Ekstraklasa 2025-2026
strona 9/10
26 maja 2026, 08:20 / wtorek
Witam wszystkich
Nie wiem czy to dobry wątek ale...
Ciekawy artykuł na temat sądowych batalii w sądach powszechnych i wątek naszej Lechii. Warto przeczytać
odnośnik
26 maja 2026, 08:26 / wtorek
Co prawda zupełnie inne postępowanie, ale też w przedmiocie odwołań klubów do sądów powszechnych - przypomnieć na należy aferę barażową Szczakowianki, która odwoływała się, poza słuszną karną degradacją, od kary ujemnych punktów w kolejnym sezonie, faktycznie skończyło się dla nich kolejnymi spadkami i ostatecznym upadku klubu. W postępowaniu o odszkodowanie występował już syndyk masy upadłościowej Szczakowianki, skończyło się po 5 latach odrzuceniem w całości roszczeń wobec pzpn. To tak w kwestii po-wolnych sądów i betonu pzpnowskiego.
26 maja 2026, 09:10 / wtorek
Bardzo dobry artykuł i podkreślający faktyczną przyczynę spadku - deficyt odebranych punktów. I bardzo dobre odesłanie do wyroku Dyskusja, dlaczego mecz jest przegrany, czy ktoś się podłożył, czy nie - jest trudna do ustalenia, natomiast odpowiedź na pytanie, czy gdyby drużynie nie odebrano punktów to by się utrzymała jest śmiesznie prosta.
I bardzo dobre odwołanie do wyroku TSUE podkreślającego konieczność kontroli sądów powszechnych nad działalnością arbitraży wewnętrznych PZPN. Tutaj nie orzeka się tylko o kopaniu piłki, tylko często o wielkich pieniądzach i wpływach i musi to być pod obiektywną kontrolą i zgodnie z zasadą, że nikt nie może być sędzią we własnej sprawie.
I to nie Urfer odjął nam punkty, tylko zgraja leśnych dziadków. Mieli do wyboru - na ile się orientuję - szereg różnych kar, od sportowych po finansowe. Mogli odjąć nam punkt, dwa, pięć, 20. Mogli dać w zawieszeniu, wystąpić z naganą etc.
Dali jak dali a w tym życiu i na tym świecie za wybory i decyzje się płaci. Tak się akurat złożyło, że minus 2 punkty by nie decydowały, ale minus 5 już tak. Peszek dla Lechii i peszek dla PZPN-u.
Obwinianie PU o marazm w klubie czy popsucie stosunków z niektórymi piłkarzami jest być może uzasadnione, ale z drugiej strony niczym nie może być uzasadniona postawa kolesi, którzy ponieważ nie dostali lepszego kontraktu albo nie pozwolono im odejść do innego klubu to przeprowadzili dywersję na boisku. To dla tych ludzi powinien być bezapelacyjny koniec karier. Pan piłkarz ma słuchać swojego prezesa i zachowywać się zgodnie z kontraktem, nie na odwrót.
Sorry Panowie, ale dalej nie widzę powodów, dlaczego kibicowska brać nie miałaby stać przy Urferze. Przygotowujmy się do I ligi (bo klubiki z Ekstraklasy i tak zwyczajnie odmówią gry w Gdańsku, jak to było kiedyś za Lechii - Olimpii), a walka sądowa o grubą kasę niech trwa w tle.
p.s.
Tomas - dla mnie jesteś najlepszym napastnikiem ligi i to jest rzecz oczywista. Frajerzy, którzy odebrali ci wyróżnienie mogą się cmoknąć. Ja pamiętam, jak podawałeś do Cirkovicia, choć mogłeś strzelać sam. Prawdziwy piłkarz, nie jakiś kombinator - leśny dziad, co w szafie ma jeszcze portret Jaruzelskiego.
Dobrego dnia Szanownym.
26 maja 2026, 12:27 / wtorek
To jak potraktowali Tomasa to czyste skurwysyństwo. Symboliczny Złoty But odebrał gdzieś na zapleczu studia. Kurwa nie mogli 3 minut poświęcić na oficjalnej gali dla najlepszego strzelca? Napastnika też...tam musi być niezły wkurw na nas...czyżby sprawa punktów już nie była taka oczywista dla PZPN?
