Gdańsk: środa, 12 sierpnia 2026

Vladyslav Lupashko musi odejść

strona 1/2

1 lipca 2026, 18:48 / środa
Jedziemy Lechia Gdańsk
1 lipca 2026, 18:50 / środa
Ukraiński trener i zaraz zaciag pilkarzy Ukraińców i powrot do przeszłości. Co to bedzie z ta nasza Lechia...
1 lipca 2026, 19:05 / środa
Taki prezent dla nas z okazji zbliżającej się rocznicy krwawej niedzieli na Wołyniu?
Ciekawe ilu herojów do gry ze sobą przyciągnie? Trzeba być cicho bo mogą rezać Lachiw.
Jako klub przestajemy istnieć bez jakiejkolwiek tożsamości już nie tylko lokalnej ale i narodowej.
Ukraińska filia w Gdańsku...
1 lipca 2026, 19:06 / środa
Mimo wszystko Łupaszka brzmi dobrze
1 lipca 2026, 19:36 / środa
d.g. Tak mi internet odpowiedział o jego poglądach politycznych i historycznych. Vladyslav Lupashko nie wypowiada się publicznie na tematy polityczne ani historyczne, skupiając się wyłącznie na swojej pracy sportowej. W ukraińskich mediach oraz w jego wywiadach (np. dla popularnego kanału ТаТоТак& #1077;) brak jakichkolwiek wypowiedzi, deklaracji czy odniesień do postaci historycznych, takich jak Stepan Bandera czy Roman Szuchewycz.Najważniejsze fakty dotyczące trenera w tym kontekście:Neutralność publiczna: Jako profesjonalny trener, Lupashko unika tematów ideologicznych i politycznych. Jego publiczny wizerunek opiera się wyłącznie na kwestiach taktyki, rozwoju młodzieży i zarządzania zespołem.Kontekst klubowy: Fakt, że prowadził Karpaty Lwów (klub z zachodniej Ukrainy, gdzie odniesienia do tradycji narodowych bywają widoczne wśród kibiców), wynikał wyłącznie z kontraktu sportowego i propozycji od tamtejszych władz klubu, a nie z jego prywatnej ideologii czy zaangażowania politycznego.Brak kontrowersji: Wokół jego osoby nigdy nie odnotowano skandali o podłożu nacjonalistycznym, politycznym czy historycznym, co ułatwiło jego akceptację przez zagraniczne kluby i federacje sportowe.
1 lipca 2026, 19:38 / środa
Ale jak to się mówi, pożyjemy zobaczymy.
1 lipca 2026, 20:01 / środa
"Łupaszko nie chciał zmieniać swojego podejścia, przez co też zarzucano mu brak elastyczności. Dodatkowo brakowało u niego reakcji na wydarzenia w trakcie meczu – szczególnie brak zmian w dobrym momencie" - to przynajmniej będzie jakaś kontynuacja myśli szkoleniowej Carvera. Jeden rzeźbił a drugi będzie łupać.
1 lipca 2026, 20:42 / środa
Ja to widzę tak , w pierwszym meczu cały stadion krzyczy jebać UPA i banderę i jeśli on się dołączy i zacznie klaskać , myślę że można dać mu szansę .
1 lipca 2026, 22:34 / środa
Optymiści myślą, że będzie jakiś mecz w I lidze.... dla mnie to pozorne działania których celem jest zrobienie wrażenia, że klub istnieje, bo inaczej wartość tych co się chce sprzedać spadnie.
1 lipca 2026, 23:06 / środa
Strażnicy Pieczęci - gdzie jesteście mężowie opatrzności? Strażnicy moralności, obrońcy tradycji, mężowie zaufania...
1 lipca 2026, 23:20 / środa
Wygląda to wszystko karygodnie, ale jednak sądzę że w lidze wystartujemy czy Urfer się zawija czy nie.
Być może faktycznie zwija biznes i zostawi spaloną ziemie którą odda za groszową ofertę jakie dostaje, ale tak czy srak jakiś Brański się zjawi na moje, z resztą skoro jadczakowa pisze o zaległościach to może i nie jakiś wcale. Nie ma los litości nad Lechią
2 lipca 2026, 00:26 / czwartek
Raczej gorszy niż Carver nie będzie.
2 lipca 2026, 00:58 / czwartek
Macie w sobie odrobinę godności czy sprzedaliście duszę już dawno szmalowi?
