Gdańsk: piątek, 11 września 2026

Polonia Warszawa - Lechia Gdańsk, sb. 29.08.2026 r. G. 15.3

strona 1/1

28 sierpnia 2026, 14:45 / piątek
Zgodnie z tradycją po wygranym meczu zakładam kolejny wątek.

Mecz z Czarnymi Koszulami do łatwych nie będzie należał, ale mamy coraz więcej atutów w ręku. Ciekawe czy i jak zaprezentują się Łopata i Ivanov.

Remis, a nawet pierwsza wygrana na wyjeździe nie są niemożliwe!
28 sierpnia 2026, 14:46 / piątek
Godzina 15.30. W tytule się nie zmieściło...
29 sierpnia 2026, 11:10 / sobota
Bardzo trudny rywal. Jeżeli już na tym etapie budowania drużyny bedziemy w stanie ugrać tutaj jakiś punkt to wygramy te ligę. Każdy wie jak wyglada pierwsza liga i jakie cuda dzieją się pod koniec. Jak zawsze awansowac chcą 3-4 zespoły bo reszty nie stać na ekstraklasę.
29 sierpnia 2026, 11:45 / sobota
To jakaś granda. Jak można przydzielić do sędziowania meczu ch... mieszkającego w Warszawie. To jawny sabotaż.
29 sierpnia 2026, 16:26 / sobota
Na szybko w przerwie. Adkonis nic nam nie daje, najsłabszy, nie nadąża za kolegami. Ma kłopoty z utrzymaniem piłki co skutkowało utratą gola. Malov, Kopasek, Dodaj, Shakh to bardzo dynamiczni piłkarze. Nojgi wyglada przy nich jak wóz z węglem! Choć gra poprawnie. Dwóch drwali na stoperach to o jednego za dużo moim zdaniem. Często będą spóźnieni. W obronie kompletny brak zgrania, krycia. Mam nadzieje, że to z czasem ulegnie poprawie. Mało naszego Kapitana Meny w grze. Weirauh oby tak dalej! Kibicuje chłopakowi! Słaby stefański jak zwykle. Spodziewalem sie wiecej po Polonii! Możemy grać o pełna pulę! Do boju!
29 sierpnia 2026, 17:00 / sobota
grają świetnie...
29 sierpnia 2026, 17:22 / sobota
Brawo Panowie Brawo!
29 sierpnia 2026, 17:22 / sobota
Bez typowego napastnika.Może niech tak zostanie :)
29 sierpnia 2026, 17:25 / sobota
Mam nadzieję ze obrona się zgra. Brawo za wynik. Na plus Weirauch, Szach, Dodaj i Mena. Głogowski raczej liga niżej, Nojgi na razie za wolny.
29 sierpnia 2026, 17:29 / sobota
Co to jest za drużyna co tak pięknie nam zaczyna grać? To nasza Gdańska Lechia UKOCHANA. 4 gole na wyjeździe bez napastnika robią wrażenie. Oby tak dalej.
29 sierpnia 2026, 17:36 / sobota
Stoki sorry, ale to Lechia obrała kurs na ekstraklasę. Trochę może za szybko, ale biorąc pod uwagę, że brudne koszule są miesiąc przed nami to trzeba być optymistą
Drużyna brawo, Mena Pan kapitan
29 sierpnia 2026, 17:37 / sobota
To bedzie dlugi wpis bo jest co chwalić!