26 maja 2026, 12:35 / wtorek
Jakąś nagrodę fair play powinni Kapicowi przyznać. Zachował się fair w stosunku do Cracovii, obiecał żeby nie martwili się o utrzymanie bo spuści Lechię i zamelduje się u nich na przyszły sezon i słowa dotrzymał.
26 maja 2026, 13:22 / wtorek
Kapić ma ważny kontrakt do 30.06.2027. Nie widzę powodu, aby klub szedł mu na rękę i rozwiązywał kontrakt przed czasem. Chyba że ktoś wyłoży za niego naprawdę duże pieniądze. Jeśli nie, ma grać w I lidze i pomóc Lechii w awansie. A jak nie będzie chciał grać, niech siedzi rok na ławce. Nie widzę powodu, aby architekci spadku, którzy mają ważne kontrakty, odchodzili sobie, bo takie mają widzimisię. Niech teraz zapierdalą w I lidze.
26 maja 2026, 13:25 / wtorek
Jeśli Urfer zrobi inaczej, pójdzie na rękę sabotażystom i nieudacznikom, którzy zagrali przeciwko niemu, jego biznesowi. Nie powinni być w żaden sposób nagradzani.
26 maja 2026, 13:57 / wtorek
Kontrakt można mieć ważny do któregoś tam. Ważne są klauzule, np. jeżeli spadamy do niższej ligi to my spadamy z klubu. Ka-pič już to zrobił.
26 maja 2026, 14:00 / wtorek
Co do Gali Ekstraklasy... Jak zobaczyłem dziś ten wynik, tzn.wybór tak zwanego najlepszego napastnika sezonu, to musiałem jeszcze raz sprawdzić. Co, serio? I naprawdę nie chodzi mi o Czubaka ( który notabene był przeze mnie widziany już dwa razy w Forum). Wręczali gdzieś faktycznie w kuluarach?
Co za tępe chuje. Coś ich boli na pewno.
26 maja 2026, 14:36 / wtorek
Wy naprawdę myślicie że Rodin i Kapic odstawili taki numer bez twardych klauzul? Rombis bodajże napisał, że Kapic na mecz przyjechał prywatnie samochodem. Pewnie wyskoczył sobie pograć w przerwie oglądania nieruchomości w Krakowie.
28 maja 2026, 19:04 / czwartek
Na oficjalnej stronie Urfer przedstawia swoją perspektywę w sporze z PZPN:
odnośnikJeszcze będzie się działo.
28 maja 2026, 19:48 / czwartek
Uważam, że Urfer zdecydowanie za późno się otwiera i wykłada kawe na ławę. Srodowisko i kibice zostali już wystarczająco zmanipulowani i nawet jakby urfer wygrał i wpakował w klub kolosalne środki to i tak woleliby zaczynać od 4 ligi.. otóż nie ma czegos takiego jak start od nowa i czysta karta. W pewnym momencie doszlibysmy do tego samego miejsca a stracili wiele lat życia i emocji. Więc jedyna droga jaką mamy to jebać pzpn i walczyć o swoje.
28 maja 2026, 20:00 / czwartek
Kluczową kwestię poruszyłeś, dlaczego dopiero teraz. Cała machina medialna była uruchomiona by walić w Urfera i Lechię jak w bęben że debile i nie mają żadnych a praw minusy słuszne. I teraz widzę na Facebooku że ludzie mieniący się kibicami Lechii zostali stronnikami PZPN, nieważne że tak naprawdę kwestia tych ujemnych punktów nie została rozstrzygnięta. I jakoś łatwo mi uwierzyć, że naciski na utrzymanie tej kary za wszelką cenę szły z każdej strony kraju z naciskiem na tę centralną. Ale jestem ciekaw bardzo reakcji PZPN i weszło które Lechii totalnie nie trawi, bo ten komunikat mocno przeczy dotychczasowej medialno Pzpnowskiej narracji, albo Urfer kłamie albo mają kłopot. Potrafię sobie wyobrazic że to PZPN jednak kłamie, a usłużny pismacy te kłamstwa legitymizują za wszelką cenę. 3 artykuły i dwa filmiki jednego dnia to przypadek??? Wątpię, ale swoje osiągneli jak widać po durnych komentarzach
28 maja 2026, 20:28 / czwartek
Po oświadczeniu Urfera można stwierdzić, że lata płyną a w PZPN nic się nie zmienia.