Odpowiedź jest jasna.
Tylu bezkompromisowych Lechistów przygląda się z góry i gardzi...
Ten klub został sprzedany za garść srebrników...
Zaczynaliśmy od zera, a mimo to znalazły się osoby, które dla paru groszy wymieniły honor na złocisze.
Tego klubu już nic nie uratuje - żadne zbiórki, żadne obietnice.
Tylko debil da się drugi raz nabrać...
Lechia była w Polsce znana z tego, że była bezkompromisowa, pro wolnościowa i niepodległa.
Nic z tego nie zachowano. Sprzedano piękną kartę historii w imię interesów.
Przestaję bronić tych barw. Może kiedyś wróci stare...
2 lipca 2026, 04:28 / czwartek
TradycjaWiara-"Lechia była w Polsce znana z tego, że była bezkompromisowa, pro wolnościowa i niepodległa".Tak było,niestety Gdańsk tez jakby zmienił barwy.Przykre.
2 lipca 2026, 06:18 / czwartek
Dokładnie jak przedmówcy …. Patrząc co się dzieje w necie itd, jak ludzie reagują na to że spadliśmy, że spuścili nas piłkarze z ekstraklasy, że właściciel to porażka to zastanawiam się co kurwa z nimi wszystkimi ? Generalnie odnoszę wrażenie że nic złego się niedziele w ich mniemaniu, że zaraz przyjedzie wagon banderowców w wieku 16-20 lat i wygramy ligę i chuj ….a gdzie wszystko inne ? Gdzie plan, wizja, szkolenie młodzieży itd…. Mi ten spadek mocno otworzył oczy i nie dam sobie już pluć w ryj. Pierwoszyno raz od wielu lat mam wyjebane jaki trener jacy piłkarze itd… w chuju mam Urfera i jego zaciąg
2 lipca 2026, 10:13 / czwartek
Trener na papierze to ma mocniejsze CV i wyniki niż miał np Grabowski. Lekko mieć nie będzię.
2 lipca 2026, 11:20 / czwartek
Mnie osobiście to wkurwia, że wszędzie mamy banderowców, którzy nie szanują polskiej kultury i nas Polaków. To jest jakaś tragedia!
2 lipca 2026, 11:23 / czwartek
Ale składu takiego mieć nie będzie, a wiadomo, że bez mąki...
Z tym personalnym zestawieniem, co pozostanie na nowy sezon, to utrzymanie będzie sukcesem. Wątpliwe, aby Bobcek, Mena, Kapić czy Żelizko zagrali w I lidze ponownie.
2 lipca 2026, 12:47 / czwartek
Od dawna mówiłem, że ,,szoszonom" nie ufam tak samo jak ,,ruskim" i ,,szkopom" i żadne pakty i porozumienia nic tu nie zmienią. Jak Żełeński klepał Dudę po plecach ze swoim fałszywym uśmieszkiem to mówiłem do żony, że szybciej niż później wypnie dupę na Polaków, jak zobaczy, że już nas nie potrzebuje, wyszło na moje, afera zbożowa to było preludium do odwracania się od Polski, ale Panowie pamiętajmy, że polityka to bagno i w większości bawią się w nią nieetyczni, zakłamani, bez zasad ludzie, tak u nas jak i na Ukrainie. Ale jest druga prawda, na Ukrainie nacjonalistów, banderowców jest zdecydowana mniejszość i zdecydowana większość jest stała w okazywaniu wdzięczności Polakom za okazaną pomoc. Dlatego ja biorę pod uwagę to co napisał rynio61, że na długo przed przyjściem do Lechii nowy trener dał się poznać jako apolityczny, nigdzie nie wychwalał ,,banderowców". I jeszcze jedno ma zdecydowaną zaletę w porównaniu z innymi kandydatami z Polski i zagranicy, jest tu i podpisał kontrakt i zaczął pracę, inni nie chcieli przyjść do tego burdelu ( nie piszę o naszej Lechii, tylko o wielopoziomowym rozgardiaszu jaki panuje w strukturach klubu). Także Panowie nie nazywajmy nowego trenera ,,banderowcem" skoro nie interesuje go polityka, nacjonalizm, a jest skoncentrowany na swojej pracy. Takie moje skromne zdanie ( możecie po mnie jechać)
2 lipca 2026, 13:18 / czwartek
Zanim zasłuży na wątek "musi odejść" albo jeszcze gorzej, "wypier..." trzeba mu na początku dać trochę czasu i chociaż mały kredyt zaufania. Zobaczmy w praniu, po paru kolejkach. Aby tylko osobowosciowo nie był milutki jak Carver, który niemal czule poklepywał po plecach przed meczami trenerów przeciwnika a na konferencjach prawił im komplementy i inne serdeczności. Będzie dobrze.
