś karę trzeba było dać klubowi za sprawy, których nie dopilnował. Czy te -5 pkt to właściwa kara? Ze sportowego punktu widzenia, starań o podnoszenie poziomu naszej ekstraklasy, chyba nie, bo dobrą drużynę sie wyp... a zostają gorsze a do Śląska i Wisły ( b. zasłużone firmy) być może dojdzie już całkiem losowo jakiś jeszcze bardziej egzotyczny klub. No ale tak sie stało i nie wiem, czemu nikt nie wałkuje opcji manewru Urfera, czyli procesowanie się o zniszczenie klubu ( wizerunku, straty sponsorów, strat z apanaży ekstraklasy , etc.) Czy to jest na dzisiaj opcja całkiem fantasy ?
25 maja 2026, 21:14 / poniedziałek
żałosne..
25 maja 2026, 21:16 / poniedziałek
chodzi o Bobcka...
25 maja 2026, 21:25 / poniedziałek
@11thcommand
Mam podobne zdanie. Pamięć kibica jest wyjątkowo krótka. Nagroda dla Czubaka a nie Bobcka to niesmaczny żart.
25 maja 2026, 21:44 / poniedziałek
pieprzoni hipokryci. Nie pasowało im wspominać o Lechii..
25 maja 2026, 21:46 / poniedziałek
Tym razem dostaliśmy z liścia od C+
25 maja 2026, 21:49 / poniedziałek
Urfer musi odejść, klub stracił na wiarygodności, zaufaniu społecznym, nabyciu sponsorów, można by mnożyć. Co z tego, ze "uratowal" nas w 1 lidze, jak później nie zrobił nic, aby utrzymać Lechie w ekstraklasie. Żadnych transferów w zime, problemy finansowe. Przypomnę, ze licencja otrzymana na pożyczce w ekstraklasie.
Z takimi ludźmi Lechia nigdy nie bedzie wielka piłkarsko. Jezeli mamy dalej ciągnąć ten wózek prowadzony do nicości, to lepiej zaczac od zera. Tu muszą przyjść ludzie, którzy beda chcieli osiagnac cos z klubem. Jak Podolski w Górniku, Krolewski w Wiśle, czy inni z Widzewa, Amici czy Jagi.
Nie ma żadnego bialo-zielonego światła w tunelu na lepszą przyszłość. Czas sie obudzić.
25 maja 2026, 22:06 / poniedziałek
Nie zrobił nic aby nas utrzymać w Ekstraklasie - nie zgodził się na podwyżki albo transfery Rodina i Kapica.
25 maja 2026, 22:12 / poniedziałek
Urfer jeśli chce się uwiarygodnić to powinien zrobić audyt klubu i upublicznić go dla kibiców (jak robią to co roku w Amice). Wszyscy powinniśmy poznać stan finansów Lechii jej zobowiązania i koszty (ogółem) wynagrodzeń zawodników, koszty kredytów. Wiadomo klub obecnie jest własnością funduszu ale to kibice są jego płatnikami (nawet jeśli nie bezpośrednio to pośrednio przez sponsorów) i bez kibiców nie będzie sponsorów i nic tu Urfer nie zrobi. A może już czas przedstawić osoby które stoją za tym funduszem.
Uważam, że po czasach Mandziary byliśmy blisko tego by nawet nie wystartować w I lidze. Urfer ze swoimi ludźmi zebrał naprawdę kilku dobrych zawodników i w rok awansował. Potem John Carver z zawodnikami i sztabem zdołał uratować ekstraklasę.
Bardziej niż spadek martwi brak sponsorów i rozwoju klubu w tym aspekcie.
Teraz jestem ciekaw co będzie po spadku.
Mnie naprawdę zadziwiała postawa zawodników w ostatnich meczach. A zwłaszcza w tym ostatnim. Wychodzimy na ostatni decydujący mecz sezonu jak na sparing w I połowie. Dopiero w II połowie zaczynamy grać na maxa i pomimo, że do przerwy przegrywamy 2:0 mamy w ciągu 45 min tyle sytuacji, że jesteśmy nawet w stanie wygrać ten mecz. Dlaczego tak nie graliśmy od I połowy ? Z Legią to samo. Wszyscy zawodnicy chcieli spaść ? A w II połowie nagle niektórzy walczyli ? w I nie mogli przynajmniej niektórzy walczyć ?