Kolesie byli i są. W związku zawsze byli ludzie z nadania klubów i zawsze walczyli o dobro dla tych klubów.
Ciekawe czy przed nowym sezonem mająca ogromną dziurę budżetową Legia też dostanie jakieś ujemne pkt (to jest oczywiście pytanie retoryczne). Pewnie w Legii wpiszą w przychodach, że mogą sprzedać Rajovicia za 10 mln euro a odpowiedni działacze w związku się z tym zgodzą.
W tej lidze są bowiem równi i równiejsi.
28 maja 2026, 20:30 / czwartek
Ja nawet jestem pewien, że PZPN to nie jest wiarygodna organizacja. Czy bardziej niż nasz prezio? Bardzo możliwe że tak...
28 maja 2026, 20:31 / czwartek
Co do oświadczenia dobrze, że coś takiego się pojawiło. Oczywiście nie można tego przyjmować jako jedyną prawdę bo druga strona ma swoją prawdę ale to, że od początku przyjścia Urfera jest na niego nagonka to widać gołym okiem. Wystarczy posłuchać programów piłkarskich na youtube i widać jak "dziennikarze" nie przedstawiają żadnych dowodów, nie starają się dojść prawny tylko jak jeden mąż klepią te same ogólniki. Czy ktoś z was usłyszał w takim programie, że Urfer wygrał z Jadczakiem. A ile było gadania o tych jego powiązaniach (oczywiście bez żadnych konkretów).
28 maja 2026, 20:33 / czwartek
Szkoda ze nie dodał tych maili wraz z datami. Bo tak to i tak nie mamy pewności czy one faktycznie istnieją.
Druga sprawa kto Urferowi doradza, skoro on nie kuma decyzji PZPN to czy ktoś mu to chociaż próbował wytłumaczyć?
Ogólnie burdelu ciag dalszy
28 maja 2026, 20:55 / czwartek
Z tego co wiem i widzę to on kompletnie nie ogrania polskich realiów i o ile to że długo bagatelizował Jadczaka wysrywy, bo mu się wydawało: ale jak przez bzdury jakiegoś pismaka uwalą mu klub i sponsorów? Tak teraz widzi chyba że u nas prawo też mają ambicje kształtować pseudo dziennikarze, wpływy i układy i co gorsza robią to.Szkoda że tak późno bo mleko rozlane, ale niech PZPN je sprząta. Czekam na załączenie maili z PZPN.
A to weszło się zrobiło piłkarskim TVN-em, zero obiektywizmu, zero
28 maja 2026, 21:46 / czwartek
Edwin - powiem szczerze, że zawsze z ogromną uwagą czytam Twoje wpisy, Jesteś kibicem którego bardzo szanuję i niejednokrotnie zmusiłeś mnie do refleksji.
Mam świadomość jak ważna jest dla Ciebie Lechia ale wcale nie dziwię się kibicom którzy odwrócili się od Ufera.
Na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie napisać nic dobrego o naszym właścicielu, przykro mi z tego powodu ale przez 3 lata rządów Ufera cały czas borykamy się z problemami oraz różnego rodzaju mniejszymi bądź większymi aferami. Szczerze to człowiek by chciał aby to wszystko jakoś się ułożyło - aby oddali nam te 5 pkt co oznaczałoby utrzymanie ale musimy być ze sobą szczerzy - szanse są nikłe. Klub jest prowadzony w sposób pokrętny a sam fakt, że drużyna zapomniała pod koniec sezonu jak gra się w piłkę podpowiada mi, że tak naprawdę nie wiemy wszystkiego co się działo w naszej Lechii.
Pozdrawiam serdecznie.