Najpierw Pan Kapitan Camilo Mena! Wlasnie takiego Meny mi brakowało w 1 lidze. Ma wszystko żeby tak kręcić rywalami i pomagać drużynie. Brawo. Progress z nowymi zawodnikami jest ogromny. Skąd ten urfer ich bierze?! Tak jak pisałem. Kopasek, Malov, Dodaj, Shakh bardzo dynamiczni zawodnicy, wiedzą co chcą grać, pilka im nie przeszkadza! Ivanow profilem zbliżony do Zelizki. W 15 minut wziął na siebie wiecej niz Nojgi przez 45! Brawa dla Trenera za zmiany. Widzi, reaguje. Super. Bardzo mnie cieszą doskonałe interwencję Wieraucha. Ten chłopak tego potrzebuje. Przechodzimy do defensywy. Na wstępie szkoda mi młodego Madeja, jedyny z rzuconych na głęboka wodę który wypłynął i się obronił. Zasługuje na grę. Defensywa przy stałych fragmentach gry niestety dalej fatalna, gubiącą krycie, stojąca i rozkładająca ręce. Mam nadzieje, ze to brak zgrania i komunikacji. Pole do popisu dla trenera żeby cos tu poprawić! Doceniam ile zdrowia chłopaki zostawili na boisku! Mają prawo nie mieć sił, łapać skurcze bo tutaj nikt nie miał prawdziwego przygotowania do sezonu. Tym bardziej doceniam zaangażowanie którego jak pamietamy czesto brakowało w ekstraklasie. Z minusów niestety kompletnie fatalny Adkonis i Głogowski. Przykre to jest, że młodzi ukraincy, albanczycy czy inni bałkańczycy są z marszu lepsi pod kazdym względem od naszych rodaków. Przykre ale widoczne gołym okiem. Podsumowujac mamy powody do optymizmu a wiemy, ze bedzie jeszcze lepiej! Brakuje napastnika a strzeliliśmy 4 gole! A juz został kupiony! Pisalem, ze punkt w warszawie pozwoli nam wygrać te ligę a tu komplet i to w jakim stylu. Ekstraklaso nadchodzimy!
29 sierpnia 2026, 17:38 / sobota
Mena Wójt i Weirauch zrobili mecz. Bardzo dobrze Szach i Dodaj. Z tyłu nadal niepewnie momentami ale jest progres mimo wszystko. Po 6 meczach mamy 5 punktów straty do lidera...jak poprawimy tyły jeszcze i ze dwa trzy wzmocnienia zrobimy powrót bardzo realny.
29 sierpnia 2026, 17:41 / sobota
@TECHLG nie wspomniałeś nic o Wójtowiczu gol i asysta poza tym świetny mecz. Wiem to Twój ulubieniec ale trochę obiektywizmu może...,
29 sierpnia 2026, 17:48 / sobota
Pomarzyć i powspominać...
Dlaczego ponad rok temu , Urfer nie wzmocnił , uzupełnił drużyny pilkarzami pokroju dwóch obecnych wiez na stoperze , kogoś z tych bocznych , tego Shaka Dodaja...
I płaciłby normalnie Tomka opierdoliby i tak a teraz ..serce się cieszy , ale tak trudno było inaczej?
29 sierpnia 2026, 17:52 / sobota
odnośnik
ktoś uważnie oglądał mecz i bardzo dobrze go opisał ! Są też gole z meczu.
29 sierpnia 2026, 17:56 / sobota
@D.g