I na koniec coś pozytywnego za Mandziary jak spadaliśmy nie mieliśmy żadnego wartościowego zawodnika do sprzedaży i mega duże kontrakty do płacenia dla podstarzałych zawodników. Teraz mamy przynajmniej 3 zawodników do sprzedania za spore pieniądze a koszty utrzymania drużyny 50% tego co wtedy. Problemem jest brak stabilnego sponsora jak Energa, brak szkolenia.
Sam jestem ciekaw co dalej zrobi Urfer. Tylko niech już przestaną gadać o tych -5 pkt. Chcemy się Sądzić nasze prawo ale przestańmy teraz to nagłaśniać bo już jest za późno aby robić z tego aferę. Na to był czas dużo wcześniej.
25 maja 2026, 22:26 / poniedziałek
Lille - jakie procesowanie. Toć oni nawet nie potrafili wyliczyć na którym miejscu by byli jakby mieli plus 5 oczek. Sprawa przed sądem ? Nie znam się na prawie ale w lozanie czy gdzie tam ten sportowy trybunał jest temat pozamiatany. Oni nawet w terminie nie odwołali się. I to świadczy jak to jest zarządzane,
25 maja 2026, 22:47 / poniedziałek
Ciekaw jestem czy właściciele klubów w ekstraklasie mając możliwość kupienia za 1 mln euro Czubaka i za 1 mln euro Bobcka wybrali by Czubaka ?.
Statystyki:
Bobcek 20 bramek + 6 asyst = 26
Czubak 18 bramek + 3 asysty = 21
Ishak 16 bramek + 5 asyst = 21
Brunes 16 bramek + 0 asyst = 16
Pululu 15 bramek + 5 asyst = 20
Najwięcej goli i najwięcej asyst, najlepiej pressujący spośród napastników NIE WYSTARCZĄ ABY WYGRAĆ TAKI "POWAŻNY" PLEBISCYT.
25 maja 2026, 22:53 / poniedziałek
Jest jeszcze statystyka niewykorzystanych okazaji a tam Bobcek jest mistrzem 28 :) Czubak 12
26 maja 2026, 00:08 / wtorek
Spadek. Ujemne punkty. Spadek. Deja vu.
Do kilku spraw się odniosę, jeżeli się gdzieś mylę proszę poprawić.
Co do T29 a Letnica. Jest taka kwestia jak koszt meczu i warto sobie zobaczyć jaki jest koszt jednego meczu na bursztynku i czy w 1 lidze w ogóle można wyjść przynajmniej na zero na domowych meczach. Moja teza. Nie można. Czy T29 w ogóle realne? Wątpię, głównie koszt dostosowania stadionu, poza tym to też przecież obiekt miejski a miasto nie pozwoli uciec z Letnicy by moloch stał pusty.
I teraz miasto. Cała dotacja miasta to tak naprawdę od lat wynajem stadionu. Czyli tak naprawdę jakby Lechii nie było w ogóle to miasto nie tylko by nic nie oszczędziło finansowo to jeszcze by straciło siano na lożach, bo bez meczy stałyby puste. Także wsparcie miasta dla Lechii NIE ISTNIEJE (jeżeli się mylę proszę skorygować), nie tylko nie pomaga co klub ma z kilkudziesięciu loży na stadionie do dyspozycji??? Zgadnijcie ile loży ma główny użytkownik stadionu? Bo w to trudno uwierzyć. Fajnie się foty robi w szalikach, ale tej realne pomocy nie ma, to jest wyzysk kosztem klubu.