28 maja 2026, 21:48 / czwartek
On go nie bagatelizował, bardzo niedługo po tym jak się pojawił ten artykuł to go pozwał, a że u nas w kraju ciągną się tyle ile ciągną, to jakoś dopiero w zeszłym miesiącu był wyrok, Urfer nie ugrał żadnej kasy, ale Jadczak miał przeprosić i takie przeprosiny miały się też pojawić na tej jego stronie. Ale oczywiście wyrok nieprawomocny, więc się odwołali i nadal czekamy na rozstrzygnięcie
28 maja 2026, 22:13 / czwartek
@ciasteczko88 podzękował za dobre słowo
A do meritum, też się nie dziwię ludziom, że mają dość Urfera i Lechii pod jego rządami. Tylko tak naprawdę dlaczego aż tak mają dość? Czy trochę nie dlatego że na każdym kroku i wszędzie napierdzielają jaki z niego przewalacz, krętacz i oszust? A czy tak jest naprawdę? No właśnie to jest dobre pytanie. I ja na nie nie posiadam jednoznacznej odpowiedzi. Mogę Ci i Wam powiedzieć tyle, że mamy grupę z tego biznesu na której są ludzie z klubu z kontaktem z Urferem i na tej grupie wprost napisałem ,że to paranoja, że jest spadek z ligi, że walą w Lechię z każdej strony, a właściciel zapadł się pod ziemię, że każdy jeden kibic ma prawo wiedzieć co dalej i jaki jest dalszy plan działania, jak się ma sprawa z minusami i z kontraktami piłkarzy, kto zostaje, kto odchodzi, jaka diagnoza tego co się stało, albo wprost czy kapic z Rodinem ustawiali mecze?. Dodatkowo sam uzależniam dalszy byt w tym klubie od planu co dalej, bo to o Lechię chodzi i nie zamierzam swoją obecnością uwiarygadniać Urfera, jeżeli uznam że działa na szkodę Lechii. A czy działa? Jest na pewno w dużej części odpowiedzialny za to co się stało, kto jak nie on powinien reagować widząc co się dzieje i w którą stronę to zmierza. Nic nie zrobił, czekał że się samo jakoś załatwi i się jakoś nie załatwiło. Natomiast dwie sprawy, najpierw jaki ma plan a druga jak ten plan będzie nie akceptowalny to kto za niego? Na razie sam czekam na rozwój wydarzeń, ale tak cieszy mnie to że przestał chować głowę w piasek bo dla mnie to oświadczenie jest naprawdę ciekawe i zmieniające optykę sporu z PZPN. No i sporo osób widzę cieszy walenie w Urfera nawet na ślepo i bez zastanowienia zapominając że jest to obecnie walenie też w Lechię. Bo tak szczerze to wymieńcie tę listę oszustw jakich się dopuścił Urfer względem Lechii? Daleko mi do bronienia go, ale nie lubie takiego bezmyślnego powielania wypocin pseudo pismaków
28 maja 2026, 22:18 / czwartek
Sprawa ufera jest dla nas prawdopodobnie zamknięta-kutas zwolnił Leszka Matejaka .
Jeśli to prawda spalił za sobą ostatni most. Co Wy na to ?
28 maja 2026, 22:21 / czwartek
No i właśnie to Beksa dał świetny przykład, ten chłop (Urfer) nie ogrania polskich realiów za grosz. Jeżeli to prawda to kretynski strzał we własną stopę, kolejny z resztą.
28 maja 2026, 22:26 / czwartek
Wieczysta właśnie awansowała do finału baraży. Ktoś pisał, że nie ma takiej możliwości ale może finalnie w tym roku z ekstraklasy spadną tylko 2 zespoły ?