2 lipca 2026, 13:33 / czwartek
Gość dopiero prowadzi swój pierwszy trening, a już został zwyzywany i ktoś domaga się jego odejścia, bo im narodowość nie pasuje.

Nie chodzi o to, że gość ma marne CV, naznaczone porażkami. Chodzi o narodowość, która jest akurat niezbyt lubiana.

Śmiechu warte, rok 2026 a ludzie przede wszystkim patrzą w paszport.
2 lipca 2026, 14:09 / czwartek
@castorp, @stegowany - miło poczytać rozsądnych ludzi, 100% poparcia
2 lipca 2026, 14:28 / czwartek
Serio? Każdy jeden poprzedni trener otrzymywał taki temat na wstępie... A że to Ukrainiec to już nie można? Dać mu trochę zaufania ? Może jeszcze paroletni kontrakt bez względu na wyniki? Na zaufanie trzeba zasłużyć, a na razie wygląda bardziej na desperata niż poważnego trenera.
2 lipca 2026, 15:24 / czwartek
Nie ważne, czy kot jest czarny czy biały, ważne aby łapał myszy.
Czy on Polak, Anglik, Ukrainiec czy Hucuł nie gra roli, jeśli się tylko sprawdzi.
Skład ma płynny, wielu niezadowolonych, ma mało czasu. Jeśli weźmie to wszystko do kupy, poskłada, to zaliczy plus. A później to się rozpatrzymy. Najważniejsze aby wyjść z dołka. Na narzekanie na trenera nigdy nie jest za późno, ani też przedwcześnie. Niemniej jednak warto poczekać i się przekonać naocznie, nim się kogoś zacznie skreślać przed startem. Facet ma jakieś doświadczenie, a liga ukraińska nie jest gorsza niż polska. Skoro tam się pokazał z dobrej strony, to ma jakieś papiery na trenera ligowego i jeśli dostanie materiał ludzki o odpowiedniej jakości, to powinien dać radę. Na zatrudnienie Carvera też wieszano psy, a później się okazało, że na tamten czas, na tamten kryzys to był strzał w dziesiątkę. Później, w swojej końcówce pracy Carver niestety kompletne rozczarował, ale to samo było i z Grabowskim i wcześniej jeszcze z innymi trenerami, po prostu po pewnym czasie wszyscy oni zużywają się, wpadają w rutynę i sytuacja wymaga odświeżenia.
2 lipca 2026, 15:39 / czwartek
Żeby było jasne, ja jestem przekonany, że Lupashko nie da rady, i też jestem przeciwny zatrudnieniu - ale z powodu na jego dotychczasowe wyniki, po prostu gość nie rokuje.

Carver mimo że też nie rokował, to jednak długo dawał radę, ale w końcówce zawalił wszystko.

Po prostu znajdźcie lepszy argument niż "banderowiec", to naprawdę nie jest trudne. Odpalcie transfermarkta chociaż.
2 lipca 2026, 16:35 / czwartek
Polski klub, gdańska Lechia to nie byle co, więc chciałbym zobaczyć tutaj Polaka, który prowadzi klub, a do tego wychowanków, którzy mają w sercu historię Polski, historię Gdańska i samej Lechii. Nie chcę się z nikim kłócić, po prostu mam dość tych niewdzięczników, którzy się panoszą jakby to wszystko było ich. Zależy mi na tym by Polska jak i Gdańsk był nasz, czyli Polaków. W tym momencie mam wrażenie, że jesteśmy tylko z nazwy, a nas się bierze pod gardło bo skłócają nas na każdym kroku, co powoduję brak organizowania się - realnego, który ma wpływ na zmiany.
2 lipca 2026, 17:04 / czwartek
A jak nazwać kogoś kto mieszka w kraju, w którym czci się UPA, Banderę i Szuchewycza?
