Władysław Łupaszko musi zostać!
strona 1/1
2 lipca 2026, 13:57 / czwartek
Ps. W Polsce powinniśmy używać polskich transkrypcji.
2 lipca 2026, 14:45 / czwartek
Cieszę się że ktoś podziela moje zdanie na temat transkrypcji, mam wrażenie że tylko ja piszę Wjunnyk czy Żelizko
2 lipca 2026, 15:03 / czwartek
2 lipca 2026, 16:50 / czwartek
Edwin masz rację. Ukrainiec nie może się nazywać Łupaszko. To tak jak Żyd nazywał by się Himmler...
2 lipca 2026, 23:14 / czwartek
D.G. to chyba właśnie są te 'smaczki' dla których jestem na tym forum od ponad 23 lat i ten rodzaj wysublimowanego poczucia humoru, za który tak cenię Biało-Zieloną brać... Niezależnie od tego, czy aktualnie mamy wiatr w żagle i ocieramy się o grę o mistrzostwo i europejskie puchary, czy też toczymy boje z tuzami futbolu pokroju Tura Turek, czy tam innego Heko Czermno...
3 lipca 2026, 02:14 / piątek
Edwin
Nie mógłbyś się bardziej pomylić, zważywszy, że Szendzielarz w ramach hołdu przyjął pseudonim po ppłk. Jerzym Dąbrowskim, polskim zagończyku, odznaczonym Orderem Wojennym Virtuti Militari, Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski czy kilkukrotnie Krzyżem Walecznych. Zatem polskich Łupaszków było przynajmniej dwóch.
D.G.
Nie wiem, na ile serio był Twój post, ale w sumie Ukrainiec może się nazywać Łupaszka, a to z tej przyczyny, że to zawołanie kresowe, w dodatku morfologicznie jawnie zrusyfikowane ;) Wiem, wiem. Cpt Obvious.