28 maja 2026, 22:36 / czwartek
Kurwa albo wieczysta albo głogów w ekstraklasie… co za dramat…. Ale co do oświadczenia - ja zwróciłem uwagę na info o nie spinaniu się kasy w przypadku spadku. Oni wierzą że się utrzymali ? Bo to że nam nikt nie da żadnych 5 pkt plus utrzymania kosztem wieczystej itd to jestem pewny. Ale w przypadku 1 ligi Urfer sam pisze że będzie pizda. Tak ja to rozumuje
28 maja 2026, 23:05 / czwartek
Naprawdę wierzycie, że oddadzą nam te 5 punktów? Albo, że wieczysta się wycofa i my zostaniemy? Możecie mnie jebać, ale Urfer to drugi Mandziara. Kłamie i wiecznie kombinuje. Nie staje po stronie pzpn bo to kurwy i Lechia zawsze ich bolała, ale urfer to zwykły oszust. Nagle teraz wydał oświadczenie? Mógł kurwa to zrobić dwa miesiące temu… Gość zwalnia Leszka który żyje Lechią może bardziej od nas, ale dla części z Was to pewnie też jest ok. Gdzie się kurwa nie pojawił to zostawia spaloną ziemię. Ale ok wszystko to wina leśnych dziadków z pzpn. Tak się zastanawiam odnośnie Carvera, ma chłop zapis, że w przypadku spadku kontrakt może wygasnąć i chłop zaraz po spadku mówi, że odchodzi, myślę, że gdyby w klubie było normalnie to by powiedział, chuj trudno spadliśmy, ale chce zostać i awansować w nowym sezonie… jebiemy urfera w niecieczy a piłkarze biją brawo i wcale ich nie bronię bo grając na spadek zachowali się jak zwykłe szmaty choć nie wszyscy według mnie… urfer na moje zżera Lechię od środka, ale oczywiście mogę się mylić. Przepraszam jeśli kogoś uraziłem, ale od soboty nie mogę dojść do siebie… boli w chuj
28 maja 2026, 23:13 / czwartek
@BeKSa59 jezeli z Lesiem to prawda to jedyny powód zwolnienia jaki mi przychodzi do głowy to "Lesiu wiedział i nie powiedział" ...mam nadzieję że to tylko plotka...
28 maja 2026, 23:18 / czwartek
Przecież tu zaden sponsor nie przyjdzie, Energa zrezygnowała, nie ma akademii na poziomie, nie ma rezerw, nie zrobił transferów na zime, nie płacił na czas, nie zrobił nic, poza awansem z 1 ligi, zeby klub sie rozwijał. Liczył, ze pozyska sponsorowow, ale wszyscy wiemy, ze marketingowo i wizerunkowo jest pozamiatane. Jaka przyszlosc moze nam przynieść pozostanie Urfera w Lechii? Co moze sie zmienić na lepsze? Ja nie widze żadnej perspektywy. Ostatnie 7 meczów przegrane, ze wzgledu na wewnetrzne konflikty. Jak tu w ogole myslec pozytywnie z takim "wlascicielem"?
28 maja 2026, 23:32 / czwartek
@Def
1)optymistyczna-wyprzedaje tych najbardziej wartościowych, spora część tego siana się rozejdzie na spłatę funduszu i zasypanie dziury po spadku, ale z tego co zostanie tworzy ekipę na kolejny skok na eklase i szuka kolejnych Bobcków
2)realistyczna- wyprzedaż najlepszych, młoda drużyna po kosztach walka o utrzymanie i czekanie na kupca lub ch wie na co
3)utopijna- wygrana z PZPN i przywrócenie eklasy
4)życzeniowa- klon Dobrzyckiego odkupuje Lechię
5)mało prawdopodobna- ma tak dość że przystaje na groszowy odkup przez stosunkowo mało majętnego inwestora
28 maja 2026, 23:58 / czwartek
Edwin, ŁKS i Widzew teżsię sądziłyz PZPN i oba kluby dostały w czajnik.
Jesli naprawdę ktoś wierzy, że tutaj można wygrać na jego pozostaniu to w dłuższej perspektywie się po prostu myli.