Gdzie są ulice ich imienia a teraz nawet formacja bojowa nosi imię morderców. Pierdolonych widlarzy. Moja mama widziała jak w Tomaszowie Lubelskim mordowali naszych w okrutny sposób.
I nie pierdolcie, ze popierają ich nieliczni. Wszyscy Ukraińcy praktycznie popierają decyzję żydowskiego komika. Ja wiem, że obecni tu wyborcy tęczowej koalicji dmuchają w trąbę niemieckiego owczarka, że konflikt z upaińcami to wina Prezydenta Nawrockiego...tacy hunwejbini i pożyteczni idioci. Może trochę nie na temat ale nie mogę czytać,że oni tacy wdzięczni. Przejdź się jeden z drugim po przychodniach, sorach czy urzędach jak bezczelne i roszczeniowe są te kurwy. A teraz nam grożą...
2 lipca 2026, 18:10 / czwartek
d.g. To niedorzeczne żeby skreślać kogoś kto urodził się na Ukrainie i winić go za wołyńskie mordy. Moja rodzina jest spod Stanisławowa i musiała uciekać przed upa, ale wieś ostrzegł Ukrainiec i pewnie tylko dlatego wszyscy zdążyli uciec. Mam winić Bobcka za to że jego krajanie w 1939 jako pierwsi wspólnie z niemcam najechali na Polskę? Za to że zabrali nam Zaolzie kiedy walczyliśmy z ruskimi? Od dawna bardzo Ci cenie i w wielu rzeczach się z Tobą zgadzałem ,ale czas najwyższy poluzować. Nie każdy chce politykować jak elyty ,które na takich jak ja i Ty zbijają swój kapitał. Im jest bardzo na rękę antagonizowanie nas.Trzeba o tym pamiętać ale iść naprzód.I nie ,nie jestem tęczowy...Co jak się okaże że nowy trener będzie najlepszym w naszej historii?Dalej będziesz miał mu za złe że jego rodacy 80 lat temu mordowali naszych? Nie wszyscy byli mordercami. (Chyba nawet między sobą walczyli o sposób walki,ale tego nie jestem pewien- bandera i melnykow . W UB tez byli polacy ale to znaczy że wszyscy jesteśmy potomkami morderców?.... Żaden polski trener z jakimś tam nazwiskiem nie wejdzie w to bagno . Pozdrawiam
2 lipca 2026, 18:26 / czwartek
Absolutnie nie chcę kogokolwiek ustawiać , w co ma wierzyć i jakie ma mieć sympatie, czy też antypatie, Jest jednak pewne "ale'. Pojedziesz sobie do jakiegoś kraju a tam do ciebie wrzucają tekst: spierdalaj , bo jesteś Polakiem. Ty - miły, otwarty do ludzi, chętny do pomocy a ktoś ciebie znieważa, bo miał jakieś złe doświadczenia, albo zbeształ za grzechy przodków. Mimo wszystko to jest słabe. Nie chcę, więc nie będę tego robił, ale swój punkt widzenia przedstawiłbym następująco:
1) Zbrodnie UPOwców, a zatem Ukraińców są tak szokujące, że jak słyszę wypowiedzi tzw. historyków ukraińskich, którzy starają sie te zbrodnie przypudrować walką wyzwoleńczą , to mnie krew zalewa . Ludzie, nie wiem, tak chyba nie można ich określić, którzy zabijają swoje dzieci, dlatego, że zrodzone zostały z Polki, którzy zabijają dzieci rozwalając je o sciany, którzy delektują się znęcaniem nad bezbronnymi, z którymi często w miarę dobrze żyli, to potwory, zwykłe bestie. Nie wiem, kto może czcić takich jako bohaterów, ale to zostawmy, bo to bardzo rozległa sprawa.
2) Byli też ludzie ( Ukraińcy) i o tym nie powinniśmy zapominać, którzy w tamte dni pomagali swoim sąsiadom. Wielu z uratowanych zawdzięcza swoje ocalenie pomocy Ukraińców. Czasem ostrzegli tylko a czasem przechowali Zachowali honor ale nierzadko stracili życie. Byli tacy, co zabili swego syna, nie za to, że był pół - Polakiem a za to , ze ten usiłował zabic swoją polską matkę. To nie to samo. Czy ich też można wrzucić do jednego wora? Powie ktoś, ale jakie były proporcje ? Nie wiem, ale na pewno nie 100:0. I to trzeba brać pod uwagę.