W Pełni zgoda! Bardzo dobry Wójtowicz! W poprzednim meczu już go chwaliłem za to jak sobie radził w środku a dzisiaj w natłoku myśli go pominąłem. Ironicznie tak mój ulubieniec, dużo od niego wymagam bo kiedyś już pokazał, że duzo potrafi za nim przygasł. Oby wrócił na dobre!
29 sierpnia 2026, 18:17 / sobota
Zważywszy na sytuację, czyli drużyny budowanej w locie, to wynik jest bardzo dobry. Pewne niedociągnięcia jednak są.
Wiadomix, nie może być jeszcze inaczej.
I pewnie to nawet sami strzelcy bramek wiedzą ... no Wójtowicz sam się wkurzał, bo piłka, parę razy, żle przyjęta , mu jednsk odskakiwała. Tu Mena zrobił robotę, w drugiej połowie zagrał świetnie.
Podobał mi się Dodaj i Szymon oczywiście też dobrze. Także to budowanie akcji od bramkarza, też wygląda dobrze, choć przy jednym wyprowadzeniu nastąpiła prosta strata i padł gol.
Ale całościowo... pochwały dla drużyny.
Oby dalej.
Tylko Lechia!
29 sierpnia 2026, 20:21 / sobota
Chris3707 możesz uprzedzić że dajesz odnośnik do tego ścieku z weszło. Nikt z normalnych tego gówna nie czyta a bynajmniej ja. Pozdrawiam
29 sierpnia 2026, 21:13 / sobota
Oczywiście. Będę pamiętał o tobie. Tak czy inaczej dobry tekst i tyle. Lechia Gdańsk !
29 sierpnia 2026, 21:53 / sobota
Mnie cieszy, że Lechia nie przekombinuje przy atakowaniu bramki. Szybką grą uzyskujemy przewagę, przeciwnik musi złamać szyk, aby nadążać za akcją, no i celny strzał wieńczący taką akcję. Kwint esencja piłki nożnej. Co do obrony: nie wygląda to na sensownie poukładane. Ciekawe na jak długo starczy nam takiej przewagi ataku nad destrukcją. Pierwsze niebezpieczeństwo to pojawienie się napastnika, zwykle stacjonarnego, człapiącego w środku pola, nieangażującego się w odbiór piłki a potem w szybką kontrę. Czeka na dogranie, o czym wiedzą obrońcy i bez trudu odcinają go od podań.
29 sierpnia 2026, 22:17 / sobota
Trochę mnie martwi fakt posadzenia na ławce Madeja na rzecz Łopaty, mam nadzieję że jednak będzie dostawał szanse. A druga sprawa co teraz z trzema obrażonymi pizdzielcami? Urfer jakas tam kasę za Bobcka dostał, przeżyje bez tych 7 stów za Kapicia czy Viunnyka...
30 sierpnia 2026, 00:07 / niedziela
Wynik lepszy niż gra. Polonia stworzyła dużo sytuacji, my za to mieliśmy wyższą skuteczność.
Defensywa cały czas do poprawy, ale wiadomo, że potrzeba czasu. Na ten moment bardziej widzę Madeja na środku obrony, a Łopata niech odbudowuje formę.
Druga stracona bramka to jakieś kuriozum w naszym ustawieniu (nawet pomimo tego, że Beskorovaynyi leżał gdzieś blisko środka boiska). Wrzutka w pole karne i w świetle bramki tylko dwóch rywali i jeszcze trzeci nabiega z tyłu, a nasi skumulowani po prawej stronie boiska. Na szczęście dziś nie spowodowało to straty punktów.

Trzeba jedak przyznać, że dobrze się to oglądało. Fajne budowanie akcji, dużo dobrego zastawiania piłki i klepania przed polem karnym przeciwnika. A całość podsumuję stwierdzeniem "Mena of the match".
30 sierpnia 2026, 18:35 / niedziela
Bramki z wczoraj odnośnik
30 sierpnia 2026, 21:11 / niedziela
Sezon z Filą to mogliby sie do składu nie załapać, ale Urbański i Kałuzinski z Żukowskim w ataku to byłaby ekipa...
31 sierpnia 2026, 23:29 / poniedziałek
Po długiej przerwie miałem przyjemność obejrzeć mecz z perspektywy klatki. I tu taka dygresja byłem na Polonii ostatni raz 15lat temu i wtedy ten stadion wydawał się zacofany, a dziś jakby czas się zatrzymał- jest identycznie. Dlatego na żadne indywidualne recenzje silić się nie zamierzam bo chyba każdy obecny przyzna że uja było widać, ale w wyjazdach to rzecz wtórna,
Jedną kwestię dostrzec się jednak dało, ta drużyna gryzła trawę! A to jest na pierwszym miejscu dla mnie i jakże różne od końca poprzedniego sezonu! Inne tematy sprawiały że obecność na tym meczu to był czysty spontan i nie mogłem zostać do końca i tu wielkie ukłony dla naszego Kozy oraz jego odpowiednika z Polonii, którzy wbrew złośliwym działaniom milicji spisali się na medal i dzięki nim wspieranie Lechii nie spowodowało zawalenia innych tematów. Jeszcze raz dziękuje i doceniam.
Wracając jednak do sedna czyli do postawy naszej Lechii to mimo że zapewne nie każdy ma podobne zdanie to z mojej strony apel do wszystkich kibiców by podobnie jak ekipa wyjazdowa dali kredyt zaufania obecnej drużynie, bo wszystko wskazuje na to że Urfer dotrzymał słowa i mamy wszelkie karty w ręku by do tej eklasy wrócić w tempie ekspresowym i po raz drugi oszukać system. Nie mam już wątpliwości że Szwajcar już teraz buduje drużynę na ekstraklasę.

1

Copyrights lechia.gda.pl 2001-2026. Wszystkie prawa zastrzeżone.
kontakt | 0.022