29 maja 2026, 02:09 / piątek
Dokładnie Maroh. Z urferem nic nie osiągniemy. Tylko zmiana właściciela pomoże. A w sądzie to może sprawa być lata. I nie wierzcie w żadne oddanie punktów. Nie zapominajcie że to Urfer załatwił te punkty a nie PZPN. Każdy widział jak wyglądała formacja obronna i nie znając się na piłce trzeba było ściągać piłkarzy tam w zimie. Ale ten debil myślał że Kalahur i spółka są fajni bo jednak ofensywa strzela i niweluje nieudaczników w obrony. Dla mnie DEBIL I TYLE. A jak czytam że Kapic nic takiego nie mówił o odejściu, też chuj mu w dupe - mówił / nie mówił ale męczę odpuszczał i to widać. I czasami wyglądało to jakby w spółdzielni działał. Tego mu nie wybaczę i może ryczeć , srac, błagać
29 maja 2026, 06:40 / piątek
@Def
Pisanie, ze nie zrobił nic jest bardzo niesprawiedliwe. Uregulowane potężne dlugi, rozłożone i ustalone płatności pozostałych zobowiązań nabranych na gębę przez mandziare Lwiego przyjaciela. Wpompwane na start prawie 6 mln euro żeby klub w ogóle nie zniknął z mapy. Ściągnięcie klasowego sztabu jak na Polskie realia, Ściągnięcie piłkarzy za gotówkę! Którzy do afery zonda rozpalali nadzieje na puchary u wielu! Przypominam jeszcze o drogim transferze Fernandeza który niestety doznał urazu... to był potężny i drogi ruch i to w 1 lidze! Więc ja nie watpie, że checi były! Polskie i Gdańskie realia okazały się bardzo brutalne a splot nieszczęśliwych zdarzeń niczym scenariusz z filmu. Wiec rozliczajmy bo trzeba, nalezy patrzeć na ręce ale do cholery bądźmy obiektywni. Żeby nie bylo, że bronie urfera to dodam z negatywow, ze facet jest szara eminencja i kretaczem bez dwoch zdań, zbagatelizowal pzpn, mandziare ba nawet lwy. Choć jezeli cos jest projektrm długofalowym to nie nalezy wyciągać wniosków zaraz po starcie... starcie który był IMPONUJĄCY!
29 maja 2026, 08:03 / piątek
Masz rację, mialem na mysli- poza awansem z 1 ligi, czyt. - w tym zawiera sie pozytywny aspekt jego działalności i początków, rzeczy, ktore wymieniłeś. Zgadza sie, ze jedynie start mial dobry. Następnie w ekstraklasie juz nie bylo perspektyw i nie bedzie. Patrząc na projekt długofalowo- nikt nie pomoże Urferowi zbudować Wielkiej Lechii na mapie piłkarskiej Polski. Wizerunek jest zbyt spalony i marketingowo klub wyglada slabo. Pismaki nam nie pomagają i jestesmy jechani wzdłuż i wszerz Polski. Mi chodzi o przyszłość z nim na sterach, nie ujmuje, ze początkowo pomógł i chcial dobrze.
29 maja 2026, 08:20 / piątek
Otóż to. Wszyscy nagle zapomnieli, jak Urfer poskładał do kupy zupełnie rozbity i zadłużony klub oraz grupą piłkarzy znikąd wywalczył awans i to z pierwszego miejsca we wcale niełatwej lidze. Przecież np. Bobcek to od początku do końca jego kreacja.
Jak dla mnie oświadczenie klubu z 28 maja ma wieloraki wydźwięk.
- Urfer nigdzie się nie wybiera a zaangażowanie w Lechię uważa za długofalowe i perspektywiczne;
- spadek nie oznacza bankructwa w sensie faktycznym, tylko obniżenie wartości rynkowej zawodników, zatem facto majątku klubu. Co więcej, przecież pod wartość piłkarzy można brać pożyczki pozwalające finansować działalność klubu, np. od jakichś tam dubajskich szejków. Jeśli spada wartość zabezpieczenia, pożyczki stają się droższe albo natychmiast wymagalne. Za te straty odpowiadać będą leśne dziadki. Można mówić, że Lechia grała źle albo ktoś nam podpłacił piłkarzy i dlatego spadliśmy, ale matematyka krzyczy, że gdyby nie 5 ujemnych punktów, to bylibyśmy w Ekstraklasie;
- chronologia opisana przez PU mi osobiście się klei, czyli: leśne dziadki oferują zgodę na CAS zgodnie z zaleceniem UEFA w zamian za wycofanie skargi z Sądu Najwyższego (pismo z 24 kwietnia), Lechia się na to od razu zgadza (pismo wychodzi dzień po piśmie z PZPN, co oznacza zaangażowanie klubu), po czym zapada cisza a następnie skutkiem interwencji żydzewiaków, sraczkowiaków i kogo tam jeszcze kto śpi na kasie a boi się spadku PZPN odrzuca 8 maja możliwość odwołania do CAS. Jedyne co jest dla mnie niejasne to czy Lechia cofnęła skargę do SN przez te dwa tygodnie - oby nie.