3) przejdźmy tu i teraz: tamtych zbrodniarzy, którzy zasługują na najwyższą karę, już nie ma.
Teraz musimy oceniać współczesnych nawet nie za to , co o tamtych czasach myślą, ale za to co robią. Dotyczy to w pierwszym rzędzie polityków i tu widać, czy oni chcą współpracować z Polską, czy nas wykiwać i dlatego trener, który ma nazwisko zapisane w panteonie polskich bohaterów i królewskie imię, także Ukrainy, powinien być postrzegany jako tabula raza - bez żadnego garba historii. Jeżeli będzie się źle zachowywał lub czynił zło, to powinien ponosic odpowiedzialność, ale tylko za swe czyny. Dobrze, że stroni od polityki - bowiem nie brak ludzi, którzy podjudzają nas względem siebie. No i nie zapominajmy, jeżeli jego działania będą prowadzić do korzystnej współpracy i przyniosą bogate owoce , powinien być za to pochwalony i nagrodzony. Ja na to właśnie liczę i życzę mu sukcesów na niwie zawodowej a także sukcesów w postrzeganiu swoich pobratymców.
2 lipca 2026, 18:37 / czwartek
Widzę uderzyłem w czułą strunę...mam swoje Wy macie swoje. Jeszcze się przekonasz marioviking jak oni nam zalezą za skórę i jak nam podziękują. Podoba się komuś ukraińska Lechia to jego prawo...od siebie kończę temat.
2 lipca 2026, 19:08 / czwartek
I ja mam swoje. Upadlińców powinno się gonić z naszego kraju jak robactwo. Poczekajcie jeszcze trochę to zobaczycie jak nam zapłacą. To o czym pisze d.g. w tym Tomaszowie Lubelskim to moją matkę babka pod wanną starą ukryła i dzięki temu przeżyła. Tam się straszne rzeczy działy. Oni nas nienawidzą z całą mocą, z całą siłą. I nie myślcie, że to już dawno historia i czasem zarosło i nie warto wracać do tego. My nie będziemy wracać i będziemy zachowywać się dobrze w stosunku do nich. Jednak w nich siedzi z krwią matki wyssane rezać Lachiw (rżnąć Polaków) Im nie można wierzyć w żadne słowo. To jest taki kleszcz, który czeka tylko kiedy uderzyć. I uderzy, a my uśpieni takim pieprzeniem będziemy znów rezani. Jesteśmy totalnie bezbronni, jesteśmy totalnie nieprzygotowani, a oni się gromadzą, zjeżdżają. Poznacie wy jeszcze upadlińców. Oni potrafią zapłacić, oj potrafią. Okażą nam wdzięczność.
2 lipca 2026, 19:23 / czwartek
@d.g. kiedyś użyłem tu określenia, że prędzej zaakceptuję mahoń czy beż niż tęczę, choć do żadnych mi nie jest blisko to tych ostatnich nienawidzę. Dzisiaj piszesz, że jestem tęczowy, słabo. Wrzucasz wszystkich do jednego wora, wszyscy szoszoni to banderowcy, choć tak nie jest, a ci którzy na to zwracają uwagę choć twoi rodacy, bracia po szalu to tęczowi, słabo.
I zgadzam się z Tobą, że Ukraińcy jeszcze pokażą jakimi są fałszywymi k..ami. Trochę ruskich pogonili, parę rafinerii spalili i już uważają się za potęgę militarną i masz rację grożą nam jawnie, ale to nie powinno być zaskoczenie, bo to są Ci, którzy czczą ,,banderę". Zdecydowana mniejszość, w porywach 20% społeczeństwa.
Mimo wszystko Cię pozdrawiam, bo choć ta sprawa nas poróżniła, to wszystko co białozielone nas łączy, tylko nie pisz więcej, że jestem tęczowy bo nie ma w tym nawet 1% prawdy, a bardzo mnie uraża
2 lipca 2026, 19:36 / czwartek
Anglia rozmienia się na meczty. Jak tak dalej będzie to nasz kraj rozmieni się na cerkwie. A tak poważnie to nie ma już polskich trenerów i piłkarzy, czy też są ale nie chcą się wiązać z Lechią?
2 lipca 2026, 19:51 / czwartek
@czarny74 a gdzie napisałem personalnie coś o Tobie? Chłopie wyluzuj...i już nie chcę polemizować na ten temat bo nie ma sensu.