Jadąc dalej z tematem. To jeżeli w ekstraklasie budżet nie spinał się o ponad 20% mimo kasy z Cplus itp, to o czym mowa w pierwszej lidze? Bez wsparcia miasta i przede wszystkim sponsorów to jest jedno wielkie dokładanie. I teraz coś o co się boje nawet zapytać. Kto poza Carverem miał klauzule, że kontrakt rozwiązany po spadku? Kapic? Rodin? Bez jaj, że Mena, Bobcek czy Żelazko? Stąd oświadczenie, że nie spadliśmy? Kompletnie nie wiem co będzie dalej i tak kolejny rok z rzędu. Każdy ma już tego po dziurki. I to jest dla mnie największy głaz do ogródka Urfera, nie potrafi zupełnie przedstawić jakiejkolwiek wizji co ma być dalej. Jedna wielka prowizorka, stąd nie trudno mi sobie wyobrazić że przedłużając kontrakty był wpisany aneks o relegacji, bo skoro nikt się w klubie ze spadkiem nie liczył to czemu nie??? I co nagle się okazało, że kilku piłkarzom się ten spadek opłacał i "dokonali" niemożliwego??? Chciałbym jasną informacje kto ma ważny kontrakt na kolejny rok, a czyje kontrakty zostały anulowane jak Carvera po spadku?
26 maja 2026, 00:15 / wtorek
Jozin w zakresie odwołania od tych nieszczęsnych -5 pkt.
To nie jest takie proste jak próbuje wmówić ludziom PZPN. Ja żadnych dokumentów w tym sporze nie widziałem ale z wypowiedzi obu stron wynika, że to wygląda mniej więcej tak.
PZPN uważa, że spory między nim a klubami mogą rozstrzygać tylko sądy sportowe (polubowne) a Lechia, że mamy prawo do Sądu powszechnego. PZPN chciał WYMUSIĆ na Lechii aby ta zrezygnowała na zawsze z takiej możliwości i uznała, że jedynym sądem jest ten sportowy. PATOLOGIA przez duże P. Lechia poszła do normalnego Sadu i sprawę przegrała w zakresie -5 pkt ale PZPN przegrał ją w zakresie prawa do korzystania z takiego Sądu (chciał aby Sąd powszechny nie rozpatrywał tej sprawy a ten uznał, że to Lechia ma rację i może się odwołać do takiego Sądu a nie tylko do sądu sportowego jak chciał PZPN). I to się leśnym dziadkom z PZPN BARDZO ALE TO BARDZO NIE SPODOBAŁO bo oznacza, że Kluby będą mogły się odwoływać do takich Sądów a nie być na łasce PZPN-u i sądu sportowego. Ten spór stał się o wiele istotniejszy niż się wydaje. Dla PZPN nie jest problem te -5 pkt a prawo klubów do tego by nie były pod ich butem. Lechia zgodnie z duchem wolnego miasta (sądzę, że bardziej przypadkowo niż celowo) nie pozwoliła sobie wejść na głowę i stała się wrogiem bo udowodniła, że można się odwołać do sadu powszechnego. Co nie znaczy, że te -5 pkt odzyska, Sąd powszechny też może orzec, że kara była adekwatna do przewinienia, może ją uchylić, zmniejszyć a może powiększyć. Ale jeśli Lechia odwołała się w terminie do Sądu Najwyższego to spór wbrew temu co twierdzi PZPN wcale nie jest zakończony (i raczej szybko nie będzie). W zakresie odwołania do sądu sportowego w Lozannie jak słychać podobno termin do odwołania już dawno się skończył. Ale tu też nie musi być tak prosto. Może się okazać, że są jakieś przesłanki do przywrócenia terminu (teoretycznie). Generalnie nie ma co liczyć na to, że w najbliższym czasie ktoś odda Lechii te punkty i zostaniemy w lidze ale ważne aby nie ugiąć się pod naciskiem PZPN i nie godzić się na jego próbę WYMUSZENIA uznania tylko sądów sportowych. Lechia dziś walczy o te -5 pkt ale jak się też okazało walczyła też dla dobra wszystkich innych klubów, które najwyraźniej kompletnie tego nie rozumieją. Oczywiście może być tak, że ten spór przegramy z kretesem w zakresie tych -5 pkt ale to czas pokaże.
26 maja 2026, 06:56 / wtorek
Ja tylko wspomnę, że do meczu z Wisłą Płock zobywaliśmy średnio 1,37 punktu na mecz, potem juz 0,14. Jest to niewytłumaczalne. Nie ma żadnego logicznego uzasadnienia. Wydarzyło sie tu cos odbiegającego od norm.
26 maja 2026, 07:04 / wtorek
Nie 1,32 bo uwzględniłeś punkty ujemne. Właściwy współczynnik to 1,56.
26 maja 2026, 07:23 / wtorek
Zgadza się. Czyli jeszcze większa różnica. Niepojęte.