Podsumowując, zasadniczym błędem jest ufać w jakiekolwiek ustalenia z PZPN-em, jest to państwo w państwie, skorumpowane do kości. Nieprzypadkowo "jebać PZPN" niesie się po trybunach na prawie każdym meczu. Jeszcze raz powtarzam, że w obecnych warunkach pownniśmy stać przy Urferze a nie podgryzać go. Odejście PU oznacza pustkę a lepsza jest pewność - chociażby taka sobie - niż kompletna niepewność.
29 maja 2026, 10:11 / piątek
Ludzie, przecież to pismo jest klasycznym zagraniem Urfera na odwrócenie uwagi.
29 maja 2026, 10:20 / piątek
Niestety dopóki nie będzie większościowego właściciela stąd, że Gdańska, z biało - zieloną krwią, chuj z tego wyjdzie.
Zawsze biznes będzie się przedkładał nad pasję, tradycję i klub w sercu bez genu Lechii w DNA.
Częstochowa, Poznań, Kraków itd są tego przykładem.
Urfer opierdolił jeden klub kosztem drugiego, za moment gdy nadarzy się okazja zrobi to samo.
29 maja 2026, 10:29 / piątek
Zrobił dużo dobrego, zdecydowanie najwięcej z trzech ostatnich właścicieli. Nie tylko awans. Przede wszystkim dostał klub w agonalnym stanie, w znacznie gorszym niż jest teraz po spadku nawet.
Mimo nasłania na niego Jadczaka, fiaska ze sponsorami, ograniczonych finansów stworzył mocną całkiem ekipę grającą naprawdę dobrą piłkę. I gdyby tak to przedstawiali w mediach byliby i sponsorzy i nie byłoby by minusowych punktów ani spadku.
Z resztą na samą karę za pożyczenie od ekstraklasy kwoty kilkuset tysięcy złotych należy spojrzeć. Taka Cracovia została tak samo ukarana za korupcję. Gdzie tu sprawiedliwość? Z jakiej racji Lechią jest traktowana zupełnie na innych, gorszych zasadach niż reszta ligi? Czy nie bardziej patologiczne są zasady funkcjonowania klubów których wszelkie długi każdorazowo zasypują miasta (a jest ich sporo) czy to wina Urfera że w Gdańsku mają wywalone do tego stopnia, że nie mogli takich groszy nie tyle dać co pożyczyć? I wreszcie kara de facto oznacza stratę kilkudziesięciu milonów złotych złotych z tytułu spadku i jeżeli ktoś mówi że jest adekwatna do przewinienia to ma siano w głowie. Nie jest. Natomiast co do przyszłości Urfera w Lechii nie będę zajmować obecnie stanowiska, bo wiem nadal jak on sam ją widzi(te oświadczenia są zbyt ogólnikowe), jednak poprawa i sposobu funkcjonowania klubu i jego płynności przez te trzy lata nastąpiła znaczna i gdyby to postępowało w kolejnych latach w tym samym tempie może byśmy doczekali względnej normalsci i może by i sponsorzy zaczęli się pojawiać. Bardzo szkoda tego spadku, z wielu w tym powyższych powodów. Jest jak jest, nie mam zamiaru jechać po Urferze nie mając żadnej pewnej alternatywy, a ta alternatywa musi być lepsza od niego by miała sens
29 maja 2026, 10:39 / piątek
Ciekawe jak zareagują leśne dziadki na to otwarte pismo.
29 maja 2026, 10:50 / piątek
Wszystko jest lekko po czasie ... przywrócenie Lechii do gry w ekstraklasie wydaje mi się niemożliwe ...raczej czeka nas długa batalia prawnicza i ewentualne duże odszkodowanie jeżeli Lechia wygra to postepowanie na różnych frontach batalii sądowej i przed rożnymi trybunałami..