2 lipca 2026, 20:32 / czwartek
markat. Trenerów w Polsce jest w ch..j. tylko żaden 'szanujacy się " w to nie wejdzie . Mamy tu stajnie Augiasza i nawet Wenger by tego nie ogarnął.ale skreślanie gościa że urodził się na Ukrainie jest słabe.
2 lipca 2026, 20:33 / czwartek
Już nam chachały pokazały gdzie jesteśmy, czyli dopóki dajemy to wszystko dobrze, a jak nie to podpalamy Polskę. Rozumiem tych co chcą przejść dalej, ale ta historia powinna być wyprostowana, a póki co nie jest. Ktoś bez wątpienia podburza nas na dole byśmy sobie skoczyli do gardeł, jak to było kiedyś już. Nie podoba mi się ukradnińska Lechia, bo tutaj sami widzicie panowie, że są kradzieje co to tylko prywatę mają na uwadze, a nie dobro klubu. Nic nie znaczę, rzadko się udzielałem, bo wolałem poczytać starszych co mają do powiedzenia. Dobrze ktoś napisał w innym miejscu, że: "Łupaszko był tylko jeden" i był on polskim bohaterem. Czołem Wielkiej Narodowej Polsce! Na pohybel wszelkim naszym wrogom.
2 lipca 2026, 20:38 / czwartek
@d.g. mówi się że trzy rzeczy skłócą najlepszych przyjaciół: rodzina, pieniądze i...polityka. Ja z natury nie jestem kłótliwy i jak się rejestrowałem na tym forum, to postanowiłem sobie, że nie będę się z nikim wykłócał i dlatego w tym temacie nie będę już zabierał głosu, wolę o sprawach sportowych dyskutować.
Trzymaj się kolego, wszystkiego dobrego Ci życzę
2 lipca 2026, 21:21 / czwartek
Kary.Ukrainska Lechia? Hm. Nie Ukraińcy są problemem Lechii , a jeden " gołodupiec' ze Szwajcarii.
2 lipca 2026, 21:22 / czwartek
Gdyby ktoś nie wiedział o Łupaszce, nie doczytał komunikatu klubu, info na stronie, po opiniach pewnie by uznał, że sam Wiatrowicz został trenerem Lechii. Polakożerca banderowski, kłamca, gloryfikator UPA, były szef ukraińskiego IPN.
Najlepszy byłby oczywiście Piast albo nawet Popiel na tę zaszczytną funkcję. Taki swojski, buraczano -ziemniaczany, przaśny, z naszego lackiego plemienia ród swój wywodzący, krwi naszej i wiary.
Nie dajmy się jednak zwariować. Łupaszko ma pokazać warsztat trenerski, nie mieszajmy wszędzie polityki, gdzie nie potrzeba. Ukraińcy w Polsce to temat skomplikowany, wymagający niuansowania w ocenie. Pośród nich są tacy, których obecność obiektywnie jest korzystna. Oby takim okazał się Łupaszko. Taki Żelisko też Ukrainiec, a dobry był z niego mołojec, użyteczny. Kniaź Wiśniowiecki też czystej krwi Rusin, a zasłużony dla Rzeczpospolitej, wielkich dzieł dokonał, złotymi głoskami zapisał się na kartach historii, syn jego królem był obran. Nie wkładajmy wszystkiego do jednego, jak biedny żyd wybierający się na jarmark.
2 lipca 2026, 22:11 / czwartek
Castorp. w punkt. Historia nigdy nie jest czarnobiała jak ja w TVN i Republice pokazują. Pozdro dla wszystkich
3 lipca 2026, 04:40 / piątek
@marioviking Fakt. Te problemy od tego cwaniaka, ale może jednak po burzy wyjdzie słońce?
3 lipca 2026, 08:03 / piątek
Tak jak napisał castorp. Trener jest od trenowania nie od polityki. Jak przyjdzie na trening albo na mecz z czerwono-czarną flagą to wtedy można larum podnosić. Na razie niech pracuje i zobaczymy. Problemem i tak jest gołodupiec, a nie narodowość trenera, który jeszcze nic w tym klubie nie zdążył zrobić.
3 lipca 2026, 08:33 / piątek
Czytam niektóre wpisy i jestem przerażony jak tak łatwo przyzwyczaić się do bylejakości, jak bardzo zatraciły się poglądy trybun z przełomu wieku... Nie ważne co kto ma w paszporcie? Rozumiem globalizację/multikulti, ale mimo wszystko chciałbym by trzon naszego klubu stanowili Polacy, a nie Ukraińcy... Polacy, którzy identyfikują się z klubem i są w stanie za ten klub trochę powalczyć... Jak powalczyły nasze wynalazki widzieliśmy w poprzednim sezonie.... Nie jest to stan, który mi się podobał - piłkarz zagraniczny powinien być ściągany tylko wtedy gdy faktycznie robi różnicę, a u nas z tego całego zaciągu może 3-4 faktycznie powinno mieć miejsce w kadrze... Nasz klub jest obecnie w takim miejscu w którym być nie powinien... Niegdyś słynął ze szkolenia młodzieży, dzisiaj nawet nie jest w topie na lokalnym podwórku, nie ma rezerw - nie ma żadnych fundamentów funkcjonowania. Ściąganie tabunu odpadów zagranicznych nie jest prawidłowym modelem funkcjonowania.
3 lipca 2026, 08:43 / piątek
Po co takie głupoty pisać. Pojawił się trener Ukrainiec i od razu bajki o traceniu tożsamości. Rozumiem, że takie zaangażowanie i identyfikacje jak wykazywali Sezonienko, Wójtowicz i Neugebauer masz na myśli. Czy może chodziło o Kłudkę albo Kałahura. Trudno, aby klub zmierzał do celu, który nigdy nie może zaistnieć z prostego powodu, że czasy z przełomu wieku czyli Wiśni i Bąka już nigdy nie wrócą. Nawet jeżeli w klubie będzie akademia, szkolenie i pojawi kilku super zdolnych juniorów, to oni będą jako pierwsi sprzedani i też jako pierwsi będą chcieli stąd odejść aby zrobić karierę i zarobić kasę. Klubu opartego na wychowankach nigdy nie będzie, no chyba że będzie to klub amatorski.
3 lipca 2026, 09:17 / piątek
Wracamy do przyzwyczajenia do bylejakości. Model funkcjonowania chociażby kuchenek z poznania pokazuje, że jednak da się funkcjonować w bardziej zrównoważony sposób... Ale tego trzeba chcieć - tu wszedł tryb minimalizmu i cieszenia się z zajebiście małych rzeczy... Mnie anonimowy trener czy to z Ukrainy czy innej Białorusi po prostu nie jara i nie rokuje dobrze.
3 lipca 2026, 09:25 / piątek
Oczywiście masz w pewnym stopniu rację. To co ja chcę pokazać, to że fakt że trener jest Chinczykiem Żydem czy Ukraińcem ma zerowe znaczenie, gdyż wszystko zależy od właściciela, jego kieszeni i modelu zarządzania. Trener jest a jutro go nie ma, właściciela i model zarzadzania zmienia się rzadko.
Co do Ukrańców w Polsce, to rozumiem że ich przeciwnicy, woleli by w Polsce 2 miliony Nigeryjczyków, Pakistańczyków albo innych inżynierów. A najlepiej to ich wszystkich wywalić, dostawać emeryturę 800 zł i pracować do 75 roku życia w czystej rasowo ojczyźnie.
3 lipca 2026, 10:01 / piątek
cooer Co ty pieprzysz? Przecież my już mamy rozsianych po całym kraju 2 miliony Nigerejczyków Haitańczyków i różnej maści obcych. I do tego 2 miliony pijanych, nie wychowanych, bez kultury i bez chęci integracji ukrów. Dopóki nie pozbędziemy się popisowskich rządów to na pewno dzietność w Polsce nie wzrośnie. Oni wszystko robią żeby z nas zrobić tylko i wyłącznie zwykłą bezmyślną, głupią siłę roboczą. Bez wykształcenia, bez myślenia, tylko ślepo wykonującą ich decyzje grupę ludzi. Do tego to wszystko zmierza. Nie ma już normalnego szkolnictwa, nie ma Polskiego przemysłu, nie ma Polskich sieci sklepów, nie ma Polskich cukrowni. Nic nie ma Polskiego. Młodzież nie potrafi odpowiedzieć na najprostsze pytania. A ty pieprzysz o pracy do 75 roku życia, gdy mężczyźni w kraju ledwie dożywają do emerytury. Bo służba zdrowia jest dla elit. Dla motłochu jeśli chce żyć musi iść prywatnie. Temat rzeka kolego. Tu się wszystko nakłada na siebie jak puzle i układa się dla naszego kraju jak czarne puzle. I tak, dalej twierdzę POLSKA DLA POLAKÓW, POLAK W POLSCE GOSPODARZEM, ŚMIERĆ WROGOM OJCZYZNY. POZDRAWIAM.