29 maja 2026, 12:28 / piątek
Jozin. Prezes niekoniecznie musi wiedzieć że Kalahur jest zajebisty. Możę ktoś (wszyscy?) w sztabie wmówili mu że jest i damy radę z tym składem ? Możę właśnie dlatego sztab kończy właśnie przygodę? Moze dlatego Blackwell biegnie na dół coś powiedzieć naszemu szeryfowi bo przestał ufać.? Największa bolączką Urfera jest to że niestety nie jest krezusem finansowym i nie ma az takich kontaktów by kogoś kasiastego ściągnąć. A lokalni biznesmeni ,związani z Lechią siedzą cicho od lat. Urfer wskrzesił " trupa" w 1lidze i mam nadzieję że zrobi to poraz drugi, bo na żadnego szejka już nie liczę.
29 maja 2026, 12:52 / piątek
Podobno wielce panujący zwolnił Leszka Matejaka (co ten pseudowłaściciel odp..la to mała bania).
29 maja 2026, 13:05 / piątek
Oby to był fejk, bo ludzi o biało-zielonych sercach coraz mniej.
29 maja 2026, 14:07 / piątek
Urfer 3 lata temu wskrzesił trupa, bo miał kilku graczy ze stajni Valmiery których tu przeniósł. Teraz takiego manewru już nie powtórzy.
29 maja 2026, 16:27 / piątek
Właśnie skale paranoi można zobaczyć na portalu na W., skoro ludzie się zaczynają budzić po oświadczeniu Urfera to wyciągnęli Bońka z tekstem w nagłówku "nikt Lechii nie zwróci pkt, strata czasu".
To jest cyrk, który jasno pokazuje jak funkcjonuje PZPN, Boniek i ten portal, ch że nie ma wyroku sądu ani Cas, oni już ustalili. Coraz mocniej trzymam kciuki za Urfera w tym starciu
29 maja 2026, 22:33 / piątek
Pamiętam że po ostatnim spadku - również były podobne emocje. Najpierw jebanie po każdym, później akceptacja , a następnie że będzie ok. Teraz jesteśmy na trzecim etapie, czyli że będzie ok. Urfer sprzeda bobcka, zbuduje team i będzie awans/ że wygra z PZPN. Chuj że wygra kasę jak i tak nie będzie zwrotu 5 pkt. Ja jestem pamiętliwy i nigdy kurwa nigdy !!!! nie zapomnę tym pizdom w naszych barwach jak olali 7 meczy!!!! I zrobili to przeciwko Urferowi. I to wg mnie klucz do tego że Urfer to pomyłka. Nikt nie chce pracować u oszusta i to jest klucz!
29 maja 2026, 22:51 / piątek
Jozin pełna zgoda, Urfer chuj ale piłkarze- nie naszym kosztem...
29 maja 2026, 23:30 / piątek
Bzdura kompletna. Piłkarzyki nie zrobiły na złość Urferowi tylko nam. Wszyscy wypierdalać. Na pewno nie mamy nikogo w obronie, nikogo. Żaden nie ma pojęcia o byciu obrońcą, ustawianiu się w konkretnych sytuacjach czy automatycznych zagraniach w konkretnych momentach. Co najgorsze nikt nie ma pojęcia o tym w naszej akademi.
30 maja 2026, 01:55 / sobota
Zrobiły na złość oczywiście że nam. Ale oni mają nas w dupie…. Te ich słówka o przywiązaniu do klubu itd. Nigdy w to nie wierzyłem i tyle. Ale oni mając nas w dupie mieli cel dojebac oszustowi i to zrobili. Ktoś tam napisał wyżej że może Urfer nie widział że ma zjebanych obrońców i dlatego wywalił sztab. Kurwa tu nie trzeba mieć licencji szkoleniowca aby widzieć że z tych dziadów nic nie będzie , tak samo jak z niektórych naszych starych gołębiarzy itd…
30 maja 2026, 14:37 / sobota
Aktualizacja tematu. Urfer nie kłamał, kłamał PZPN. Sprawa jest w CAS i oficjalnie bedzie rozpatrywana co pzpn próbował tuszować. Nakręcajmy się dalej nieprzychylnymi mediami zamiast chronić swoje gniazdo. Przykre to jest, że jak czytam komentarze to ludzie kibicujacy Lechii popierają pzpn... a na stadionie go jebią.
30 maja 2026, 16:41 / sobota
Ty za to napierdalasz w Lwy Północy w internecie,a na stadionie nie podejdziesz wyjaśnić nurtujących ciebie spraw.