3 lipca 2026, 10:25 / piątek
Dzietność w Polsce nie wzrośnie już nigdy, to jest trend ogólnoświatowy, cywilizacyjny, niezależny od tego czy rządzi Tusk, Kaczyński, Braun czy Zandberg. Te kilka milionów cudoziemców to namiastka kilkunastu, dwudziestu kilku milionów, które tu będą za 15-20 lat aby miał kto na Twoją i moją emeryturę pracować. Co do "siły roboczej bez wykształcenia, bez myślenia" to przejdź się po mieście, przejedź tramwajem, pociągiem. 80% ludzi, zwłaszcza młodych, siedzi w komórkach i to w najbardziej ściekowych rzeczach typu social media, instagram, tik-tok. Twoje gadanie jest tak oderwane od rzeczywistości, że aż mi tego żal.
Żeby nie było, też bym chciał aby wszyscy byli piękni, młodzi i mądrzy a Lechia grała w Lidze Mistrzów.
3 lipca 2026, 11:20 / piątek
W kanale otwartym jest rozmowa Rafała Ziemkiewicza i Marcina Giełzaka prowadzone przez red Janke m.in o emigracji i o sprawie orderu, prowokacji Zelenskiego. Wysłuchaj tego, może zrozumiesz. Dzieci tych "Ukraińców", którzy głównie napłynęli ze wschodniej części, gdzie tożsamość narodowa ukraińska jest nikła, są znakomitym materiałem do asymilacji. Będą już pewnie Polakami, a ich dzieci już na pewno, na mur beton. Lepsi tacy migracji przy kryzysie demograficznym, który dotyka Polskę, niż Araby czy murzyny. Irina z Żabki, która uciekła z Zaporoża z trójką dzieci, nie wie nic o Wołyniu, ani nie odpowiada za wybryki banderowca Żeleńskiego, tak samo jak fryzjerka Katia z Konstantynówki. Dzieci Iriny lepiej już mówią po polsku, po rosyjsku tylko z mamą w domu i niechętnie. Jak takie kobiety i ich dzieci zostaną w Polsce, jak dziewczynaly ukraińskie założą z Polakami rodziny, to będzie najlepsza zemsta za Wołyń i najlepsza odpowiedź banderowcom, to ich zaboli najbardziej. Przenoszenie niechęci na ogół migrantów z Ukrainy, wśród których zdarzają się i idioci, i przestępcy, element zbędny i szkodliwy, jest jednak dużą głupotą, brakiem szerszych horyzontów myślowych, działaniem szkodliwym dla Polski. Jak taka Irina czy Katia wrócą na Ukrainę czy pojadą do Niemiec, a zamiast niech przyjadą Kuntakinty i Ahmedy, to wtedy będzie nieciekawie. Przed wojną narodowcy nazywali Rusinów szczepem ruskim narodu polskiego, a naród ukraiński uznawali za XIX-wieczny wymysł grupki studentów z Kijowa. Coś w tym jest. Z Ukraińców zbanderyzowanycy z zachodniej Ukrainy trudniej będzie zrobić Polaków, ale ci ze wschodu są znakomitym materiałem do pełnej asymilacji. Odczepcie się od trenera Łupaszki, sklepowej Iriny i fryzjerki Katii. Bo inaczej za 20 lat wasze żony i córki będą ganiać na ulicach Ahmedy, a zaparkowane na ulicach samochody palić Kuntakinty.
3 lipca 2026, 12:13 / piątek
Mam się cieszyć, że Ukrainiec z mega słabym CV, który ostatnie 6 miesięcy spędził na bezrobociu, obejmuje nasz klub? Litościwy Lupashko objął klub kiedy nikt inny tego nie chciał - cieszmy się i radujmy na cześć naszego wschodniego brata, który już nie długo wraz z całą rodziną staną się pełnoprawnymi polakami, na złość ruskim i banderowcom...

1 2
Copyrights lechia.gda.pl 2001-2026. Wszystkie prawa zastrzeżone.
kontakt | 0.027